Advertentie

'Inwoner kleine gemeente wil niet in raad'

Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers.

05 januari 2014

Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers zondag. Minister Plasterk (BZK) noemt de uitkomsten 'zorgelijk'.

Probleem speelt minder in grote gemeenten Bij grote gemeenten speelt het probleem veel minder. Zo is het in slechts vijf gemeenten met meer dan 100.000 inwoners lastig om mensen te vinden die in de gemeenteraad willen. Verder hebben zes gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners problemen. Het mindere animo kan gevolgen hebben voor de lokale partijen. Zo zijn er 20 gemeenten waar partijen die nu in de raad zitten, straks misschien helemaal niet meedoen aan de verkiezingen, omdat ze geen kandidaten kunnen vinden.

Moeilijker dan bij vorige verkiezingen

Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers hebben voor de enquête 220 griffiers gevraagd naar hun indrukken. Van hen zeggen er 65 dat het nu moeilijker is om verkiesbare kandidaten te vinden dan bij de vorige verkiezingen in 2010. Daar staat tegenover dat 113 griffiers vinden dat er geen verschil is. Tien gemeenten vinden zelfs dat het makkelijker is geworden.


Plasterk: Zorgelijk

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, oud-raadslid uit Leiden) noemt in Nieuwsuur de uitkomsten 'zorgelijk'. Een verklaring ligt volgens hem in 'politiek bashing in de media'. Dat doet het aanzien van de politiek geen goed. Het beeld van zakkenvullers klopt volgens hem niet, de meeste raadsleden doen het niet voor het geld, aldus de minister. Hogere vergoedingen voor raadsleden zitten er niet in; Plasterk ging in Nieuwsuur niet verder dan de uitspraak dat arbeidsvoorwaarden en vergoedingen voor politici niet verder omlaag moeten.

Geen interesse

Lokale politiek interesseert burgers bar weinig, constateerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau vorige week. Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Indrukken over de vorige verkiezingen, in 2010, zijn er niet.


Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
Aan dit onderzoek heb ik niet meegedaan. De kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen is nog helemaal niet gesloten. Sommige partijen zijn nog bezig met de samenstelling van de lijst.

De verkiezingen zijn ook niet op 5 maart.
Wilma zoetemelk / Gemeentesecretaris
Wat een slecht journalistiek artikel. Te vroeg. Te mager.

Riekt naar voor ingenomenheid 100.000 plus discussie.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Het is het veel te ver doorgeschoten neoliberalisme, dat maakt mensen egoistisch en min der open voorde gemeenschap.



Dit klopt met het beeld dat steden wat linkser zijn dan het platteland.

En de overheden zouden gemeentelijke netwerken voor specifieke taken wat meer moeten helpen.

Zo blijven kleine gemeenten goed bestuurbaar, zonder dat ze groter dan 100.000 worden.
Jos Praat / beleidsadviseur
Ziehier het failliet van het dualisme. Dat was immers bedoeld om het spannender in de Raad te maken en zo de burger dichter bij de politiek te betrekken?
JJMoes
Ligt dit niet aan 3 dingen?

1.De mislukking van HET kroonjuweel van D 66.

2.De inwonertalgebonden vergoeding die bij kleinere gemeenten als een nachtkaars uitgaat.

3.Het Rijksbeleid: Mega is beter dan groot, onkunde en onervarenheid en het niet honoreren van de gevraagde subsidiegelijkschakeling voor lokale partijen.Er zijn ook uitzonderingen waar kandidaten in de rij staan.
Karl
Een raadslid in een kleine gemeente is bijna net zoveel tijd kwijt aan het raadswerk als die in een grote gemeente. De raadsvergoeding is echter zo laag, dat het niet eens loont om daarvoor minder te gaan werken. Ofwel, je bent zowat al je avonden en weekenden kwijt. En dat voor een (netto) uurloon, waarvoor een 16 jarige nog niet eens vakantiewerk wil doen. Dus blijven alleen de echte idealisten over. Maar ook zij kunnen niet leven van goede intenties.



De oplossing: trek die enorme verschillen in vergoedingen nu eens wat bij, minister Plasterk ! Maar dat zit er dus niet in...
Henk Bongers / burger
Verbaasd me nu niks.

Zou het een signaal zijn van burgers over de gang van zaken in de politiek en die geen verantwoording meer willen dragen voor alle politieke wandaden van de huidige landelijke, provinciale en gemeentelijke "bestuurders".



Speelt helaas wel Plasterk met zijn fusieplannen in de kaart, alhoewel hij voor doet komen of hij het uiterst belangrijk vindt en voor nieuwe gemeenteraadsleden vele euro's uit wil geven om ze via zijn ministerie cursussen aan te bieden om vervolgens op gemeentelijk niveau vanaf januari 2015 flink de mist in te laten gaan met de taken die dan bij de gemeenten komen te liggen.
jan
Volgens mij leuke functie voor studenten. Ik zou hier dan studiepunten aan verbinden.

Big Spender / netto betaler
Heerlijk zo'n hype aan het begin van het nieuwe jaar. Met kromme tenen Nieuwsuur gezien, met een dom gansje dat zich niet had ingelezen om vooral domme vragen te stellen en een redelijk parerende Plasterk (niet mijn partij, maar toch) en oude vuurwerkman Mans die wat aperte onzin uitkraaide. Had nog niet begrepen dat de Raad op hoofdlijnen stuurt en niet hij, als benoemde hofnar, maar de Raad de baas hoort te zijn.. Nog erger die man uit Rotjeknor die vooral ambtenaren-met-kennis miste. De statistische misser van dit jaar was het verhaal over voordeel van grotere gemeenten; alsof het daar beter gaat. Liefst nog maar 1 gemeente voor heel Nederland, lijkt hun democratische oplossing

Waarom niet weg met die onzin van het dualisme zodat een Raad weer ergens over gaat en dat monstrum van een Griffie (terug in het hok griffiers !) kan worden opgeheven Zodat met kleiner gemeenten weer een band is tussen inwoners en het door hen vertrouwde bestuur terugkeert. En die schaalvergroting? ALS dat al werkt dan rustig verstoppen achter de coulissen want het boeit burgers echt niet waar het kopieerapparaat staat of de vuilniswagen wordt gestald. Nee van dit verhaal gaat echt niets van uit. Gelukkig waait het wel weer over op weg naar de volgende tranentrekkende hype.
Stokje
Kandidaten worden aangezocht door de partijen.

Niet door de griffiers.



Die hele enquette is dus gewoon bullshit !
Mark de Vries / Adviserend Partner
Stel.....

Stel nou dat het klopt dat mensen zich niet meer als raadslid of als lid van een politieke partij willen inzetten omdat men er geen tijd voor heeft (of wil nemen). Is dat dan een kwestie van prioriteiten stellen van mensen? Waar steken ze hun tijd dan wel in? En waarom?

Het is toch een kwestie van keuzes? Al of niet bewust gemaakt. Zou een hogere vergoeding daar nou echt invloed op hebben. Eerlijk gezegd betwijfel ik dat.

Als blijkt dat mensen hun privétijd in andere zaken dan 'eigen' tijd of werk steken... Wat betekent dat dan voor de haalbaarheid van de plannen voor een participerende burger. Gaat die burger als goed bedoelende (dus onbetaalde?) vrijwilliger voldoende in aantal (en kwaliteit) aanwezig zijn om de overheid bij te staan het het behalen van hun doelstellingen?

Of moet die burger er eerst voor betaald worden, voordat deze groep participerende burgers groot genoeg is? Want als dat zo is... Wat betekent dat dan weer voor de bezuinigingsdoelstellingen?
Gerrit / ambtenaar
Bij het werven van raadsleden in kleinere plaatsen wordt ook gekeken naar de kwaliteit en de inbreng die betrokkene kan hebben in de besluitvorming. In grotere plaatsen is de kwalteit van de kandidaten niet doorslaggevend. Hier wordt alleen iets mee gedaan in de volgorde bij het opstellen van de lijst. Bij een grote partij kan het voorkomen dat de bovenste 3 of 4 kwaltatief geschikt zijn. De inbreng van de overige raadsleden beperkt zicht tot de opdracht om voor of tegen te stemmen. Een probleem dat vooral bij de grote linkse partijen en de grote steden speelt. Dus wel kwaltatief goede raadsleden in kleinere gemeenten. Het artikel is inderdaad erg kort door de bocht. Deze reactie ook?
Jenny / communicatieadviseur
Stel, dat er een echt goed onderzoek is gehouden en dat de uitkomsten kloppen. Waarom zijn er dan geen verdiepingsvragen gesteld, zoals: Wat is /zou hiervan de reden zijn?

Ik heb genoeg politici meegemaakt in kleinere gemeenten die avonden bezig waren. Zij deden het niet veel het geld, maar kregen ook geen eer. Soms werd er na een jaar hard werken 'gehakt' van hen gemaakt, veelal door eigen partijgenoten en dan werd de vuile was nog eens in geuren en kleuren verteld. Soms hielden deze raadsleden de gehele zittingsperiode nog vol (bewonerdering!) en sommigen vertrokken na enkele maanden alsnog. Door de komst van het dualisme is het venijn groter geworden en zitten fractieleden er vaak in om een ander publiekelijk te tackelen.

En wat doen de burgers? Die lezen dit in kranten en denken ... "Ik kan mijn tijd wel beter besteden."

En ze hebben nog gelijk ook!
veroniek clerx / tekstschrijver
Misschien moeten gemeenten die verplichte partijgebondenheid eens loslaten. Betrokkenheid bij de eigen woonplaats gaat immers veel verder dan partijpolitiek. Wat bovendien, als je partij niet meedoet in je gemeente?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Door het ontbreken van voldoende bestuurskracht en gelet op het geringe aantal raadsleden wordt er - in tijd en omvang gezien - in kleinere gemeenten steeds meer een beroep gedaan op de know how van raadsleden. Vandaar de noodzaak, dit vooral ook met het oog op de komende transities, dat kleinere gemeenten zo spoedig mogelijk gaan fuseren met omliggende gemeenten.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Te vaak zijn de betere lokale politici volledig afgemaakt als zij hun kop boven het maaiveld uitstaken. Voor intelligente generalisten die goed kunnen analyseren en spreken, is er weinig eer te behalen. Het systeem met politieke partijen lijkt zijn eigen ondergang te veroorzaken.
vandepport
Dit meeste raadsleden doen het niet voor het geld; alleen bij de PvdA (in Feijenoord) wel.
Advertentie