of 58952 LinkedIn

Kabinet akkoord met lokaal vuurwerkverbod

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een ‘terugvaloptie’ en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een ‘charmant idee’. Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod. Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over.
3 reacties

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek woensdagavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Lokaal maatwerk
Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken ‘hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht’, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). ‘Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod.’

Geen landelijk verbod
De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

Gevaarlijkste moment van het jaar
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder zorgt het voor materiële schade en veel agressie tegen hulpverleners. De politie is voorstander van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Grote stap voorwaarts
Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een ‘terugvaloptie’ en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een ‘charmant idee’. Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod. Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over. Daarmee wordt een ‘grote stap voorwaarts gezet’, zei Grapperhaus. Het moet leiden tot minder incidenten. ‘Als de maatregelen niet tot het gewenste beleid leiden, sluiten we een verbod niet uit’, aldus de minister. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ellis de Wal op
Het is kennelijk ook dit jaar weer voor een aanzienlijk deel van ons Nederlanders moeilijk om ons aan de wet te houden en pas te beginnen om 31 dec. 18.00. De lol van de kwaden drukt ook dit jaar weer een stempel op de laatste DRIE dagen van het jaar van mijzelf en onze gestreste huisdieren.
Door V6 op
Verschuilen? Het is laf meegaan met de funkillers van GL, CU en D66. Alsof zonder vuurwerk de jaarwisseling zonder incidenten zou verlopen. En waar deze partijen zo'n voorstander zijn van legalisering van drugs (een continu probleem ipv een week per jaar), geloven ze hier dan weer heilig in een verbod. Waarvan al helemaal vast staat dat het niet handhaafbaar is en tot veel gevaarlijk spul zal leiden. Ik ben benieuwd of er gemeentebesturen zijn die zo zuur zijn dat ze hun inwoners het vuurwerkschouwspel gaan ontzeggen...
Door Spijker (n.v.t.) op
Wat is voor de landelijke politiek gemakkelijker dan je achter lokaal beleid verschuilen?