Advertentie

IPCC: stijging van zeespiegel is onomkeerbaar proces

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. 'Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.'

09 augustus 2021
deltawerk-zeeland.JPG

Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. 'Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.'

Onomkeerbaar 

Het stijgen van de zeespiegel door opwarming van de aarde is onomkeerbaar, aldus het VN-klimaatpanel IPCC. Slangen: 'Zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de opwarming van het klimaat. Het is een soort thermometer van klimaatverandering, omdat er zo veel belangrijke processen in samenkomen. Warmer oceaanwater zet uit en daardoor komt de zeespiegel hoger te staan. Ook komt er smeltend landijs van gletsjers en ijskappen in de oceaan terecht waardoor de zeespiegel nog verder stijgt. Daarnaast wordt er grondwater opgepompt voor bijvoorbeeld consumptie en irrigatie van landbouwgrond, en ook dit water komt uiteindelijk in de oceaan terecht.'


Twee graden warmer

De aarde kan in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, meldt het IPCC.  Ze voorspellen dat de aarde in de loop van deze eeuw zal opwarmen met meer dan 2 graden, tenzij ingrijpende maatregelen worden genomen. De klimaatdeskundigen zeggen dat het afgelopen decennium waarschijnlijk de warmste periode was in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ongeveer 2 miljoen jaar niet is gezien.

 

Preciezer 

De getallen uit het IPCC-rapport verschillen niet heel veel met het vorige rapport uit 2013, aldus Slangen. Wel is het nieuwe rapport preciezer. 'Zo kunnen we nu concreet maken wat de verwachte bijdrage van het smelten van Antarctica is voor verschillende broeikasgas-scenario’s, terwijl dit in het vorige rapport nog niet kon.' Hoe sterk de zeespiegel stijgt, verschilt namelijk regionaal, aldus het NIOZ. In Noord-Europa is het smelten van Antarctica extra relevant. Door een effect van de zwaartekracht zorgt het smeltwater van de Zuidpool aan onze kant van de wereld voor een extra zeespiegelstijging van 10 procent bovenop de wereldgemiddelde zeespiegelstijging.

 

Keringen dicht 
Door die zeespiegelstijging gaan we volgens het NIOZ in Nederland veel vaker hoog water meemaken, namelijk iedere twee tot tien jaar. Concreet betekent het dat de Oosterscheldekering of de Maeslantkering veel vaker dan nu dicht moeten gaan om overstromingen vanuit zee te voorkomen. Het IPCC-rapport laat volgens het NIOZ zien dat de mate van de zeespiegelstijging sterk wordt bepaald door de hoeveelheid broeikasgassen die we vanaf nu uitstoten. 

 

Steeds extremer

'Het rapport bevestigt wat wij in onze dagelijkse praktijk zien: het weer wordt steeds extremer', stelt bestuurslid Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen. 'Kijk maar naar de watersnood Limburg en de afgelopen drie extreem droge zomers. Maatregelen om ons aan te passen aan deze veranderende omstandigheden zijn nu nodig.'

Grenzen
De waterschappen investeren jaarlijks 1,8 miljard euro in de zorg voor sterke dijken, schoon en voldoende water en voeren het Hoogwaterbeschermingsprogramma uit. Klavers: 'Het watersysteem loopt echter tegen grenzen aan. We kunnen het water niet langer volledig naar onze hand zetten: water moet sturend worden in de inrichting van Nederland. Van het nieuwe kabinet vragen we dit ordeningsprincipe nadrukkelijk te omarmen en daar structureel financieel aan bij te dragen.'

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jansen / Pensionado
Het lezen van het IPCC rapport zelf kan helpen bij de discussie. Voor Hetty Klavers: het rapport zegt dat er geen stijgende trend is in het aantal overstromingen. Van de vijf scenario,s noemt het IPCC het hoogste scenario niet meer referentiescenario maar een onwaarschijnlijk scenario. Een meer waarschijnlijk scenario betekent voor 2100 een zeespiegelstijging van 60 tot 70 cm. Iedereen in Nederland houdt dan makkelijk droge voeten.
Hans / afdelingsmanager
Gezien de alarmerende krantenkoppen en het graag geëtaleerde eigen gelijk (Hoi, Frans Timmermans) komen deze rapporten precies op het goede moment> Ik geloof er niets van dat dit nu allemaal door incidenten van de laatste maanden. Er zit gewoon een dikke agenda en nog veel dikkere bult geld achter om nog veel meer centen binnen te harken.
Piet / Jeugdzorg
En wat doen we in dit laaggelegen gebied? De bevolking laten groeien met meer dan 100.000 mensen per jaar. Onder leiding van SIGRID KAAG een miljoen woningen bouwen en dan ook nog meer natuur en meer windmolens en meer zonneparken. Eerst maar even leuk wonen met z’n allen en daarna komt de haalbaarheid daarvan.
Hans / afdelingsmanager
Het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken, meer niet. Ik hoor en lees al decennia dit soort alarmerende berichten, opgefrist met wat nieuwe gebeurtenissen. Ik vraag me af waar zich dan recent gigantische overstromingen vanuit zee hebben plaats gevonden. Volgens mij was de tsunami in Japan/2011 de grootste, maar dat had een andere oorzaak, nl aardbeving.

Het rampje in de Ardennen en Eiffel had niets met de zee te maken.
Hans / afdelingsmanager
Steve Irwin, the Crocodile Hunter on Collision Course kon ook geweldig danger, danger, danger, danger sissen voor scenes die hij zelf had geënsceneerd. Tja, je moet toch wat om het iets te laten lijken...
Ivo
Het IPCC rapport is net zoals alle jaren veel genuanceerder dan de samenvatting voor beleidsmakers.



De stijging van de zeespiegel zal waarschijnlijk doorgaan en dat komt door de smelt van antartica. De oorzaak daarvan is het vulkanisme onder water.



Er is low confidence dat stormen toenemen en voor orkanen, hagel, onweer en bliksem geen stijgende trend waargenomen.



Ja het klimaat verandert, maar paniek is niet nodig. Werk aan klimaat adaptatie: aanpassen aan veranderend klimaat. Dijken en kades versterken, ruim,te voor de rivier. Groene daken en groen in de steden en dorpen.
Bert
Nou ik verhuis naar Gliese 581d.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Gut gut, op de onderschriften van Gerruit ebn Ivo na zien we wer de geijkte reaguurdres die toch niets geloven van klimaatverandering.

@Robin de non-influencer: u dient zich diep heel diep te schamen voor het bagatelliseren van het noodweer en de daarmee samenhangende dramas in Limburg weg te zetten als een 'rampje'. Dat 'rampje heeft aan de oostkant van de rens ee schade veroorzaakt van 30 miljard, om maar niet te spreken over de doden die er zijn gevallen. maar ach, uw klimaatbubble mag er zijn hoor!
Martin
zelfs hier wordt gepolariseerd, complotgedacht. Met onze aarde gaat het niet goed en de mensen, leken hier, weten weer alles beter.

Complotdenkers zijn geen geschoolde specialisten. Lezen in een bepaalde richting en worden versterkt in hun gedachten, omdat ze steeds verder "linken". Zo worden/blijven zij heilig overtuigd van hun mening. Zijn niet meer objectief.

Wordt steeds erger.

Bewezen feit is dat het slecht met onze aarde gaat. Schei alstublieft uit met ontkennen.

Hans de Vries
De trollen zijn weer aanwezig hoor. Ze denken het weer eens beter te weten dan een de wetenschappelijke feiten van 14.000 wetenschappelijke artikelen die voor dit IPCC rapport gebruikt zijn. 14.000 wetenschappelijke artikelen, van wetenschappers die hun leven lang studeren op onderwerpen, dag in dag uit hun onderzoeksmethoden verbeteren, en dat enorm kritisch laten doorlichten door anderen om de kwaliteit te waarborgen.



Maar ome Piet, filmpjesmaker Robin, complotdenker ENabled, en de simplificerende JAwel weten alles beter, want ze hebben in hun trollenfuik een facebookbericht gezien en ongetwijfeld zelf onderzoek gedaan.



