of 59147 LinkedIn

Kabinet besluit tot intrekking Zondagswet

Het kabinet trekt de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag. Sportbeoefening en ontspanning op zondag mogen gemeenten echter niet verbieden. Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar.

Op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer trekt het kabinet de Zondagswet in. Gemeenten zijn daarmee vrij om al dan niet regels te stellen rondom de openbare rust op zondag. Sportbeoefening en ontspanning op zondag mogen gemeenten echter niet verbieden. Ook het verstoren van religieuze bijeenkomsten blijft strafbaar.

Dat staat in het wetsvoorstel waarmee het kabinet de Zondagswet gaat intrekken. De Raad van State wordt nog om advies gevraagd. Zowel het wetsvoorstel als het advies worden openbaar zodra het bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

 

Rust verstoren

De wet bepaalt sinds 1953 dat er in de buurt van kerkdiensten voor 13.00 uur geen evenementen zijn toegestaan die de rust zouden kunnen verstoren. Ook mogen voor die tijd geen optochten worden gehouden. Het is tevens verboden lawaai te maken in de buurt van een kerk als dat de kerkdienst verstoort. Door de Zondagswet in te trekken gelden deze verboden niet meer landelijk.

 

Motie

De Kamer pleit al sinds 2012 voor afschaffing, maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wilde er lange tijd niet aan. In oktober vorig jaar legde hij nog een Kamermotie naast zich neer. In maart van dit jaar liet hij weten alsnog aan de wens van de Kamer tegemoet te willen komen. Het kabinet heeft vrijdag met het voorstel tot intrekking ingestemd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul op
Leve de 24-uurs economie: nihil obstat! Nu de zondag en de overige - ooit Christelijke - vrije dagen nog. Want zeg nou eerlijk: wie ligt dáár nog wakker van? Liever gezellig drukke winkelstraten en Frühschoppen dan klokken op de zondagochtend. De uitverkoop is begonnen.
Door doeterniettoe (-) op
Een hoop mensen, zowel in de Kamer als hier, die uitblinken in kortzichtigheid, kokerkijken, egocentrisme en vooral niet met anderen bezig zijn.
De zondagswet had erg sterke punten die vele malen breder lagen dan de nadelen (van een beperkt groepje mensen). En dat los van mensen die geloven of niet geloven.
Dat wordt nu overboord gegooid zonder duidelijke argumenten, zonder andere waarborgen. De slachtoffers, dat zijn mensen die van rust willen genieten, dat zijn werknemers.
Maar hé, een klein groepje mensen kan weer trots zijn, weer wat Nederlandse cultuur kwijt ten koste van heel veel mensen.
Door Joke op
Weg laatste rustdag van de week. Volkomen los van welke geloofsovertuiging dan ook, laat het een rustpunt in de week zijn.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Jammer, want kabinet en Tweede Kamer zien alles als marktwerking, ook de natuur en de rust in dit overvolle land. Op ethisch denken kun je onze politici niet meer betrappen.. Kerk en staat gescheiden ? Waarom is de PvdA dan zo verzot op de islam ?
Door Hans (afdelingsmanager) op
Als kerk en staat gescheiden zijn, is dit een logisch gevolg.
Door C.F. de Graaf (Consultant) op
Klokgelui hoort bij onze folklore, dus dat mag gewoon doorgaan. En er zijn mensen die dat willen verbieden, dat is gewoon onzin oftewel enorm uit je nek kletserij.
Door Teunis op
Hallo Welkom,
Soms heb je tradities die goed zijn en niet weg hoeven. Je kunt verschillend tegen de maatschappelijke en economische ontwikkelingen aankijken en daarover van mening verschillen. Vroeger was zo slecht nog niet als ik dat vergelijk met de ik-gerichte maatschappij waar gezag meer en meer ondermijnd wordt, waar respect verdwijnt en je blij bent als je op de snelweg niet door de middelen van de (jouw) moderne tijd van de weg af gereden wordt. Ik dwaal af. Maar gelukkig heb ik geen kerkklok nodig om op tijd te zijn, maar een kerkdienst is een openbare eredienst, daar zijn ook mensen welkom die niet gewend zijn om wakker te worden en naar een kerk te gaan. Ik weet niet hoe verdraagzaam we zijn, maar als ik in Egypte met een bijbel over straat loop, wordt mijn hand er afgehakt. Volgens mij kun je een oproep tot een vrijdagmiddaggebed niet vergelijken met een kerkklok. Maar zoals gezegd, jij bent ook Welkom!
Door Welkom in 2016 op
Heeft Teunis door de weeks ook klokken nodig om op tijd te komen voor zijn werk? Klokken luiden is niet meer van deze tijd. We zijn niet meer op het land aan het werk....
Vraag me trouwens ook af of iedereen zo verdraagzaam zou zijn wanneer de moskee zo'n herrie zou maken
Door Teunis op
O ja, ook nog een antwoord op een vraag. De klokken nodigen je uit en dan heb je snel een uur nodig, dus niet alleen de kerkleden maar ook degene die normaal niet komen.
"bim-bam" is gelijk aan 'kom dan". Dus ieder zondag wordt je uitgenodigd.
Door Teunis op
Laten we wat verdraagzaam zijn richting klokgelui of een keer een psalm die je in de zomermaanden kunt horen. (Luister er maar naar, wellicht sticht het nog)Wel eens over nagedacht waar Christenen (en anderen) zich aan kunnen storen. Bijvoorbeeld die ongebreidelde dorpsfeesten (3 dagen) waar je een dorp verderop nog moet horen welke plaatselijke zanger en drumband er is of een rondgang met praalauto's (carnavalsoptocht /Oranjefeest waar op iedere wagen de dakpannen eraf vliegen van het lawaai, van country tot hardrock tot schunnige liedjes, en wat te denken van examenfeestjes tot drie uur 's nachts met een oorverdovend lawaai aan muziek of de plaatselijke voetbal is weer eens kampioen (plattewagen) met alle herrie van dien of de komende en vertrekkende bezoekers van een dancing of discotheek (al dan niet dronken) waardoor je de volgende dag de brievenbus in de sloot aan de overkant moet opzoeken. Dan vallen die rustige beierende kerkklokken nog wel mee...... 3 minuten en twee keer op een zondag (vaak nog maar 1 keer).