of 60264 LinkedIn

Justitie vroeg belgegevens journalist op

Justitie onderzoekt wie informatie naar het Brabants Dagblad heeft gelekt over de burgemeesterskandidaten van Den Bosch. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.
1 reactie

De politie heeft de telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad, die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch, opgevraagd en verkregen. Uit de gegevens blijkt volgens de krant met wie BD-verslaggever Jos van de Ven op welk moment gebeld heeft. Dat meldt de krant vrijdag.

Strikt vertrouwelijk
Justitie onderzoekt wie informatie naar de krant heeft gelekt over de burgemeesterskandidaten. De benoeming van een burgemeester is strikt vertrouwelijk.

Bronbescherming
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil niet op deze specifieke zaak in gaan. ‘Dat moet de rechter beoordelen.’ Hij benadrukte wel dat ‘bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe’ voor hem is ‘ook als dat betekent dat journalisten voor deze of gene met onwelgevallige dingen komt.’

Schokkend
Hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad neemt de kwestie hoog op. ‘Dit is een onacceptabele belemmering van ons journalistieke werk. De overheid trekt de luiken al steeds verder dicht, nu zet justitie ook druk op de journalistiek. Een Openbaar Ministerie dat jaagt op telefooncontacten van journalisten, het is on-Nederlands en als je er even over nadenkt: schokkend.’ Justitie wil niets zeggen over het al dan niet opvragen van de telecomgegevens, maar stelt wel dat het onderzoek zich niet op de verslaggever richt.

‘Geen zaak van nationaal belang’
Tweede Kamerleden reageert tegen de krant verontwaardigd op het opvragen van telefoongegevens. ‘Het is volstrekt onacceptabel dat dit in deze zaak gebeurt. Dit betekent nogal wat voor de persvrijheid; dat mensen straks niet meer willen klokkenluiden’, zegt Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Attje Kuiken (PvdA) vindt het lek ‘geen zaak van nationaal belang’ die de actie van justitie begrijpelijk maakt. SP-Kamerlid Peter Kwint noemt het opvragen van de beldata ‘extreem onwenselijk’.

Killing effect’
Ook journalistenvakbond NVJ is verontwaardigd en kondigt aan de zaak bij het Openbaar Ministerie ‘tot op het hoogste niveau’ aan te kaarten. Algemeen secretaris Thomas Bruning: ‘Dit is onverstandig en onverantwoordelijk. Het heeft een enorm killing effect op het functioneren van journalisten. Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Flipper (Ik ben hier de baas !) op
Jà. Iedereen belijdt met de mond dat het niet kan. Misschien worden er zelfs nog wel lamervragen over gesteld ook nog...
Tsja, maar echt daadwerkelijk concreet ingrijpen, alles terugdraaien- of de opgevraagde gegevens voor niet relevant verklaren is er natuurlijk niet bij.

Goed. Oke. Maar stop dat geklaag dan.
Dan vindt iedereen het immers ergens prima allemaal, toch ?
En is het geklaag erover slechts bedoeld als iets voor de buhne.