of 62284 LinkedIn

Jaarlijks 150 miljoen voor aanpak ondermijning

Er komt structureel geld voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Vanaf 2022 is structureel 150 miljoen euro beschikbaar. In 2021 wordt er 141 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld heeft het kabinet onder andere vrijgemaakt in de Voorjaarsnota 2020. Er is in 2021 en 2022 ook incidenteel geld beschikbaar voor de lokale en regionale aanpak, respectievelijk 15 en 10 miljoen euro.

Er komt structureel geld voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Vanaf 2022 is structureel 150 miljoen euro beschikbaar. In 2021 wordt er 141 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld heeft het kabinet onder andere vrijgemaakt in de Voorjaarsnota 2020. Er is in 2021 en 2022 ook incidenteel geld beschikbaar voor de lokale en regionale aanpak, respectievelijk 15 en 10 miljoen euro.

Breed offensief uitgebouwd
Het breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit is een beleidsintensivering van het kabinet. Vorig jaar was bij de najaarsnota voor 2019 en 2020 al 110 miljoen euro incidenteel vrijgemaakt voor de aanpak van de criminele (drugs)industrie en het weerbaarder maken van de samenleving en de legale economie tegen ‘het gif’ van crimineel geld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties, waardoor ondermijning dreigt, aldus het kabinet. Dit door minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingezette breed offensief wordt nu dus met structureel geld verder uitgebouwd.

Ook incidenteel geld voor lokale aanpak
Het stelsel van bewaken en beveiligen en de getuigenbescherming wordt de komende jaren met het structurele geld duurzaam versterkt, laat het kabinet weten. ‘Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit is een belangrijke voorwaarde dat veiligheid en weerbaarheid wordt geboden aan getuigen en cruciale beroepsgroepen die zich inzetten voor de democratische rechtsstaat, zoals lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, agenten, advocaten en journalisten.’ Daarnaast is er ook incidenteel geld in 2021 en 2022 beschikbaar voor de lokale en regionale aanpak in het breed offensief tegen ondermijning. Daarbovenop worden met behulp van de incidentele middelen uit de najaarsnota projecten in wijken opgestart om te voorkomen dat kwetsbare personen en vooral jongeren worden geïntimideerd of verleid om af te glijden naar de criminaliteit.

Opbouw MIT
Eerder dit jaar zijn de eerste mensen begonnen aan de opbouw van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) dat bestaat uit dedicated specialisten van de politie, Openbaar Ministerie, FIOD, KMar, Douane en Belastingdienst, aldus het kabinet. Het MIT moet met structureel geld uitgroeien naar een zelfstandige team van specialisten in intelligence en digitale, internationale en financiële opsporing. Het (inter)nationaal opererende team is aanvullend op andere bestaande diensten en zal zich toeleggen op het blootleggen en verstoren van criminele bedrijfsprocessen, zoals in de logistiek en op financieel terrein. ‘Het gaat uiteindelijk om het oprollen van criminele netwerken en het afpakken van criminele vermogens ofwel het afbreken van machtsposities van criminele kopstukken en hun facilitators.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cato (fiscalist) op
-"Daarbovenop worden met behulp van de incidentele middelen uit de najaarsnota projecten in wijken opgestart om te voorkomen dat kwetsbare personen en vooral jongeren worden geïntimideerd of verleid om af te glijden naar de criminaliteit."-
Jawel hoor, weer worden tientallen miljoenen in het post-corona tijdperk weggepist aan cursussen neusfluiten en zelfstandig tandenpoetsen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Je kunt wel 150 miljoen euro vrijmaken, maar er moet vervolgens wel een goed doordacht plan onderliggen (bijvoorbeeld het oppakken van G5 terroristen en deze vervolgens hun gehele verdere leven laten opdraaien voor de totaal aangebrachte schade).

Vacatures

Van onze partners