of 59185 LinkedIn

Jagers in conflict over targets provincie

De jagers en de provincie Gelderland hebben een conflict. De provincie wil dat er drie keer zoveel herten worden geschoten.
2 reacties

Jagers in Gelderland botsen met de provincie over de grootschalige jacht op herten. Ze morren over het aantal dieren dat gedood moet worden en de middelen die ze daarbij moeten inzetten, blijkt uit onderzoek van het programma Brandpunt. Uit een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij de provincie bleek dat het aantal edelherten dat moet worden afgeschoten fors is toegenomen.

Verdriedubbeld
Tot het jaar 2000 moesten jaarlijks tussen de vierhonderd en zeshonderd herten worden gedood. ,,Daarna neemt het afschot fors toe en is het verdriedubbeld tot 1889 in dit jaar'', meldt het programma. Het zint de jagers niet dat ze zich moeten bedienen van werkwijzen waar ze niet achter staan. ,,Lichtbakken, vroeger deden stropers dat. Wij doen dat nu, in opdracht van de provincie. Ze zeggen, hier heb je de middelen, ga je gang'', zegt de secretaris.

Targets
Jagers zouden onder meer moeten jagen op drachtige dieren en op moeders bij kalfjes schieten. De jagers zouden onder druk worden gezet om hun targets te halen. Zij zitten in hun maag met de situatie en willen dat het faunabeleid wordt aangepast. ,,Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht. Je gaat niet zomaar beesten overhoopschieten'', reageert de secretaris van de wildbeheereenheid Noord West Veluwe tegenover Brandpunt.

Experiment
De hertenpopulatie op de Veluwe is volgens Brandpunt mogelijk toegenomen als gevolg van een experiment. Daarbij werd de jacht vijftien jaar geleden stilgelegd in sommige gebieden. Ook zijn hekken weggehaald en ecoducten aangelegd. Inmiddels lijkt de hertenpopulatie 'problematisch' te worden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (ambtenaar) op
Overal daar waar de mens ingrijpt in de natuur (een uitzondering daar gelaten) wordt het een rommel. Wat ook te dneken van het "kunstmatige natuurgebied" de Oostvaardersplassen. Stuk grond, hek er omheen, dieren erin en hup, daar hebben we natuur. Niets is echter minder waar.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Die sukkels in de politiek begrijpen ook werkelijk niets: Het Schengen Akkoord is een mislukking, want allerlei criminele organisaties hebben nu nagenoeg vrij spel; zet echter wel volop de grenzen open voor de wolf!! Laat de roedels wolven vanuit Duitsland ons land binnenkomen, plaats een paar wildrastertjes langs de wegen en hoppa, er staat voor de Duitse en Poolse wolven heerlijk vers Gelders reebout op het menu..