of 64120 LinkedIn

Inwoners Ede stemmen tegen koopzondagen

Een meerderheid van de inwoners van Ede (57,1 procent) is tegen koopzondagen. Dat was woensdagavond de uitslag van een raadgevend referendum dat in Ede is gehouden.
10 reacties

Een meerderheid van de inwoners van Ede (57,1 procent) is tegen koopzondagen. Ook vindt 52,5 procent dat bouwmarkten en supermarkten op zondag de deuren dicht moeten houden. Alleen in het centrum van Ede op zondag winkels openen behaalt evenmin een meerderheid.

Heet hangijzer
Dat was woensdagavond de uitslag van een raadgevend referendum dat in Ede is gehouden. Het college komt naar aanleiding van de uitslag met een voorstel over winkelsluitingstijden. Koopzondagen waren lang een heet hangijzer in de gemeente, waar de SGP de grootste partij is. SGP, CDA en CU bezetten samen 18 van de 39 raadszetels. Omdat de raad niet tot een eensluidend oordeel kwam, vroeg de gemeente de mening van de inwoners.

Zondag rustdag
Ede heeft 120.000 inwoners. Voor een deel wonen die in dorpen op de Veluwe, waar de protestanten ver in de meerderheid zijn. Voor christenen geldt de zondag als een rustdag. In Wekerom bleek 90 procent van de stemmers tegen een koopzondag. In Ederveen-De Klomp was zelfs meer dan 92 procent tegen. Ook in Otterlo, Hoenderloo en Lunteren waren de tegenstemmers flink in de meerderheid.

‘Hoge’ opkomst
De opkomst bij het referendum was ruim 45 procent. Dat is volgens de gemeente erg hoog voor een plaatselijk referendum. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (inwoner van Ede) op
Ik vind ook dat zes dagen winkels open genoeg is. Maar: in Wageningen zijn wel koopzondagen. Inwoners van de stad Ede en vooral van Bennekom gaan op de koopzondag boodschappen doen in Wageningen. En die boodschappen halen ze dan niet op maandag in Bennekom.
Door Jan op
@Willem. Hoezo zou God een man zijn? Nooit dat verhaal gehoord van die Russische kosmonaut die aan een Amerikaanse astronaut, die net terug kwam uit de ruimte, vroeg: En, heb je God nog gezien? Waarop die Amerikaan antwoordde: Ja, ze is zwart.
Door Henk (ambtenaar) op
Prima dat men in een 100.000+ gemeente de winkeldeuren op zondag gesloten houdt. Bijna alles is zes dagen per week tot 21:00 uur geopend, wat een onzin om dan op zondag een boutje, rol beschuit of onderbroek te moeten kopen. Om maar iets te noemen. Binnenkort ook het paspoort op zondag afhalen in het stadhuis? We zitten al in een totaal overspannen en geflipte samenleving, een centrale dag van rust doet een ieder goed.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Er is toch al de mogelijkheid van 6 koopavonden per week?
Dus laten we dan ook de (kleine) ondernemer niet verder uitputten met een 7-daagse werkweek. Je hebt gewoon een dag per week hard nodig om bij te komen van alle ellende om je hoofd boven water te houden. En als je perse wat wil kopen rij dan langs de pomp of de chinees.
Door Pierre (ambtenaar) op
Helaas is het nog altijd zo dat mensen denken anderen hun regels te moeten opleggen. Laat de ondernemer zelf bepalen of ie open of dicht is.
Als je als klant geen koopzondag wil ga je er gewoon niet naar toe.
Door Pierre op
In de stad Ede heeft een kleine meerderheid ja gestemd, een deel daarvan wel met de voorwaarde dat het maximaal 12 zondagen per jaar gebeurt. In de dorpen liggen de verhoudingen heel anders. Vooral Wekerom, Lunteren, Ederveen en Harskamp stemden massaal tegen. Maar die gehuchtbewoners bepalen dus kennelijk dat de stad zelf dicht blijft, ondanks dat de meerheid van die stad er anders over denkt.
Door Willem op
Of het nu de zwarte kousenkerk is, of niet, ik vind het wel een sympathieke uitkomst. Waarom moet je in Godsnaam (om de beste man er maar eens bij te halen) ook op zondag naar de winkel kunnen? Zijn zesdag koopdagen per week niet genoeg? Je zult maar zelfstandig ondernemer zijn, kun je zeven dagen aan de bak om aan je omzet te komen. Laten we het zo stellen: "En op de zevende dag schiep God de online-shop voor de koopjesjunk".
Door Wim op
Correctie: In Ede zelf stemde de meerderheid voor de koopzondag. In de gereformeerde dorpen eromheen werd overwegend tegen de koopzondag gestemd, waardoor gemeente Ede een meerderheid tegen de koopzondag heeft. Logische conclusie lijkt dat in het centrum van Ede de winkels op zondag open mogen, en dat ze in de rest van Ede dicht blijven.
Door Jeroen op
Als de meerderheid tegenstemt is het niet een 'clubje'

Goed van ede dat ze dit referendum hebben gehouden. Succes voor de gemeenteraad met het betrekken hiervan bij het nemen van de beslissing.
Door Carsten (beleidsmedewerker) op
Uit straatinterviews in het NOS journaal gisteren bleek overigens dat de mensen helemaal geen religieuze redenen noemden waarom zij tegen de koopzondag gingen stemmen.