of 64204 LinkedIn

Jongeren krijgen kans om zelf overlast te beperken

De jongeren kwamen zelf met het idee, vertelt de burgemeester aan Omroep Zeeland, om een deel van het strand te onderhouden. 'Dat vond ik een constructieve gedachte', aldus burgemeester Naterop, die ervoor openstaat om het plan verder uit te denken.

Op het Oosterscheldestrand bij Wemeldinge, gemeente Kapelle, is er al een tijd sprake van overlast door jongeren. Waarnemend burgemeester Fons Naterop wil de Kapelse jeugd de kans geven om de overlast te verminderen door zelf een deel van het strand te gaan beheren. 

Constructief
De jongeren kwamen zelf met het idee, vertelt de burgemeester aan Omroep Zeeland, om een deel van het strand te onderhouden. 'Dat vond ik een constructieve gedachte', aldus burgemeester Naterop, die ervoor openstaat om het plan verder uit te denken. 'Zo'n idee moet je niet gelijk de prullenbak in verwijzen.'

Omliggende gemeenten
De jongeren, die uit Wemeldinge zelf komen, hopen zo de overlast door hun leeftijdsgenoten uit omliggende gemeenten te voorkomen. Door een stukje strand aan de jongeren toe te kennen, zouden de jongeren zich ook meer concentreren, waardoor ze andere strandgangers minder in de weg zitten.

Vakantie
De overlast heeft ertoe geleid dat de gemeente Kapelle een particulier beveiligingsbedrijf heeft ingehuurd om de rust op het strand te bewaren. Dat was nodig omdat er voor het gebied maar één boa beschikbaar was, aldus de burgemeester, 'en die heeft ook recht op vakantie'. De oplossing werkt goed, vindt Naterop. Volgens hem zijn de jongeren over het algemeen 'goed aanspreekbaar' op hun gedrag.

Randvoorwaarden
Wat de burgemeester betreft zijn er in ieder geval twee randvoorwaarden verbonden aan het plan van de jongeren. Ten eerste moet het gaan om een plek met zo min mogelijk omwonenden. Ten tweede is het belangrijk dat er duidelijke grenzen zijn aan wat er wel en niet mag. 'Je kunt daar natuurlijk niet de muziek onbeperkt los laten gaan', aldus Naterop. De gemeente gaat de komende tijd met de jongeren in gesprek. Bij een goede afloop mogen de jongeren vanaf volgend jaar hun eigen stukje strand beheren. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Problemen oplossen met jeugd is prima. Maar is deze gemeente eigenlijk wel eigenaar van dit (openbare) strand?

Vacatures

Van onze partners