of 63946 LinkedIn

Journalist vervolgd voor diefstal raadsstukken

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag
1 reactie

Een journalist van AD/Haagsche Courant wordt vervolgd omdat hij geheime gemeenteraadsstukken zou hebben gestolen uit het Haagse stadhuis. 

Arnoud van Doorn
Het Openbaar Ministerie (OM) meldde vrijdag dat de journalist voor de rechter moet komen, omdat hij niet had hoeven stelen.  
,,Hij had de informatie ook op een andere manier kunnen krijgen.'' De journalist zou het toegangspasje van de ex-PVV'er Arnoud van Doorn hebben gekregen om de papieren op te kunnen halen.

Schending ambtsgeheim
Van Doorn wordt ook vervolgd in deze zaak, voor het medeplegen van diefstal en schending van het ambtsgeheim. Daarnaast wordt hij berecht voor handel in hennep en het bezit van een verboden alarmpistool. De gestolen stukken, waarover de journalist een artikel schreef, gingen over de mogelijke aankoop van het World Forum (het voormalige congrescentrum) door de gemeente Den Haag. Daar zou 25 miljoen euro mee gemoeid zijn.

Geen uitzondering
Van Doorn heeft toegegeven dat hij zijn pasje aan de journalist heeft gegeven, omdat hij vond dat de plannen niet langer geheim mochten zijn voor de Haagse burgers. 
Het OM meent dat er voor de journalist geen uitzondering geldt om zich niet aan de wet te houden. ,,Hij is zelf met het pasje het stadhuis binnengegaan. Hij heeft de informatie zelf gestolen, dat is iets anders dan stukken toegespeeld krijgen'', aldus een woordvoerster. ,,We weten dat er voor journalisten bijzondere omstandigheden kunnen gelden, maar in dit geval was het stelen niet noodzakelijk.''

Geen commentaar
Het AD geeft geen inhoudelijk commentaar over de zaak. ,,We zullen ons bij de rechter keurig gaan verdedigen'', zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Paul van de Bosch. Het is nog niet bekend wanneer de journalist en het raadslid voor de rechter moeten verschijnen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jos praat (beleidsmedewerker) op
Ik zou van die Van doorn wel eens willen horen waarom hij die informatie dan ziet zelf naar buiten heeft gelekt. Dat was toch veel eenvoudiger geweest?