of 64120 LinkedIn

IPCC: stijging van zeespiegel is onomkeerbaar proces

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. 'Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.'

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. 'Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.'

Onomkeerbaar 

Het stijgen van de zeespiegel door opwarming van de aarde is onomkeerbaar, aldus het VN-klimaatpanel IPCC. Slangen: 'Zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de opwarming van het klimaat. Het is een soort thermometer van klimaatverandering, omdat er zo veel belangrijke processen in samenkomen. Warmer oceaanwater zet uit en daardoor komt de zeespiegel hoger te staan. Ook komt er smeltend landijs van gletsjers en ijskappen in de oceaan terecht waardoor de zeespiegel nog verder stijgt. Daarnaast wordt er grondwater opgepompt voor bijvoorbeeld consumptie en irrigatie van landbouwgrond, en ook dit water komt uiteindelijk in de oceaan terecht.'


Twee graden warmer

De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, meldt het IPCC.  Ze voorspellen dat de aarde in de loop van deze eeuw zal opwarmen met meer dan 2 graden, tenzij ingrijpende maatregelen worden genomen. De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer 2 miljoen jaar niet is gezien.

 

Preciezer 

De getallen uit het IPCC-rapport verschillen niet heel veel met het vorige rapport uit 2013, aldus Slangen. Wel is het nieuwe rapport preciezer. 'Zo kunnen we nu concreet maken wat de verwachte bijdrage van het smelten van Antarctica is voor verschillende broeikasgas-scenario’s, terwijl dit in het vorige rapport nog niet kon.' Hoe sterk de zeespiegel stijgt, verschilt namelijk regionaal, aldus het NIOZ. In Noord-Europa is het smelten van Antarctica extra relevant. Door een effect van de zwaartekracht zorgt het smeltwater van de Zuidpool aan onze kant van de wereld voor een extra zeespiegelstijging van 10 procent bovenop de wereldgemiddelde zeespiegelstijging.

 

Keringen dicht 
Door die zeespiegelstijging gaan we volgens het NIOZ in Nederland veel vaker hoog water meemaken, namelijk iedere twee tot tien jaar. Concreet betekent het dat de Oosterscheldekering of de Maeslantkering veel vaker dan nu dicht moeten gaan om overstromingen vanuit zee te voorkomen. Het IPCC-rapport laat volgens het NIOZ zien dat de mate van de zeespiegelstijging sterk wordt bepaald door de hoeveelheid broeikasgassen die we vanaf nu uitstoten. 

 

Steeds extremer

'Het rapport bevestigt wat wij in onze dagelijkse praktijk zien: het weer wordt steeds extremer', stelt bestuurslid Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. 'Kijk maar naar de watersnood Limburg en de afgelopen drie extreem droge zomers. Maatregelen om ons aan te passen aan deze veranderende omstandigheden zijn nu nodig.'

