of 59250 LinkedIn

‘Ivo Opstelten bederft Oranjepret’

Gemeenten zijn niet enthousiast over de brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten naar hen heeft gestuurd over hoe om te gaan met voetbalfeesten.

Er is de aanbeveling van het ministerie van Veiligheid en Justitie over wat wel en vooral niet zou moeten mogen tijdens het EK Voetbal (8 juni – 1 juli), en je hebt de ervaringen en inschattingen van gemeentebestuurders. Dat wil wel eens botsen. 

Hoe kon uitgerekend oud-burgemeester Ivo Opstelten (VVD) als minister van Veiligheid en Justitie met de rigide brief Oranjethuissituatie tijdens EK Voetbal 2012 komen, vraagt wethouder Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) zich af. ‘Helemaal geen man van de ivoren toren, maar hij ziet het EK toch vooral als een probleem voor de openbare orde en wil het liefst alle Oranjevreugde bestrijden, terwijl wij als gemeentebestuurders het EK zien als een feest en een unieke kans om buurten en mensen met elkaar te verbinden’, zegt de wethouder voor Veiligheid, Handhaving en Vergunningen, Jeugd en Volksgezondheid in Capelle aan den IJssel.

Maar begrijpen doet ze de brief wel die na de kwalificatie van Oranje voor het EK in Polen en Oekraïne op de mat plofte. ‘Als je zegt dat niets mag, dan hoef je ook niets te doen. Blijf lekker thuis op de bank, neem een pilsje en roep af en toe hoera. Het is vakantietijd. Maar dat wil niet zeggen dat wij als bestuurders er ook zo over denken. Als iets verbroedert, dan is het wel Oranje. In de kwetsbare buurten is het echt feest. Geef dat ruim baan.’ Niets voor niets zegt een burgemeester: ‘Die brief is zo het archief ingegaan.’

Betuttelend


Gemeenten hebben spelregels vastgesteld over geluid, brandveiligheid, versieringen, televisies en tappen op straat waaraan burgerij en horeca zich moeten houden. ‘Maar dat is gewoon gezond verstand’, aldus Hartnagel. Steen des aanstoots is de ‘betuttelende’ richtlijn in de brief Oranjethuissituatie tijdens EK Voetbal 2012 over het kijken naar grote videoschermen. Geen schermen in de openbare ruimte …. tenzij, zegt Veiligheid en Justitie. Het liefst ziet het ministerie alleen grote schermen in private en semipublieke ruimtes.

Wethouder Hartnagel: ‘We geven graag ruimte aan initiatieven voor Oranjefeesten. We hebben in het college afgesproken dat een ondernemer op het Stadsplein een groot scherm kan neerzetten. Natuurlijk onder strikte voorwaarden, maar daar hadden we de richtlijnen van de minister niet voor nodig. Dat maatwerk leveren we hier wel. We zullen er geen geld in stoppen, maar het team integrale veiligheid en onze handhavers willen best bijstaan.’

Gemeenten zijn zelf prima in staat om te beoordelen of het plaatsen van schermen in hun stad mogelijk is, aldus burgemeester van Peter Rehwinkel (PvdA) van Groningen. En vervolgde hij in een opiniebijdrage in De Volkskrant: ‘Daar hebben ze echt geen landelijke richtlijnen, laat staan verboden, voor nodig. We hebben niet zo veel aan de aanbevelingen vanuit Den Haag. De Oranjethuissituatie is vooral een lokale situatie, die maatwerk vereist. Dat had deze minister, met zijn ervaring in het lokaal bestuur, toch moeten weten.’

Zo denkt burgemeester Piet IJssels (PvdA) van Gorinchem er ook over. De 19 burgemeesters in de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid besloten eind maart al om in weerwil van de oproep van Opstelten om terughoudend te zijn, ruimhartig schermen toe te staan. IJssels: ‘Het is jammer dat minister Opstelten de kans op problemen als uitgangspunt neemt voor zijn ideeën over beleid. De wedstrijden van het Nederlands elftal zie ik juist als een kans om een bindend volksevenement in de stad te hebben.’  Op de Varkenmarkt en de Grote Markt in Gorinchem staan vanaf volgende week dus videoschermen, net als op de Grote Markt en de Vismarkt in Groningen. Ter geruststelling van het ministerie: omheind, afgesloten en met inachtneming van andere veiligheidseisen.

Voetbalschermen

In de grote steden Den Haag en Utrecht staan tijdens het EK Voetbal géén grote schermen in de binnenstad. Dat had de gemeenteraad wel graag gewild, maar gemeente en horeca zagen te veel veiligheidsrisico’s. In Enschede is het juist de horeca die op de Oude Markt, met toestemming van de gemeente, gedurende de gehele EK twee megaschermen neerzet. De Rotterdamse gemeenteraad vroeg de burgemeester ook om ruimhartig om te gaan met voetbalschermen en festiviteiten in de Maasstad.

