of 59250 LinkedIn

Kabinet wil ruimer lokaal belastinggebied

Binnen een half jaar komt het kabinet met een voorstel voor een verschuiving van de inkomstenbelasting naar het gemeentelijk belastinggebied. Vanaf 2019 zouden gemeenten 4 miljard euro extra mogen innen bij hun burgers. D66 dwong deze toezegging van het kabinet af.

Binnen een half jaar komt het kabinet met een voorstel voor een verschuiving van de inkomstenbelasting naar het gemeentelijk belastinggebied. Vanaf 2019 zouden gemeenten 4 miljard euro extra mogen innen bij hun burgers.

Extra banen

Als de verruiming van het gemeentelijk belastinggebied er daadwerkelijk komt, is dat de verdienste van D66. Die partij wilde alleen haar handtekening zetten onder de belastingverlaging van 5 miljard euro in ruil voor een toezegging van het kabinet aangaande de uitbreiding van het lokaal belastinggebied. Die verruiming is goed voor de economie – 15.000 banen extra, volgens het Centraal Planbureau (CPB) – en de lokale democratie. Het geeft burgers en bedrijven namelijk meer directe zeggenschap over welke voorzieningen er tegen welke kosten mogen komen.

 

Koopkrachtneutraal

De voorwaarden die staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) stelt aan de zogeheten belastingschuif – het rijk gaat minder inkomstenbelasting heffen, de gemeenten meer lokale belasting – is dat de aanpassing koopkrachtneutraal is en de inkomensverdeling ‘zoveel mogelijk’ intact laat. Gemeenten mogen van hem geen inkomenspolitiek gaan voeren met het belastinginstrument. Zeker moet volgens hem worden voorkomen dat de lokale lasten eenzijdig worden afgewenteld op ‘specifieke groepen’, lees de beter gesitueerden. Onderdeel van het voorstel van het ontwerp kan zijn dat een aantal kleine gemeentelijke belastingen wordt afgeschaft, aldus de staatsecretaris in een brief aan de Eerste Kamer (Kamerbrief Novelle Belastingplan 2016.)

 

Standpunt VNG

Een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied werd eerder al geadviseerd door diverse instanties, zoals onder andere de Raad van State, de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) en het CPB. Ook een speciale commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder aanvoering van oud SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan kwam in juni dit jaar met een soortelijk advies. Op verzoek van de VNG boog die commissie zich over een vormgeving van de gemeentelijke financiën die beter past bij de verruimde verantwoordelijkheid van gemeenten. Binnenkort neemt de VNG een standpunt in over het advies.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Derk Jan Hoogeveen (Kwaliteitsmedewerker) op
Deze 4 mld lastenverschuiving (een goede zaak overigens) staat los van de 5 mld lastenverlichting voor 2016. Hans de graaf ziet dat fout!
Door Hans de Graaf (Raadslid) op
€ 5mld. lastenverlichting en € 4 mld. belastingruimte voor gemeenten. Bedankt D66 voor deze sigaar uit eigen doos.
Door Burger (King) op
Als Pechtold nu eens met zijn grote mond, garant gaat staan voor iedereen die als gevolg van dit tot mislukken gedoemde projectje koopkracht verliest.
Dan ben ik voor!
Pechtold ook nog?
Door t. faber op
Ai! Dat gaat ons weer geld kosten. De burger (wederom) als melkkoe van de gemeente.
Kunnen we illusionist Pechtold niet dumpen op een plek waar hij niet zo veel schade kan aanrichten? Deze man is zo langzamerhand een plaag voor de Nederlandse belastingbetaler.
Door Burger (Burger) op
@P Ken de feiten. Rijksheffingen zijn veruit het voordeligst, zo hebben meerdere onderzoeken al uitgewezen. Sla het er maar op na.
Door Opmerker op
Gelukkig hoeft dit voor de gemeenten geen extra werk te betekenen. Wel wordt de economie extra geprikkeld. Net als bij de gemeentelijke zorgtaken, ontstaan nu ook op belastingwerkgebied kansen voor slimme ondernemers om een buro of bedrijf op te richten dat de lokale overheid kan bedienen op de lokale belastingmarkt. Wat een geruststelling. Ik heb slechts èèn voorwaarde: als (ook hier, zou ik bijna zeggen) de boel mislukt, wordt D66 opgeheven en gaan de heer AP en het CBS in de zorg werken, in de zorggroen of zo......
Door Het hek is van de dam (Ziener) op
Ik durf mijn onder water staande woning eronder te verwedden dat inwoners per saldo meer gaan betalen. Geef rupsje nooit genoeg nl. een vinger en je hele arm wordt verorberd.
En wat een ongelooflijke onzin dat deze zgn. budget neutrale actie werkgelegenheid oplevert!
Dit is een referendum waard!
Door p op
He he, eindelijk wat verstandig. Eindelijk eens meer democratische gemeente ipv steeds meer zetbaas van Den Haag. Nu de kroonbenoeming nog...

@Burger. Belastinginnen goedkoop door de belastingdienst? Echt niet. perceptiekosten zijn huizenhoog! Waarom denk je dat 1/3 van alle Rijksambtenaren voor rijksbelastingdienst werkt?
Door Burger (Burger) op
Een dure sigaar uit eigen doos, want het heffen van gemeentelijke belastingen kost veel meer geld dan een landelijke heffing. Die kosten leiden weer tot hogere belastingen.
Gemeenten zeggen er taken bij te hebben gekregen, maar die worden overal hetzelfde uitgevoerd of moeten in beginsel hetzelfde worden uitgevoerd. Dus geen reden om lokaal te gaan heffen ipv financiering met een rijksuitkering.
In een moderne tijd van mobiliteit slaat heffen naar locatie helemaal nergens op.
Door Albertus op
Je zal toch maar in Amsterdam wonen, waar ze opeens 55 miljoen zoek zijn, waar ze wel eens grote bedragen in centen in euro's overmaken en waar een legioen uitgerangeerde ambtenaren van schaal 13 en hoger thuis zit met behoud van salaris. Met een dergelijk wanbestuur worden straks de ingezetenen gestraft: want die stad zal al die gemorste gelden via het verruimde lokale belastinggebied gaan terughalen.