of 59854 LinkedIn

Jongerenparlement op komst

Om jongeren meer te betrekken bij de politiek wordt volgend jaar een jongerenparlement opgezet. Ook de lokale democratie wordt versterkt.
© Shutterstock

Om jongeren meer te betrekken bij de politiek wordt volgend jaar een jongerenparlement opgezet. Er komt een Wet op de politieke partijen (Wpp) die nieuwe regels voor bijvoorbeeld digitale campagnevoering zal bevatten. Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).   

Lokale democratie
Gemeenten gaan samen met inwoners via de Quick Scan Lokale Democratie in kaart brengen hoe zij de lokale democratie kunnen versterken. Via een wijziging van de Gemeenwet wordt de participatie van inwoners, zowel in de beleidsontwikkeling als tijdens de beleidsuitvoering, binnen de gemeente verstevigd. In de Proeftuin Lokale Digitale Democratie zal worden onderzocht en getest hoe inwoners met (open source) digitale participatietool beter te betrekken bij de lokale besluitvorming.  

Het kabinet zet in op versterking van integer gedrag en veiligheid van politieke ambtsdragers. Het gaat dan om zowel bestuurders in gemeenten en provincies als om raads- en Statenleden. Voor de lokale en provinciale volksvertegenwoordigers loopt een apart traject, gericht op weerbaarheid . 

Er komt volgend jaar een nieuwe Code interbestuurlijke verhoudingen. De bestuurslagen werken steeds vaker samen aan (boven)regionale onderwerpen op basis van gelijkwaardigheid. Dit vraagt om nieuwe ‘spelregels’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.