of 59082 LinkedIn

Inwoners Dordrecht mogen bezuinigingen kiezen

Dordrecht
Dordrecht
13 reacties
Inwoners van Dordrecht mogen via internet uit een lijst kiezen welke bezuinigingen de gemeente moet doorvoeren. De resultaten worden dan meegenomen in de begrotingsbesprekingen.

Begrotingswijzer
Volgens gemeentewoordvoerder Langsmit heeft het nieuwe college participatie hoog in het vaandel staan. ‘Met deze begrotingswijzer, gecreëerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), willen de we kennis van de bevolking op dit gebied testen. We willen ze de moeilijke politieke afwegingen laten zien  en keuzes laten maken.’

Advies
De resultaten zijn niet bindend, maar krijgen de status van “advies”. ‘De resultaten zijn niet representatief. Er zullen naar verwachting 300 tot 500 mensen aan meedoen. We kijken ook of er nieuwe ideeën zijn. Er zijn open vragen en mensen kunnen suggesties doen. En als die 300 mensen vinden dat we op cultuur moeten bezuinigen, dan moet je je toch even achter je oren krabben.’

Heidag
Volgens Langsmit zijn de resultaten belangrijke input. ‘We organiseren daarnaast ook een avond met sleutelfiguren, dus afgevaardigden uit maatschappelijk middenveld en bedrijven.’ Natuurlijk staan in het coalitieakkoord ook afspraken. ‘Daar worden op ambtelijk niveau nog suggesties voor aangedragen. Er volgt ook nog een heidag in september.’

Ambtenaren
De gemeenteraad moet ook nog akkoord gaan met het plan, maar daar verwacht Langsmit geen problemen. Bij hem zijn geen onderwerpen bekend die niet op de lijst komen. Wel verwacht hij dat een uitkomst kan zijn dat men enorm wil snoeien op ambtenaren. ‘We verwachten al dat er 50 á 60 moeten vertrekken. Dat kan meestal via natuurlijk verloop. Meer dure externe inhuur verwacht hij ook niet. ‘Als er minder te doen is, zijn er in principe ook minder ambtenaren nodig. We zijn ook al ver met interregionale samenwerking met de Drechtsteden en hebben al veel overgedragen aan de regio.’

De resultaten van de begrotingswijzer worden in oktober verwacht. De begrotingsbehandeling en het uiteindelijke besluit is in november.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dordtenaar (accountmanager) op
Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt...De mensen die dit zeggen zijn zeker kansloos...Geen opleiding gehad...Weten dus ook helaas niet beter...Naar die mensen moet je niet luisteren die dat "melden" Opsluiten die mensen:)
Door Jan op
Dit soort inspraak is pas zinvol als het representatief is. En dat is het niet als iedereen via internet kan reageren. Bepaalde groepen of individuen kunnen de uitslag beïnvloeden. Zo kan er een heel eenzijdig beeld ontstaan. Een slechte keuze van Dordrecht. Vandaar mijn samenvatting: hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Overigens een gevleugeld gezegde in die streek.
Door Bulderdoos (Communicatieadviseur) op
Aan alle critici die hier reageren:

Maar wat nu als het participeren (en laten zien dat je de resultaten serieus neemt) de weerstand tegen bezuinigingen verminderd of wegneemt?

Er zijn talloze voorbeelden van participatietrajecten waarbij bijvoorbeeld zelfs het inspraaktraject overgeslagen kan worden, omdat inwoners naar tevredenheid gehoord zijn. En uiteindelijk is dat volgens mij voor wie we werken...
Door Corry (Maatschappelijk Filosoof) op
Laat jannie van de loos en cockie sas voor hun geld weer gaan werken en niet 15 jaar van de gemeenschap trekken. De woordvoerders van ambtenaren kunnen weg. Ik neem aan dat zij zelf kunnen praten, behalve als ze doofstom zijn dan hebben ze een woordvoerder nodig.
Subsidies voor allochtone verenigingen stopzetten, want ze willen niet gediscrimineerd worden..
Opheffen van sektarisch onderwijs scheelt een hoop schoolruimte.
Een wethouder en burgemeester net zoveel werkplek geven als een schoolleerling , dat is namelijk 2 vierkante meter per schoolkind. Dan weten die mensen eens hoe het werken is in zo'n oppervlakte. En ook hun eigen werkruimte schoonmaken net als leerkrachten moeten doen. Zij mankeren ook niets aan hun handjes.
Zorgen dat de klanten van ziekenhuizen in een reine ruimte komen te liggen. En niet in een kamer die de hele week nog niet eens met de Franse slag wordt 'schoongemaakt'. Het kastje en de vensterbank, lampen geen lapje hebben gezien in die hele week. EN er vanaf dinsdag tot en met zondag een vlek van bekend materiaal voor de wc ligt in dat A.S. Ziekenhuis.
Dát voorkomt infecties van ook zieke ambtenaren, met als gevolg langer ziekbed en ev einde voor die klant.
En laat dat zieknhuis niet door vakantiekrachten reinigen. Schoonmaken is een vak, ook in scholen!!
Door Margot Kat (communicatiemedewerker) op
Iemand al gekeken of de toepassing al toegankelijk is? Op de site van Dordrecht staat namelijk dat het volgende maand allemaal gaat gebeuren. En dit is helemaal geen nieuws, er zijn op de begrotingswijzersite al drie steden die dit doen. Teleurstellend dit non-nieuws.
Door Paul Coret (Adviseur) op
De groep college- en raadsleden, secretarissen en griffiers lijkt me de eerste batch die aan de beurt moet komen. Te vaak roepen deze dat het wel met minder ambtenaren kan zonder naar de eigen doelgroep te kijken. Ambtenaren die uitvoerend zijn voor de burger, direct dienst verlenend zijn, zijn veel meer nodig dan het hele circus wat er om heen en boven hangt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de landelijke politiek. 2e kamer van 150 naar 100 zetels, 1e kamer afschaffen. Goed voorbeeld doet volgen.
Door Andreas Dijk (directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG) op
Wat Dordrecht doet is gewoon een van de middelen om afwegingsinformatie te vergaren. Het ontslaat college en raad niet van de plicht om zelf te denken en te besluiten. Op 9 september is er in dat kader voor college- en raadsleden, secretarissen en griffiers de studiedag 'Kansen in schaarste, de kunst van het kiezen' (http://www.cs-vng.nl/producten/kansen-in-schaarste-de-kunst-van-het-kiezen.aspx).
Door Kees op
Wat een positieve inbreng weer van u allen. Vooral het originele "Hoe dichter bij Dordt..." is een inhoudelijk hoogstandje.
En straks ook allemaal weer klagen over de grote kloof tussen bestuurders en bevolking??
Door Jan op
Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt!
Door Opmerker, niet- Dordts (ro-er) op
Is sprake van een financiële beleidsregel?
Is sprake van inspraak? (Verordening?)
Is sprake van een referendum?
"Sleutelfiguren" komen meestal niet uit de "bevolking". Het maatschappelijk middenveld is meestal een club belanghebbenden uit de economie en zo.
Maar.....het klinkt alsof iedereen schuld moet krijgen als het toch nog mis gaat...Kom gemeenteraad...denk na