Beste trollen, ga terug naar jullie holen en blijf daar. Of beter ga naar school en laat je scholen! Dan leer je wat feiten echt zijn en hoe wetenschap bedreven wordt. Oh, en nog 1 tip: filmpjes van dansleraren over virussen kan je beter links laten liggen, want dat is geen scholing.
Ab / beleidsmedewerker
Onze grote nieuwe leider SIGRID KAAG begint naar aanleiding van het rapport direct te twitteren: het is code rood voor de mensheid! En ze wil een leidersrol voor Nederland! Maar wat staat er op de website van D66 over vliegveld Lelystad? “De uitbreiding van Lelystad Airport vormt een goede prikkel voor de regionale economie en werkgelegenheid.” Als we ergens van af moeten, dan is het onze consumptiedrift. Een echte leider stuurt erop dat er een economie ontstaat MET MINDER EXTERNE MILIEU EFFECTEN. Het leiderschap van Sigrid is erop gericht dat mensen zoveel mogelijk effe in Spanje in de zon kenne bakkeh. In plaats van een minder schadelijke vorm van (vervelings-) verplaatsing, kiest Sigrid voor bakken in de zon. En laat staan dat de werkgelegenheidseffecten wel zo heel nodig en bijzonder zijn. Laat er maar werkgelegenheid ontstaan in minder schadelijke sectoren van luchtvaart. Dat is pas echte transitie. Zelfs als het code rood is voor de mensheid, probeert Sigrid er voor zichzelf een slaatje uit te slaan.
M.S. / raadslid
Hoeveel mm stijging hadden we de afgelopen jaren?
Hans / afdelingsmanager
@ Jan. Prima dat u mij een trol vindt. Ik zelf vind mij eerder cynisch. Ik ben er van overtuigd dat die wetenschappers gelijk hebben; ze schrijven dit ook al decennia. Alleen heeft het geen zin om er hijgerige krantekoppen en nieuwsrubrieken te vullen. Er komt namelijk nooit een oplossing op wereldschaal. Bijvoorbeeld: Amerikaanse evangelicals vinden dat hun God zegt dat de mens de aarde op mag gebruiken. Ruim voor het einde leidt hun God ons naar een andere planeet. Dat wordt dus praten tegen de bierkaai. En zo gebeurt dat op grote schaal op deze planeet; zie de Amazone. De mensheid zal er aan te onder gaan, lijkt me duidelijk. Maar wat heeft het voor zin dat Sigrid Kaag roept: code rood voor de mensheid. Nul! Evenmin dat zij de 2 gouden plakken van Sifan Hassan aangrijpt als bewijs dat het immigratiebeleid is geslaagd. Pure volksmennerij!
Hans / afdelingsmanager
Beste Jan, we worden op onze wenken bediend: heet van de naald (nu.nl): China, goed voor een derde van de mondiale broeikasgassen, gaat zijn beleid niet aanpassen naar aanleiding van het IPPC-rapport. Eat your heart out, Sigrid Kaag!
Mark
Het is de vraag hoe het rapport wordt uitgelegd. Als je wilt weten hoe het in elkaar zit, lees het rapport. En zoals bij alle rapporten van ambtenaren, kun je er alle kanten mee op. Dus zowel dat er veel meeR moet gebeuren, maar ook dat de afgelopen jaren het verhaal veel te negatief was en dat men zich daarvoor schaamt.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@E.Nabled: dat u uw cynisme hier op de lezers botviert was mij al lang tijd duidelijk. Er moet mij echter van het oprecht begane hart dat u fulmineert tegen een D66-bewindsvrouwe, terwijl ik haar VVD-collega-flapdrol-minister-ik-laat-de-kwestbaren-graag-in-de-steek-president (zwaai zwaai naar Groningen en Limburg) diezelfde uitingen doet. Dus geachte heer Ingeschakeld, waarom nu steeds zo'n eenzijdige benadering.

Overigens riekt uw cynisme naar fatalisme. En de Amerikaane Evangelicals: we hebben zat gekken op deze aardkloot rondlopen. Robin de non influencer bijvoorbeeld, om er slecht 1 te noemen. Maar dat mag ons de moed, drang en hoop niet ontnemen om die Aarde te koesteren, beter te maken en niet te (laten) misbruiken
Ab / beleidsmedewerker
@Rood Hesje, ik denk dat Sigrid Kaag door uw redeneringen heel goed snapt hoe zij stemmen kan trekken. Helaas zijn er te veel zoals u. De hypocrisie van D66 kan daardoor gedijen. Ze roepen wat over het milieu en goed onderwijs, nemen anderen in moreel opzicht de maat en roepen schande schande..…en Rood Hesje stemt D66. Jammer hoor. Het ook een partij waar mensen zoals jij die anderen voortdurend de maat nemen, zich uitstekend thuisvoelen.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Zoals we weten hebben alle zeezoogdieren zich op het land ontwikkeld conform de evolutie theorie. Door discriminatie/selectie is er volgens deze theorie biodiversiteit ontstaan die dit mogelijk maakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeezoogdier .Tijd dus voor een inburgeringscursus, het is een kwestie van

snel aanpassen als deze zee stijging onomkeerbaar is.
Toine Goossens
@Mark,



Wilt u mij uitleggen wat u bedoelt. Deze presentatie betreft namelijk niet de door de wetenschappers opgestelde rapporten, maar de ambtelijke vertaling daarvan naar alle landen Die bij het IPCC betrokken zijn. Iedere zijn, ieder woord, wordt gewogen voordat het het fiat krijgt van alle betrokken landen.

Bij iedere volgende klimaatbijeenkomst is dit de tekst waaraan ieder land gehouden gaat worden. Dit is het minimale gemeenschappelijke vertrekpunt. Het kan alleen maar scherper worden.
Toine Goossens
Maurits Chabot haade in de Volkskrant de Vlaamse minister van Leefmilieu Bruno Tobback aan:

'Bijna elke politicus weet wat hij moet doen om het klimaatprobleem aan te pakken. Er is alleen geen enkele politicus die weet hoe hij daarna nog verkozen moet worden'.



Politici kunnen dit niet alleen. Zij hebben brede steun nodig om windmolens, transformator stations, hoogspanningslijnen, grote energietransitiecomplexen (waterstof fabrieken), warmteopslag e.d. te realiseren.

De organisaties die daar verantwoordelijk voor zijn, laten keer op keer weten dat die projecten 5 tot 7 jaar vertraging oplopen als gevolg van lokaal, individueel, verzet. Niemand steekt zijn nek uit om dat verzet aan de kaak te stellen.

Waar blijven de natuur- en milieuorganisaties om dat verzet van individuen aan de kaak te stellen. Het zou hen sieren om onder aanvoering van Urgenda het verzet van burgers tegen de noodzakelijke infrastructuur aan te kaarten.



Shell is veroordeeld om zich intensiever in te spannen voor het realiseren van klimaatdoelen. En ondertussen staan wij toe dat burgers dat vervolgens via het bestuursrecht kunnen frustreren.



Wie durft daar eens stelling over in te nemen?
Boris / ambtenaar
..we zijn verloren...verlaat de planeet...dieren en planten eerst. Ik rook mijn laatste joint, en zie dat het goed komt.

Op naar het volgende paniekrapport.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Bertus: ik stem helegaar geen D66;

@Toine: tsja soms is het niet anders;

@Boris: als u nu lekker stoned richting het zeewater loopt dan staat @Nico uit Loenen daar klaar om u een snelle,l inburgeringscursus zeezoogdier te geven
H. Wiersma / gepens.
Misschien toch eens tijd om ook zoutwater om te zetten in zoetwater en dat als drinkwater te gebruiken? Alle beetjes helpen.
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Jammer is dat er naar aanleiding van dit rapport geen enkele politicus is die zegt dat we met z’n allen moeten consuminderen. Met alleen een energietransitie komen we er niet. Het energiegebruik per huishouden stijgt nog steeds. Jammerlijk. Misschien is de oorzaak dat niemand iets roept over consuminderen, dat de politiek niet wil accepteren wat eraan vast zit, namelijk meer delen met elkaar. Consuminderen kan alleen in een samenleving die heel anders is opgebouwd. Een minder individualistische samenleving.
Advertentie