of 64621 LinkedIn

Inwoners Hoorn willen JP Coen niet terug

Inwoners Hoorn roepen het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het omgevallen standbeeld in de binnenstad wordt teruggeplaatst.
12 reacties
Een groep inwoners van Hoorn roept het Rijk op gebruik te maken van haar adviesrecht om te voorkomen dat het in augustus omgevallen standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de Hoornse binnenstad wordt teruggeplaatst. Dat staat in een open brief van de Hoornaars aan het ministerie van Algemene Zaken, zo bleek maandag.

Volkerenmoord
Het beeld viel half augustus van zijn sokkel bij werkzaamheden aan de straatverlichting. Over het beeld was al discussie vanwege de volkerenmoord die Coen in het voormalig Nederlands-Indië zou hebben gepleegd. Onder zijn gewelddadige bewind vielen duizenden slachtoffers.

Burgerinitiatief

De Hoornse gemeenteraad ging in juli deels in op een burgerinitiatief om het omstreden standbeeld aan te pakken. De gemeente wilde het beeld niet verplaatsen, maar plaatste wel een tekstbord met meer nuances over Coens verleden.

Rijksmonument

Omdat het standbeeld een Rijksmonument is, wijzen de tegenstanders van Coen nu het Rijk op de mogelijkheid om de gemeente te adviseren het beeld alsnog te verplaatsen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ludwirt Bosch op
Het ontbreekt 'die groep inwoners van Hoorn' aan historisch besef en inzicht; er is hen nu, wellicht meer dan J.P. Coen toentertijd, stompzinnigheid te verwijten.
Door Nobby (animal cop) op
De Egyptenaren, Inca's, Grieken en Romeinen, hadden naast hun betekenis voor de ontwikkeling van de mensheid, ook barbaarse gebruiken. Allemaal moordenaars. Goed dat we het weten, het een en het ander. Laat die Coen maar staan en ik vind het niet verkeerd om meerdere zijden te belichten.
Door J. op
Misschien zou een verordening met toestemming om J.P. Coen desgewenst te bekladden met graffiti ("Moordenaar!"), de kou uit de lucht kunnen halen. Dat zou van Hoorn een modern-historisch buiten-museum maken.
Door Oscar op
J.P. Coen is nu eenmaal een van de mensen die door Nederland was aangesteld om de koloniën te beheren. Dat dat met geweld gepaard ging is duidelijk, maar ook de onafhankelijkheidstrijd van Indonesië ging met veel geweld gepaard. Mijn opa werd vermoord door Soekarno gezinden en daar heeft Nederland lang "vriendscahppelijk banden mee onderhouden. Laat staan dat beeld! Anders kun je de beelden van admiraal Michiel de Ruyter ook wel weghalen. De geschiedenis is zoals die is en die verander je niet door een beeld weg te halen. Denk je nu heus dat ze b.v. in Frankrijk alles over Napoleon weg zullen halen? Die man heeft meer doden op z'n geweten dan J.P. Coen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt mij juist dat het groepje drammers zich eens neerlegt bij de besluitvorming van de gemeenteraad. Zo werkt het nou eenmaal in een democratie. Het is irreëel te denken dat het Rijk zich hiermee gaat bemoeien.
Door pietbrontsema (org.adv) op
Coen weg, in Hoorn begint de victorie , kunnen ze in Den Haag een voorbeeld aan nemen daar staan ook nog een aantal moordenaars op een sokkel
Door Wilem op
Waar mensen zich allemaal druk om kunnen maken. Zonder s'mans daden goed te praten; het was een andere tijd. Al die excuses die nu achteraf voor allerlei zaken van jaren her moeten worden aangeboden. Straks zijn de Kaninefaten ook fout geweest toen ze via de Rijn ons land binnenkwamen. Kijk liever vooruit en toon respect voor je huidige medemens, dan hoeven onze nazaten in 2525 niet door het stof.
Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Coen heeft geen sokkel en wel een galg verdiend.
Door Johan (Realist) op
Wat een gezeur zeg. Typisch Nederland. Hij heeft een belangrijke rol gespeelt in de Nederlandse geschiedenis. Iedereen die last van hem kan hebben gehad leeft niet meer dus die gevoeligheid is weg. Zo kun je overal een probleem van maken. Get a life!
Door Maarten op
Waarom zou uitleggen en toelichten niet mogen in het museum dat Hoorn heet. Op de plaats die typerende zaken centraal op het plein van de VOC heeft staan. Juist daar.

Zo heeft de gemeenteraad dan ook enige tijd geleden besloten te gaan voor "sokkelcommunicatie" uitleggen waarom JP Coen juist daar staat, wat hij betekend heeft voor Hoorn en Nederland en vooral voor welke zaken hij tegenwoordig veroordeeld wordt.
De wijze van verering vroeger kan alleen tegen de achtergrond van de VOC gespiegeld worden. Zie Hoorn als buitenmuseum, laat mensen zelf inzien waarom er tot enkele jaren geleden anders tegen JP Coen aan werd gekeken dan tegenwoordig.

Vacatures

Van onze partners