Advertentie

Invullijst Leers betekent niet meer invloed

Minister Gerd Leers (Immigratie) presenteerde dinsdag een vragenlijst voor burgemeesters over uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze kunnen hiermee het lokale maatschappelijke belang van een asielzoeker aantonen.

18 oktober 2012

Burgemeesters die het niet eens zijn met het uitzetten van een uitgeprocedeerde asielzoeker kunnen binnenkort een vragenlijst invullen. Minister Gerd Leers (Immigratie) kijkt aan de hand daarvan of er sprake is van lokaal maatschappelijk belang om de asielzoeker te laten blijven. Maar het betekent niet dat burgemeesters ook meer invloed hebben op het besluit, zo laat het ministerie weten.

Debat

In juni besloot Leers om lokaal maatschappelijk belang mee te nemen in zijn beslissing om een asielzoeker in Nederland te laten blijven. Hiermee doelt hij met name op de participatie van de asielzoeker in die omgeving. Zo wordt er gevraagd naar het uitzicht op werk of de prestaties op school. De laatste vraag is compleet open, dus burgemeesters kunnen nog steeds alles kwijt, net als ze eerder ook al konden.

Maatschappelijk belang

Dinsdag presenteerde de minister de lijst met vragen aan de Tweede Kamer. Deze is vooral bedoeld om burgemeesters een idee te geven wat de Leers van ze wil weten. ‘Maatschappelijk belang is toch een abstract begrip. Door de vragen weten burgemeesters waar ze op moeten letten’ vertelt woordvoerder Frank Wassenaar van BZK. De lijst zorgt niet voor meer invloed op het besluit van de minister. ‘We kijken hierdoor niet beter of slechter naar brieven van burgemeesters’, aldus Wassenaar.

Brief sturen kan altijd

Er is vanuit burgemeesters veel kritiek op Leers. Velen vinden dat ze zelf ook een stem moeten krijgen bij het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Zo lag de Groningse burgemeester Berend Hoekstra van Leek eerder dit jaar met Leers in de clinch over een Afghaans gezin dat uitgezet moest worden. ‘We waren altijd al op de hoogte dat we een brief konden schrijven. Dat hebben we toentertijd ook gedaan.’


Giessenlande

Ook burgemeester Els Boot van Giessenlande kreeg het aan de stok met de minister. Na de opschudding rond de Afghaanse familie Qadiri uit Coevorden heeft het kabinet destijds burgemeesters nog eens op de rolverdeling gewezen. Burgemeester Boot weigerde toen ook de medewerking van de politie aan uitzetting. Dit gezin mocht uiteindelijk toch in Nederland blijven.

Openbare orde
In de circulaire die Leers en zijn collega's eind november 2011 stuurden, staat dat de burgemeester maatregelen kan nemen als een uitzetting de openbare orde dreigt te verstoren. Dat kan het geval zijn als er in een plaats veel onrust is ontstaan. Maar de burgemeester mag dit niet aangrijpen om uitzetting tegen te gaan. De vreemdelingenpolitie staat onder het gezag van de minister.

Lees hier de brief van minister Leers 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Salute / v/h Commercieel Management
Telkens weer brengen krakers en andere beroepsactivisten schade toe aan anderen, zonder dat ze daarvoor ter verantwoording worden geroepen. Nu was Minister Leers aan de beurt, waar actiegroepen zijn woning met verfbommen hebben bestookt.



In al dit soort gevallen doet de Politie niets of onvoldoende en als excuus wordt gebruikt, dat dit niet valt onder hun prioriteiten. Dan ben ik als burger erg nieuwsgierig welke prioriteiten er dan wel vallen onder de Politieverantwoordelijkheid, want vele politietaken zijn inmiddels door het bedrijfsleven overgenomen. Het lijkt wel of de politie een staat is binnen onze Nederlandse staat, want blijkbaar is de Politiek er tot op heen nooit in geslaagd daar verbeteringen in te brengen.
Advertentie