Grenzen
De waterschappen investeren jaarlijks 1,8 miljard euro in de zorg voor sterke dijken, schoon en voldoende water en voeren het Hoogwaterbeschermingsprogramma uit. Klavers: 'Het watersysteem loopt echter tegen grenzen aan. We kunnen het water niet langer volledig naar onze hand zetten: water moet sturend worden in de inrichting van Nederland. Van het nieuwe kabinet vragen we dit ordeningsprincipe nadrukkelijk te omarmen en daar structureel financieel aan bij te dragen.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Het is de vraag hoe het rapport wordt uitgelegd. Als je wilt weten hoe het in elkaar zit, lees het rapport. En zoals bij alle rapporten van ambtenaren, kun je er alle kanten mee op. Dus zowel dat er veel meeR moet gebeuren, maar ook dat de afgelopen jaren het verhaal veel te negatief was en dat men zich daarvoor schaamt.
Door drs.E.Nabled op
Beste Jan, we worden op onze wenken bediend: heet van de naald (nu.nl): China, goed voor een derde van de mondiale broeikasgassen, gaat zijn beleid niet aanpassen naar aanleiding van het IPPC-rapport. Eat your heart out, Sigrid Kaag!
Door drs. E. Nabled op
@ Jan. Prima dat u mij een trol vindt. Ik zelf vind mij eerder cynisch. Ik ben er van overtuigd dat die wetenschappers gelijk hebben; ze schrijven dit ook al decennia. Alleen heeft het geen zin om er hijgerige krantekoppen en nieuwsrubrieken te vullen. Er komt namelijk nooit een oplossing op wereldschaal. Bijvoorbeeld: Amerikaanse evangelicals vinden dat hun God zegt dat de mens de aarde op mag gebruiken. Ruim voor het einde leidt hun God ons naar een andere planeet. Dat wordt dus praten tegen de bierkaai. En zo gebeurt dat op grote schaal op deze planeet; zie de Amazone. De mensheid zal er aan te onder gaan, lijkt me duidelijk. Maar wat heeft het voor zin dat Sigrid Kaag roept: code rood voor de mensheid. Nul! Evenmin dat zij de 2 gouden plakken van Sifan Hassan aangrijpt als bewijs dat het immigratiebeleid is geslaagd. Pure volksmennerij!
Door Marijke (raadslid) op
Hoeveel mm stijging hadden we de afgelopen jaren?
Door Bertus (Beleidsadviseur) op
Onze grote nieuwe leider SIGRID KAAG begint naar aanleiding van het rapport direct te twitteren: het is code rood voor de mensheid! En ze wil een leidersrol voor Nederland! Maar wat staat er op de website van D66 over vliegveld Lelystad? “De uitbreiding van Lelystad Airport vormt een goede prikkel voor de regionale economie en werkgelegenheid.” Als we ergens van af moeten, dan is het onze consumptiedrift. Een echte leider stuurt erop dat er een economie ontstaat MET MINDER EXTERNE MILIEU EFFECTEN. Het leiderschap van Sigrid is erop gericht dat mensen zoveel mogelijk effe in Spanje in de zon kenne bakkeh. In plaats van een minder schadelijke vorm van (vervelings-) verplaatsing, kiest Sigrid voor bakken in de zon. En laat staan dat de werkgelegenheidseffecten wel zo heel nodig en bijzonder zijn. Laat er maar werkgelegenheid ontstaan in minder schadelijke sectoren van luchtvaart. Dat is pas echte transitie. Zelfs als het code rood is voor de mensheid, probeert Sigrid er voor zichzelf een slaatje uit te slaan.
Door Jan op
De trollen zijn weer aanwezig hoor. Ze denken het weer eens beter te weten dan een de wetenschappelijke feiten van 14.000 wetenschappelijke artikelen die voor dit IPCC rapport gebruikt zijn. 14.000 wetenschappelijke artikelen, van wetenschappers die hun leven lang studeren op onderwerpen, dag in dag uit hun onderzoeksmethoden verbeteren, en dat enorm kritisch laten doorlichten door anderen om de kwaliteit te waarborgen.

Maar ome Piet, filmpjesmaker Robin, complotdenker ENabled, en de simplificerende JAwel weten alles beter, want ze hebben in hun trollenfuik een facebookbericht gezien en ongetwijfeld zelf onderzoek gedaan.

Beste trollen, ga terug naar jullie holen en blijf daar. Of beter ga naar school en laat je scholen! Dan leer je wat feiten echt zijn en hoe wetenschap bedreven wordt. Oh, en nog 1 tip: filmpjes van dansleraren over virussen kan je beter links laten liggen, want dat is geen scholing.
Door Tinussie op
zelfs hier wordt gepolariseerd, complotgedacht. Met onze aarde gaat het niet goed en de mensen, leken hier, weten weer alles beter.
Complotdenkers zijn geen geschoolde specialisten. Lezen in een bepaalde richting en worden versterkt in hun gedachten, omdat ze steeds verder "linken". Zo worden/blijven zij heilig overtuigd van hun mening. Zijn niet meer objectief.
Wordt steeds erger.
Bewezen feit is dat het slecht met onze aarde gaat. Schei alstublieft uit met ontkennen.
Door Rood Hesje (frolijke vluiterd) op
Gut gut, op de onderschriften van Gerruit ebn Ivo na zien we wer de geijkte reaguurdres die toch niets geloven van klimaatverandering.
@Robin de non-influencer: u dient zich diep heel diep te schamen voor het bagatelliseren van het noodweer en de daarmee samenhangende dramas in Limburg weg te zetten als een 'rampje'. Dat 'rampje heeft aan de oostkant van de rens ee schade veroorzaakt van 30 miljard, om maar niet te spreken over de doden die er zijn gevallen. maar ach, uw klimaatbubble mag er zijn hoor!
Door Gerrit op
Nou ik verhuis naar Gliese 581d.
Door Ivo op
Het IPCC rapport is net zoals alle jaren veel genuanceerder dan de samenvatting voor beleidsmakers.

De stijging van de zeespiegel zal waarschijnlijk doorgaan en dat komt door de smelt van antartica. De oorzaak daarvan is het vulkanisme onder water.

Er is low confidence dat stormen toenemen en voor orkanen, hagel, onweer en bliksem geen stijgende trend waargenomen.

Ja het klimaat verandert, maar paniek is niet nodig. Werk aan klimaat adaptatie: aanpassen aan veranderend klimaat. Dijken en kades versterken, ruim,te voor de rivier. Groene daken en groen in de steden en dorpen.