of 63428 LinkedIn

Jonge gelegenheidshooligans onzichtbaar voor politie

Hooligans die zich rond voetbalwedstrijden misdragen zijn steeds jonger geworden. Het gaat om gelegenheidshooligans, die vaak onbekend zijn bij de politie.
2 reacties

Hooligans die zich rond voetbalwedstrijden misdragen zijn de afgelopen jaren steeds jonger geworden. Het gaat om gelegenheidshooligans, die vaak onbekend zijn bij de voetbaleenheden van de politie. Die conclusies werden de afgelopen jaren getrokken in verschillende rapporten.

Hoek van Holland
Zo deed het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement een fenomeenonderzoek naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland. Toen keerden een grote groep hooligans zich tegen de politie tijdens een strandfeest. De nieuwe generatie hooligans is gewelddadiger dan de vorige harde kernen van voetbalclubs, concludeerden deze onderzoekers in 2010.
Jonge kernen

Een ander punt dat zij aanstipten, was dat de politie een goede informatiepositie heeft bij de oudere harde kern, maar die positie in jongere kernen is vaak veel minder goed is. De politie zou zich daarom veel moeten ingraven in die jonge groepen, luidde toen een van de aanbevelingen.

 

Escalatie

Het COT stelde ook, net als in eerdere rapporten, dat het voetbalgeweld zich verplaatst van stadions naar andere gelegenheden, bijvoorbeeld evenementen. De meeste grote rellen zijn niet gepland, maar beginnen als kleine incidenten die uiteindelijk escaleren.

 

Ongeregeldheden

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid pleitte in juli nog voor een ander soort aanpak van de nieuwe hooligan. Dat deden ze na gewelddadigheden rond voetbalwedstrijden in het afgelopen seizoen. Zo bestormden Feyenoordsupporters het Maasgebouw vorig jaar september, waardoor agenten hun dienstwapen moesten trekken. Ook waren er grote ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente.

 

Overlast

Hoewel de jonge hooligans niet altijd in beeld zijn bij de voetbaleenheden, zijn ze vaak al wel eerder in aanraking geweest met politie, bijvoorbeeld vanwege jeugdoverlast of deelname aan een problematische jeugdgroep.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Als de politie in burger gewoon een paar keer meeloopt in de bezoekersstroom naar en van het stadion, heb je per keer ongeveer 20 hufters snel in de gaten. Profiel = rond de 16, 17, petje op met capucon er over en ze doen echt hun best om de vooroordelen te bevestigen. Gewoon prijsschieten oom agent!
Door Helder (nationalist) op
Hooliganisme bestaat al eeuwen, een onoplosbaar probleem is geen probleem.

Vacatures

Van onze partners