Advertentie

IPO bezuinigt en verhuist naar goedkoper pand

Het bureau van de verzamelde provincies, het IPO, verhuist. De nieuwe huisvesting van het IPO-bureau is het sluitstuk van een forse bezuinigingsoperatie: een kostenreductie van 36 procent.

05 februari 2014

Het bureau van de verzamelde provincies, het IPO, verhuist. De nieuwe huisvesting van het IPO-bureau is het sluitstuk van een forse bezuinigingsoperatie.

Het startsein voor die bezuiniging werd in 2011 gegeven, vlak na aanvang van de nieuwe bestuursperiode van vier jaar. In  2015, als er na de verkiezingen voor Provinciale Staten een nieuwe bestuursperiode aanbreekt, verwacht IPO-directeur Gerard Beukema financieel de volledige taakstelling – een terugdringing van de kosten met ruim een derde – te hebben gehaald.

Krimp formatie met 30 procent

Op het personele vlak is de doelstelling – 30 procent minder fte – nu al bereikt. ‘We zijn  erin geslaagd het personeelsbestand terug te brengen van  60 naar 40 fte’s’, zegt Beukema. De afgelopen maanden is flink het mes gezet in de formatie. Dat kon, omdat de koepelorganisatie anders is gaan opereren. Kernpunten daarbij zijn een beperking van de inhoudelijke agenda en stroomlijning van de bestuurlijke en ambtelijke adviesstructuur. ‘We brengen met de 12 provincies een rangorde aan in wat we belangrijk  vinden. Dat betekent een focus op de allerbelangrijkste dossiers’, aldus Beukema. Niet meer alles doen wat door deze en gene wordt opgeworpen. Als de provincies het IPO desondanks extra werk – bovenop de samen vastgestelde agenda – wil laten doen, is de afspraak dat ze zelf ook medewerkers leveren om die extra klus(sen) te klaren.

Verlaging contributie provincies

De andere, efficiëntere manier van werken heeft voor de 12 provincies een financieel voordeel: hun jaarlijkse bijdrage aan de koepelorganisatie gaat naar beneden. De afslanking van de organisatie had ook zijn weerslag in de top. Twee maanden geleden werd in Den Haag een nieuw management geïnstalleerd. Sinds 1 december wordt er gewerkt met een eenhoofdige directie, gevoerd door Beukema. Hij wordt ondersteund door twee nieuw aangetrokken teammanagers.

Nieuwe uitvoeringsorganisatie BIJ12

Tegelijk is een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor interprovinciale werkzaamheden opgericht – BIJ12. Die organisatie, gehuisvest in Utrecht, heeft als doel de provincies zo efficiënt mogelijk te ondersteunen bij de uitvoering van beleid.’ Door decentralisatie van taken door de rijksoverheid hebben provincies meer taken gekregen en is de noodzaak ontstaan om taken gezamenlijk op te pakken. Daarnaast maken de medewerkers van provincies in hun dagelijkse praktijk steeds meer gebruik van gemeenschappelijke informatiesystemen. Die situatie vraagt  om een bundeling van kennis, uitvoeringskracht en de ondersteunende systemen.

Coördinatie infrastructuur databeheer

Tot de activiteiten van BIJ12 behoren onder meer de uitvoering van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap en het aanbieden van Natuurinformatie onder de noemer DKN (Digitale Keten Natuur). Ook GBO provincies, de gemeenschappelijke organisatie voor het beheer van landelijke en interprovinciale informatiesystemen, werkt onder de vlag van BIJ12. Die organisatie is al sinds 2008 actief voor provincies en beheert een twintigtal applicaties, waaronder geavanceerde en landelijke geo-informatiesystemen en coördineert de infrastructuur voor databeheer.

Tot BIJ12 behoort verder het Faunafonds, de adviseur en uitvoerder van wettelijke taken op het gebied van faunaschade aan landbouwgewassen, praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en preventie.

NIeuw onderkomen in 'hartje Den Haag'

De verhuizing van het IPO naar een goedkoper, kleiner onderkomen vormt een belangrijk onderdeel van de totale bezuiniging van ‘enkele miljoenen.’ Eind dit jaar verlaat het IPO de Zürichtoren in Den Haag. Waar het IPO neerstrijkt is een goed bewaard geheim. In principe is de keuze gemaakt, maar moet de algemene vergadering er nog zijn goedkeuring aan geven. Dat gebeurt naar verwachting nog deze maand. Het enige dat Beukema kwijt wil dat het nieuwe onderkomen in ‘hartje Den Haag’ te vinden zal zijn:  ‘In  een  herkenbaar gebouw.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans / Servicemanager
NIeuw onderkomen in 'hartje Den Haag'



Citaat: "De verhuizing van het IPO naar een goedkoper, kleiner onderkomen vormt een belangrijk onderdeel van de totale bezuiniging van ‘enkele miljoenen.’ Eind dit jaar verlaat het IPO de Zürichtoren in Den Haag. Waar het IPO neerstrijkt is een goed bewaard geheim.."



Voor een échte bezuiniging had men in Groningen moeten neerstrijken, dicht bij Slochteren en volledig virtueel diensten aanbieden voor de klanten. Dat is pas een bezuiniging!

Paul / projectleider
@Hans



lobbyen is toch echt mensenwerk...moet je toch echt onder de Haagse kaasstolp kruipen



Of was het lollig of cynisch bedoeld?
Advertentie