Advertentie

Kabinet overlegt met VNG over kosten referendum

Het kabinet overlegt nog deze maand met de gemeenten over de volksraadpleging over het verdrag met Oekraïne. Dat heeft minister Stef Blok dinsdag gezegd namens zijn collega van Binnenlandse Zaken.

03 november 2015

Het kabinet overlegt nog deze maand met de gemeenten over de volksraadpleging over het verdrag met Oekraïne. Dat heeft minister Stef Blok dinsdag gezegd namens zijn collega van Binnenlandse Zaken.

Miljoenen minder
Het referendum over de associatieovereenkomst op 6 april 2016 gaat de gemeenten veel geld kosten. Binnenlandse Zaken stelt in totaal 25 miljoen euro beschikbaar, waarvan 20 miljoen voor de gemeenten. Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het referendum bijna net zo duur als de Tweede Kamerverkiezingen, 42,2 miljoen euro in 2012.

Ontmoedigingsbeleid
Ronald van Raak van de SP zei dinsdag dat het bedrag dat de regering nu uittrekt 'riekt naar ontmoedigingsbeleid'. Maar volgens Blok klinkt dat een beetje 'badinerend', terwijl er toch zoveel belastinggeld wordt uitgetrokken.

Belastinggeld
Het kabinet is voorstander van het verdrag, maar gaat dat standpunt niet met grote bedragen promoten, zo bleek uit de woorden van Blok. Ook hier is de reden dat dat belastinggeld zou kosten. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geert
ik onderschrijf de visie van de VNG. Voor de uitvoering van dit referendum moeten dezelfde werkzaamheden uitgevoerd worden als bij een verkiezing. Het enige verschil is dat de telling bij een referendum sneller kan gaan.
Post
Heeft het wel zin om dit referendum te houden, want het is raadgevend en kan door de Tweede Kamer worden genegeerd. Er blijkt bij veel mensen het idee te zijn ontstaan dat het een afwijzing is van Brussel. Het gaat hier om een handelsovereenkomst met de Oekraïne.

Van aansluiting bij de EU is geen sprake. Het lijkt me weggegooid geld want de uitslag zal worden genegeerd.
doeterniettoe / -
@Gepensioneerd: de voorstanders van het referendum stellen dat het hen niet om toetreding van Oekraïne gaat, maar om het democratische gehalte van Nederland/de EU.

Of dat nu daadwerkelijk de reden is of toch de anit-EU-houding doet er m.i. niet zo heel veel toe, het verbeteren van het democratische gehalte kan inderdaad wel een boost gebruiken. Ik betwijfel echter of Den Haag het zo ervaart, vooralsnog lijkt het er op dat ze het voor kennisgeving aannemen, niet bewust van democratie en/of referendum. Alleen daarom al zou het referendum toch door moeten gaan.
Advertentie