of 64740 LinkedIn

Kabinet wil dat sommige werkgevers coronapas gaan eisen

‘Het was de laatste tijd een klein onderdeel van het werk, maar nu zal het controleren op de coronapassen weer de belangrijkste taak worden voor de boa’s.’
4 reacties

Het kabinet wil dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge sprak tijdens de persconferentie van een ‘bredere inzet’ van de coronapas. 

Wetswijziging
Het ‘vergt veel overleg’ en er is een wetswijziging voor nodig, aldus de bewindsman. Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat, na een advies van deskundigenclub Outbreak Management Team (OMT).

Reisadvies
Het kabinet geeft op dinsdagavond ook een nieuw 'binnenlands reisadvies'. ‘Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits’, roept demissionair premier Mark Rutte op tijdens de persconferentie over de coronaregels. ‘Op de weg is het bijna weer net zo druk als voor corona’, aldus Rutte. Ook in het openbaar vervoer neemt het aantal reizigers snel toe, zegt hij.

Thuis
Vakbond FNV heeft grote zorgen over het moeten tonen van de CoronaCheck-app op de werkplek. Ook vindt de bond het nieuwe advies voor thuiswerken ‘nogal ruim’. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Ook nu al werken veel mensen die niet op de werkvloer hoeven te zijn voor het grootste gedeelte thuis, zeker bij overheidsorganisaties en bij banken en verzekeraars. Daar verandert dit advies niet zo veel aan’.

Grondrechten
Wat betreft de plannen voor een QR-check voor werknemers vindt de bond dat het kabinet er te makkelijk overheen stapt dat daar grondrechten mee worden geschonden. ‘En wat is het gevolg als je naar huis wordt gestuurd, maar in jouw functie is thuiswerken niet mogelijk?’, vraagt Jong zich af. ‘De tweedeling neemt hierdoor stevig toe. En je bevindt je al snel op een glijdende schaal waarin werkgevers ook andere vragen over je medische gegevens willen stellen in het kader van risico- en kostenbeheersing.’

Verplicht
Demissionair minister-president Mark Rutte kondigt op dinsdagavond ook aan dat het coronatoegangsbewijs vanaf 6 november verplicht wordt bij sportclubs en culturele verenigingen vanaf 18 jaar. Jeugdactiviteiten en -kampen voor onder de 18 jaar, worden uitgezonderd. Dat geldt dus ook voor de intocht van Sinterklaas.

Stap voor stap
Het handhaven gaat er niet gemakkelijker op worden nu het kabinet de coronamaatregelen weer gaat aanscherpen na eerdere versoepelingen, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. ‘Het was beter geweest als het kabinet stap voor stap had versoepeld, net als in veel andere landen is gebeurd’, aldus Van de Kamp. ‘Want nu moeten we de regels weer aanscherpen en dat zorgt voor onduidelijkheid en verwarring bij de mensen en er is ook een groep die boos is.’

Vertraging
Ook boa’s zullen vanaf 6 november intensiever gaan controleren op de coronapas. De Nederlandse BOA Bond maakt zich zorgen dat die extra inzet ten koste zal gaan van andere meldingen. ‘Zoals die over stank- en geluidsoverlast, vuilniszakken, parkeren, en een aantal projecten zal vertraging oplopen’, aldus voorzitter Ruud Kuin. ‘Het was de laatste tijd een klein onderdeel van het werk, maar nu zal het controleren op de coronapassen weer de belangrijkste taak worden voor de boa’s.’

Extra kosten
De Museumvereniging vreest dat de maatregelen voor extra kosten voor musea zal zorgen, omdat ook musea vanaf 6 november op het coronatoegangsbewijs moeten controleren. En dat terwijl musea ‘nog steeds veel minder bezoekers en inkomsten hebben dan voor corona’, stelt de vereniging. De brancheorganisatie voor ruim 400 Nederlandse musea heeft er begrip voor dat de overheid corona wil indammen en dus nieuwe maatregelen invoert. Ze wil daarom meewerken aan het controleren op de bewijzen, maar stelt wel dat een bezoek aan musea al veilig was en is. ‘Er zijn geen gevallen van besmettingen in musea bekend’, aldus een woordvoerster.

Herstelplan
Vanwege de extra kosten is het voor de Museumvereniging ‘des te belangrijker dat er nu snel een concreet herstelplan komt voor de culturele sector’ om de crisis door te komen en ‘overal in Nederland kwaliteit kunnen blijven bieden aan bezoekers’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (gevaccineerde overheidsdienaar) op
@Carol Stel ik heb de website eens uitgepluisd maar er staat werkelijk nergens een passage waar Nivel verklaart: wij van Nivel stellen vast dat er GEEN sprake s van een corona-epidemie. Sterker nog in haar bericht van 1 oktober 2021 staat in de eerste zin: "Enkele regio’s in het oosten van de provincie Noord-Brabant zijn begin 2020 zwaar getroffen door de COVID-19 epidemie". Evenmin staat daar ergens dat Nivel heeft vastgesteld dat corona te vergelijken is met en griepje.

Mevrouw Stel gelooft dus in sprookjes, vertelt fabeltjes of verzint die gewoon zelf en verspreidt doelbewust misinformatie
Door Carol Stel op
Daar hebben we het brave raamambtenaartje Rood Hesje weer: Niet gehinderd door enige kennis, praat hij/zij slechts het overheids-narratief na.

Het gerenommeerde onderzoeksinstituut NIVEL heeft vastgesteld dat er GEEN sprake is van een corona-epidemie sinds...eind april 2020! En ja, dan praat je dus over een ziekte vergelijkbaar met griep.
https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-e …
Door Rood Hesje (gevaccineerd) op
@Carol Stel: iedereen die beweert dat het corona virus niet gevaarlijker is dan griep, heeft ze niet allemaal op een rijtie staan en diskwalificeert zich bij voorbaat voor elke discussie over de maatregelen die het kabinet neemt om ons leven leefbaar te houden. Dus a.u.b. Carol. ga op je zeepkist ergen anders staan of verhuis lekker naar Afrika waar het nog héééél lang duurt voordat je daar gevaccineerd wordt!
Door Carol Stel op
Het wordt hoogste tijd dat ALLE maatschappelijke sectoren zich krachtig gaan uitspreken tegen dit kabinet, Een kabinet dat steeds doldriestere maatregelen neemt tegen de bestrijding van een virus dat nauwelijks gevaarlijker is dan griep.
Komt het kabinet niet tot inkeer, dan rest enkel nog burgerlijke ONgehoorzaamheid.

De samenleving mag niet lijdzaam toezien hoe Rutte en de Jonge ons land volledig in de vernieling helpen!

Vacatures

Van onze partners