of 61043 LinkedIn

Kabinet moet hogere vergoeding raadsleden betalen

Het rijk moet de hogere vergoeding voor raadsleden van kleine gemeenten bekostigen. Een motie van die strekking wordt woensdag door de gemeenten Oudewater en Dordrecht ingediend op de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Niet gemeenten, maar het rijk moet de hogere vergoeding voor raadsleden van kleine gemeenten ophoesten. Een motie van die strekking wordt woensdag door de gemeenten Oudewater en Dordrecht ingediend op de algemene ledenvergadering van gemeentekoepel VNG.

Gemeentefonds

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte op het VNG-congres vorig jaar bekend eenmalig 10 miljoen euro uit te trekken voor de ophoging van de vergoeding voor raadsleden voor kleine gemeenten. Gemeenten zelf moeten de structurele bekostiging voor hun rekening nemen. Die moet uit het gemeentefonds worden betaald.

 

Verdubbeling

‘Een sigaar uit eigen doos’, vindt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater. ‘Nu draaien ook de andere gemeenten op voor de verhoging van de raadsledenvergoeding in kleine gemeenten.’ De verhoging geldt voor ruim 2.400 raadsleden uit 147 gemeenten. Zij krijgen met terugwerkende kracht – vanaf de installatie na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar – een vergoeding van 959 euro per maand. Dat betekent in Oudewater ruim een verdubbeling. Op basis van eerste schattingen kost de regeling Oudewater jaarlijks zo’n 77.000 euro.

 

Cruciale rol

Verhoeve is het eens met de verhoging. ‘Raadsleden vervullen een cruciale rol in de lokale democratie. Terecht dat minister Ollongren dit erkende door de raadsvergoeding te verhogen.’ Hij vindt het echter niet passen om daar de gezamenlijke gemeenten voor te laten opdraaien. ‘Bij extra taken, hoort extra geld.’ In de motie wordt het VNG-bestuur opgeroepen bij minister Ollongren en de Tweede Kamer (opnieuw) te pleiten voor andere financiering. Via een toevoeging aan het gemeentefonds moet de verhoging worden gedekt, vinden Oudewater en Dordrecht.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus op
@Spijker
In het geheel niet. Spijker is er voor het Rijk, dus zij heeft vanuit haar positie een uitstekend besluit genomen. Geld moet immers altijd ofwel bij het Rijk blijven, of er naar toe stromen? Dacht u nu werkelijk dat zij er voor de gemeenten zat? Zo naïef bent u toch niet?
Door Spijker (n.v.t.) op
@Criticus. Of …..om het met andere woorden te zeggen. Ollongren (D'66) heeft - al dan niet onder druk van de Tweede Kamer - weer eens een domme beslissing genomen.
Door Henk op
Ik ben tegen een hogere vergoeding. Krijg ik als gemeente ambtenaar ook niet
Door Criticus op
Om het met andermans woorden te zeggen: opnieuw zijn de gemeenten in het pak genaaid.
Door Spijker (n.v.t.) op
De verhoging van de vergoeding voor raadsleden in kleine(re) gemeenten had ook nooit moeten plaatsvinden. Daarmee wordt alleen maar het pluche zitten in die gemeenten beloond. Kleine(re) gemeenten kunnen vanwege onvoldoende bestuurskracht beter fuseren. Dat lost tenminste problemen op.