of 64621 LinkedIn

Inwoners Epe vernietigend over eigen bestuur

De inwoners van Epe hebben nauwelijks vertrouwen in hun eigen gemeentebestuur. Uit een quick scan, gedaan in opdracht van de gemeenteraad, blijkt dat slechts 11% van de Epenaren vertrouwen heeft in de raad en het college van b&w. De gemeente belooft beterschap.

De inwoners van Epe hebben nauwelijks vertrouwen in hun eigen gemeentebestuur. Uit een quick scan, gedaan in opdracht van de gemeenteraad, blijkt dat slechts 11% van de Epenaren vertrouwen heeft in de raad en het college van b&w. De gemeente belooft beterschap.

Vuur

Met de enquête wilde de gemeente onderzoeken hoe in Epe gedacht wordt over de lokale democratie en hoe die verbeterd kan worden. Het gemeentebestuur lag al meer dan een jaar onder vuur na hoog oplopende conflicten tussen inwoners en de gemeente over onder andere het kappen van bomen, de komst van een zonnepark en de niet-correcte aanleg van inritten bij een bedrijvenpark.

 

Ophef

De voormalig wethouder Scholten moest zelfs zijn functie neerleggen toen bekend werd dat hij raadsleden voor aanvang van een raadsvergadering aanraadde om appjes op hun telefoon te wissen, omdat ze wellicht via een Wob-verzoek opgevraagd kunnen worden. Zijn opvolger Michiel Wiersinga nam dit weekend, na drie maanden wethouderschap, ook alweer ontslag. Naar eigen zeggen wegens gezondheidsklachten, maar in zijn afscheidsbrief aan de gemeenteraad kraakt hij de beeldvorming in de lokale pers over het gemeentebestuur. Hij neemt het met name op voor zijn collega-wethouder Jan Aalbers, die door een aantal inwoners wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij de verkoop van een gemeentepand. Wiersinga: ‘Dat soort praktijken heeft niets met onze democratie, politiek, coalitie of oppositie te maken. Ik wil er dan ook niets mee te maken hebben.’

 

Effect

Uit de quick scan blijkt dat de ophef van de afgelopen tijd zijn effect heeft gehad op de inwoners van de gemeente. Het vertrouwen van de bevolking in hun eigen gemeente is fors lager dan in andere gemeenten. Volgens de ondervraagden is het gemeentebestuur niet transparant en staat ze niet open voor kritiek. Bovendien vinden maar weinig Epenaren dat ze invloed kunnen uitoefenen op lokale kwesties of dat ze betrokken worden bij plannen en voorzieningen. De mening van raadsleden, wethouders en ambtenaren over de eigen gemeente is juist veel positiever. Zij geven Epe een dikke voldoende.

 

Verbeteragenda

Het gemeentebestuur wil de uitkomsten nu aangrijpen om een verbeteragenda in het leven te roepen: de gemeente moet zich meer richten op de eigen inwoners. Daarom moet er open en transparant gewerkt worden, moet er meer persoonlijk contact zijn, moeten er duidelijkere spelregels en procedures komen bij burgerparticipatie en moet er beter worden gecommuniceerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door JaapvV (adviseur) op
Oneliners als 'open' 'meer' 'vaker' en 'beter' leiden niet vanzelf tot een afgewogen nieuw beleid.
Door P.Pluim op
Zoals een gemeente de burger ziet als vijand, opstandeling en lastige verstoorder, is er sprake van een ondemocratische gemeente, die moet worden gecorrigeerd.

Vacatures

Van onze partners