of 62812 LinkedIn

Jorritsma: We hebben geen juichpolitie

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat het PSV-stadion niet ontruimen als mensen zich er niet aan de anderhalve meter maatregel houden, gaan juichen of spreekkoren aanheffen. "Dat wordt burgeroorlog", zei hij donderdag voor NPO1 radio.
2 reacties

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat het PSV-stadion niet ontruimen als mensen zich er niet aan de anderhalve meter maatregel houden, gaan juichen of spreekkoren aanheffen. 'Dat wordt burgeroorlog', zei hij donderdag voor NPO1 radio.

Doodeng dilemma

'We hebben geen juichpolitie. Dat is buitengewoon moeilijk. We gaan geen wedstrijd stoppen als de emoties hoog oplopen bij 15.000 tot 20.000 mensen in een afgesloten ruimte.' Halverwege juli hoopt hij meer duidelijkheid te hebben hoe voetbalwedstrijden bij PSV met publiek gaan verlopen. Daarover praat hij nog met PSV. 'Ik vind het een doodeng dilemma', zei hij. 'Je zit in een gesloten ruimte.'

Experimenteren

Woensdag opperde Jorritsma dat bij de huidige coronamaatregelen naar schatting 6000 mensen in het stadion kunnen. Dat aantal stelde hij donderdag naar boven toe bij. Hij wees erop dat jongeren onder de 18 dichter bij elkaar mogen zitten. In Eindhoven gaat het daarbij om 4000 seizoenskaarten. Dat zou kunnen betekenen dat er meer mensen in het stadion mogen, omdat niet voor iedereen de anderhalve meter maatregel hoeft te worden gehanteerd, aldus Jorritsma. 'Daarmee gaan we experimenteren', zei Jorritsma. Hoe en wanneer kon hij nog niet zeggen.

Varen in de mist

'Als een mogelijke uitbraak van het virus te herleiden is tot het Philips Stadion krijg ik het verwijt van een tweede uitbraak. Een duivels dilemma!' Hij zei niet altijd te weten hoe hij de nieuwe coronaregels moet uitleggen. 'We varen in de mist', zei hij. 'Wat vandaag normaal gevonden wordt, is morgen weer anders.

Het beleid wordt in Den Haag bepaald, wij voeren uit', zei Jorritsma in zijn functie van voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 'Als ik daarmee problemen heb, moet ik een andere baan kiezen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. de Jong (financieel adviseur) op
De politiek wil dit graag maar heeft onvoldoende over de handhaving nagedacht. Wel kan het volgens mij via het principe van de gele en rode kaart. Als tijdens een wedstrijd overtredingen plaatsvinden, kan de club een gele kaart krijgen. Komt het nog een keer voor, dan vier wedstrijden zonder publiek. Tevoren goed uitleggen, dat wel.
Door Jan op
Gewoon ook in stadions mondkapjes verplicht stellen. Dat is goed controleerbaar, ze mogen juichen en een wat geringere onderlinge afstand wordt mogelijk.