of 63908 LinkedIn

Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

Jan van Zanen is de nieuwe burgemeester van Utrecht. Hij volgt daarmee Aleid Wolfsen (PvdA) op.
Reageer

De nieuwe burgemeester van Utrecht wordt Jan van Zanen (VVD). De selectiecommissie was unaniem over de voordracht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord met de voordracht van de ex-wethouder van Utrecht en huidige burgemeester van Amstelveen.

Wolfsen
Van Zanen (52) was eerder partijvoorzitter van de landelijke VVD en zat een aantal jaren in de gemeenteraad van Utrecht. Van Zanen volgt Aleid Wolfsen op die enige maanden geleden bekendmaakte geen tweede termijn te ambiëren. Wolfsen neemt op 1 januari afscheid van Utrecht. De naam van Jan van Zanen circuleerde al langer in het geruchtencircuit voor de post in Utrecht. Ook oud-vakbondsvrouw Agnes Jongerius werd veelvuldig genoemd.

Reacties
Raadslid Jesper Rijpma (VVD) laat op twitter blij te zijn met met de keuze '
Welkom terug in Utrecht, Jan van Zanen. De nieuwe burgervader van deze mooie stad', laat hij weten. D66'er Gerda Oskam zet de nog niet eens geïnstalleerde burgemeester meteen aan het werk 'Jan van Zanen als gaat pleiten voor het niet verbreden van de A27 conform wens', twittert ze.

 
Biografie

Jan van Zanen noemt zichzelf graag een ,,makelaar in relaties''. De burgemeester van Amstelveen houdt van mensen, brengt ze graag bij elkaar en gelooft heilig in het ,,zelforganiserende mechanisme van de samenleving''. Hij geldt als een onvermoeibare eerste burger, altijd aanspreekbaar, een beetje ongeduldig en met gevoel voor humor.
 
JOVD 

Jan Hendrikus Cornelis van Zanen werd geboren in Edam-Volendam. Hij ging rechten studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was in die tijd landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD. Van Zanen maakte zijn studie af aan de Cornell University in New York. In 1990 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. Acht jaar later werd hij wethouder van financiën in die stad, een functie die hij tot 2005 bleef bekleden. In dat jaar vertrok Van Zanen naar Amstelveen, waar hij als burgemeester was benoemd. Hij ontpopte zich als een populaire burgervader, die zonder moeite werd herbenoemd.

Welsprekendheid 

De VVD'er gelooft in een kleine, sterke overheid die de samenleving op de achtergrond faciliteert en ondersteunt. Hij is geen voorstander van de fusieprovincie die moet ontstaan uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. Van Zanen was tussen 2003 en 2008 landelijk partijvoorzitter van de VVD. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij kreeg in 1996 de Thorbecke-prijs voor politieke welsprekendheid en schreef een boek over één van de bekendste VVD-vrouwen, Haya van Someren-Downer.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.