Samen voetbal kijken is niet alleen gezellig, maar kweekt ook een saamhorigheidsgevoel. Uit het verbieden van de schermen spreekt wantrouwen’, aldus Groen- Links fractievoorzitter Arno Bonte. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam gaat daarin mee. De Schiehaven wordt door organisatiebureau JMR omgetoverd tot Oranjeplein en niets staat organisatoren in de weg om een vergunning aan te vragen voor een groot videoscherm op het Stadhuisplein.

Finale

De gemeente Valkenburg is zo ruimhartig niet. Geen grote videoschermen in deze toeristenplaats. Kampen is wat soepeler: grote videoschermen zijn nu nog verboden, maar als Oranje de halve finale haalt, dan wordt alles anders op de pleinen van de Hanzestad. Ook als er op zondag wordt gespeeld, heeft burgemeester Bort Koelewijn (ChristenUnie) beloofd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
@Johan neem ik maar niet serieus, draaft namelijk wat door en ik vermoed dat het niet goed met hem gaat aflopen. Uit eigen ervaring als voetballiefhebber weet ik dat het vaak feest kan zijn. In het publieke domein ben ik echter bekeerd. Te vaak zie ik gasten die er alleen op uit zijn om herrie te trappen, mensen in elkaar slaan voor de leuk en pissen en poepen op de stoep. Organisatoren kunnen dit niet aan en politie pikt hooguit links of rechts eentje eruit die het te bont maakt. Ik heb de indruk dat het helemaal niet om voetbal gaat maar alleen om stomdronken te worden of apestoned. Ik ga weer lekker met een paar maten thuis voor de buis zitten.
Door Andreas Dijk op
Ben het gehele eens met adviseur Johannes. Nederland wordt een tijdje onleefbaar. De zogenaamd nuchtere Nederlander laat zien zelfs zonder drank bezopen te zijn.
Door Joschke op
Ivo Opstelten was samen met Rosenthal de mentor van ons Markske... En door politieke corruptie en vriendjespolitiek werden ze minister. Niet competentie maar vriendschap was de basis van nun ministerschap...

En we zagen wat er van kwam. Een mislukt kabinet, en twee falende ministers en een mislukt premier die het beste maar kan emigreren naar Timboektoe waar ook Donald Duck heebvlucht als hij problemen heeft
Door J.Fransman (woordvoerder VenJ) op
Van een 'oekaze' van VenJ is echt geen enkele sprake. Gemeenten bepalen het vergunningenbeleid, niemand anders. Wel is er op basis van onderzoek van de politieacademie voor gemeenten een handleiding beschikbaar met tips en tricks. Gemaakt op basis van goede en slechte ervaringen van gemeenten bij het WK. Niet meer, niet minder.
Door Landverraad 66 op
het voetbalvolk wordt straks met hoofdpijn wakker in een failliet Nederland, Alles voor de euro.
Door johannes (adviseur) op
Mevrouw Hartnagel gaat voor haar gemak voorbij aan het feit dat een deel van de bevolking weinig opheeft met voetbal, maar dan wel wordt geconfronteerd met alle uitspattingen van buren die zonodig met hele volksstammen op een geimproviseerde tribune tot ver na de wedstrijd doorgaan met het luidruchtig bezieningen van de prestaties van neerlands trots in bange dagen. Hoezo verbinden?Probeer maar een ste vragen of het ets zachter kan omdat je de volgende morgen om 05.00 uur weer aan het werk moet. Tijdens dergelijke toernooien moet alles wijken,ook het met elkaar rekening houden.
Door Gerrit (piloot burgerluchtvaart) op
Onze volksvertegenwoordigers horen achter de tralies en daarna langdurige verpleging in het Pieter Baan Centrum.
Door Geert 4 de wind op
100 Kamerleden stemden voor het ESM verdrag, die mogen zich straks verantwoorden als we moeten dokken voor Spanje.
Door Johan Bosman (Directeur van HANS BOSMAN WERKTUIGBOUW) op
Het bizarre wantrouwen van de overheid in de burger moet tegen deze achtergrond worden bezien:

Wetenschappelijk onderzoek naar "overheidscriminaliteit" (i.e. het misbruik maken van bevoegdheden, een vorm van organisatiecriminaliteit waarbij vooral het gemeenschapsgeld met bakken de lucht in gaat) van o.a. hoogleraar strafrecht Prof. Dr. G. van den Heuvel toont aan dat tegenwoordig meer dan de helft van alle misdaad in ons land uit deze zorgvuldig verzwegen criminaliteitsvorm bestaat. Daarmee is de Nederlandse overheid een grotere bedreiging geworden voor de Nederlandse samenleving dan alle overige misdaad in ons land BIJ ELKAAR! De Nederlandse burger wordt feitelijk geregeerd door de leden van een juridisch onaantastbare (Pikmeerarrest!) ongecontroleerd gemeenschapsgeld verduisterende (justitie houdt geen boek van de post "overheidscriminaliteit") criminele organisatie: de Nederlandse overheid.

Deze criminele organisatie veinst het beste met de samenleving voor te hebben maar is heimelijk haar grootste duurzame bedreiging. Ivo Opstelten weet dit als geen ander maar zwijgt zorgvuldig. Omdat hij vindt dat misdaad moet lonen.