of 64231 LinkedIn

Jorritsma en Aboutaleb: coronazondaars aanpakken

Voorzitter John Jorritsma van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost wil dat bestuurders optreden tegen mensen die de coronaregels aan hun laars lappen. Dit is niet het moment om de teugels te laten vieren, stelt Jorritsma woensdag in een appèl aan bestuurders in de regio rond Eindhoven en Helmond.
Shutterstock
Reageer

De voorzitters van de Veiligheidsregio's Brabant Zuidoost en Rotterdam-Rijnmond, John Jorritsma en Ahmed Aboutaleb, willen de coronaregels strak hanteren en optreden tegen mensen die de coronaregels aan hun laars lappen.

Optreden
Dit is niet het moment om de teugels te laten vieren, stelt Jorritsma woensdag in een appèl aan bestuurders in de regio rond Eindhoven en Helmond. 
'Indien u constateert dat de maatregelen in ernstige mate en/of bij herhaling met voeten worden getreden, dan vraag ik u om uw verantwoordelijkheid als bestuurder te nemen en hiertegen op te treden', schrijft Jorritsma.

 

Ernstige zorgen
'We zien de aandacht voor het virus wegebben, de maatregelen worden onvoldoende nageleefd. Niet alleen in de horeca. Ook in winkelstraten, supermarkten, recreatiegebieden en op andere plekken verslapt de aandacht voor de maatregelen', aldus Jorritsma. 'Tegelijkertijd constateren we dat het virus bezig is aan een opmars. Het aantal besmettingen stijgt in Nederland, ook in onze regio. Deze ontwikkelingen baren ons ernstige zorgen.'

 

Strakker

'Anderhalve meter afstand is en blijft de norm. We blijven handelen vanuit het principe aanspreken, waarschuwen, aanpakken. Echter, het is gelet op de ontwikkelingen het moment om de gesprekken strakker in te gaan en daad bij woord te gaan voegen', roept Jorritsma bestuurders op.

 

Rotterdam

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, hoopt dat het kabinet donderdag de versoepeling van een aantal coronamaatregelen terugdraait. Hij zei dat woensdag op het Rotterdamse Binnenwegplein waar hij een toelichting gaf op de mondkapjesplicht in onder meer het centrum van de stad. De zorg van Aboutaleb is dat er in Rotterdam dagelijks meer dan honderd coronabesmettingen bijkomen.

 

Snelheid

Welke maatregelen volgens hem weer moeten worden aangescherpt, vertelde hij niet. 'Maar op 1 juli werd door de versoepeling mij een aantal maatregelen afgenomen. De Nederlander kreeg meer vrijheden. Welke maatregelen ik terug wil? Daarover ben ik met het kabinet in gesprek.' Hij pleit wel voor snelheid, want de invoering van de mondkapjesplicht duurde hem te lang. 'We zijn nu twee weken verder en voeren de plicht nu in. Dat zijn kostbare weken.'

 

Sluitingen

Inmiddels heeft Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond drie cafés en een sportkantine laten sluiten die zich niet aan de coronaregels hielden. 'Er zitten meer sluitingen in de pijplijn', aldus Aboutaleb. De mondkapjesplicht in delen van Rotterdam geldt voor een termijn van drie weken. Aboutaleb liet doorschemeren dat deze periode best langer kan gaan duren als het aantal besmettingen niet flink afneemt. 'Ik ben niet optimistisch. Meer dan honderd besmettingen per dag is echt te veel. Samen met GGD en ErasmusMC bekijk ik de besmettingscijfers. Hopelijk is het niet nodig.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners