of 64740 LinkedIn

Jongeren niet massaal naar stembus

Van de 12.432 Rotterdamse 16- en 17-jarigen die vorige week mochten stemmen voor een gebiedscommissie of wijkraad, heeft een kwart zijn stem uitgebracht.

Een kwart van de 16- en 17-jarigen jongeren dat in Rotterdam mocht stemmen voor een gebiedscommissie of wijkraad, heeft vorige week zijn stem uitgebracht. Van de twaalf jongeren die zich kandidaat hadden gesteld, is er één gekozen tot lid van een gebiedscommissie.

Experiment

Het was voor het eerst dat Rotterdamse 16- en 17 jarigen mochten stemmen voor de gebiedscommissies en wijkraden. Het was eveneens voor het eerst dat zij zich daarvoor verkiesbaar konden stellen. Het experiment was ingegeven door de wens van de (voormalige) raad om jongeren meer bij de politiek en meer bij beslissingen over hun eigen leefwereld te betrekken.

 

Grote verschillen

Een kwart van de 12.432 jongeren die een stempas kregen, stemde vorige week woensdag voor een gebiedscommissie of wijkraad. Tussen de gebieden waren wel grote verschillen in opkomst. Het opkomstpercentage in Katendrecht/Wilhelminapier ligt met 14 procent op het laagste niveau. In het Oude Noorden kwam maar 15 procent van de jongeren opdagen. In Blijdorpsepolder/Blijdorp lag de opkomst met 40 procent het hoogst onder de 16- en 17-jarigen, gevolgd door de 39 procent in Hillegersberg-Schiebroek. Het opkomstpercentage van alle Rotterdamse kiesgerechtigden voor gebiedscommissies en wijkraden ligt op 41,8 procent.

 

Lid gebiedscommissie

Van de twaalf 16- en 17-jarigen die zich kandidaat hadden gesteld voor een gebiedscommissie of wijkraad, is Jaco de Hoog de enige die gekozen is. Hij neemt namens de VVD zitting in de gebiedscommissie voor Hillegersberg-Schiebroek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.