of 64231 LinkedIn

Integriteitstrainingen leveren weinig op

Integriteitstrainingen hebben op korte termijn nauwelijks en op lange termijn totaal geen zin. Dat concluderen bestuurswetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.
9 reacties
Integriteitstrainingen hebben op korte termijn nauwelijks en op lange termijn totaal geen zin. Dat concluderen bestuurswetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Moreel gedrag
Het rapport ‘Valt integriteit te leren?’ is woensdag naar buiten gebracht. Aanleiding voor het onderzoek is de volgens de onderzoekers toenemende aandacht van met name overheidsinstanties voor het onderwerp integriteit. Algemeen wordt gesteld dat die trainingen positief zijn voor het morele bewustzijn van de medewerkers, hun morele oordeelsvermogen en hun morele gedrag. Maar dat was nog niet daadwerkelijk onderzocht en blijkt nu ook niet waar te zijn.

Trainingen

Het onderzoek werd uitgevoerd in twee gemeentes waar ambtenaren een integriteitstraining hadden gevolgd en twee gemeentes waar ze dat niet hadden gedaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michiel Jonker op
@ Karin Ingelse

Op zich ben ik het met u eens.

Alleen heb ik nog niet van een bureau gehoord dat tegenover een werkgever harde eisen stelt ten aanzien van de voorwaarden waaronder het bureau bereid is integriteitsbeleid langdurig te implementeren.

Dit kan ertoe leiden dat bureaus langdurig integriteitsbeleid implementeren dat in de praktijk onvoldoende kans van slagen heeft.

Vaak zit de kern van het integriteitsprobleem in de top van de organisatie (het is bijna altijd een cultuurprobleem) en verspreidt zich vandaaruit naar de lagere echelons.

Die top zal geen bureau inhuren dat de positie van de top in gevaar brengt. De financiële afhankelijkheidsrelatie tussen het ingehuurde bureau en de opdrachtgever kan op zichzelf al een groot obstakel vormen voor een effectief integriteitsbeleid. Daarbij komt nog het belang van prettige relaties voor het verwerven van toekomstige opdrachten.
Door karin ingelse (directeur Integriteit.nl) op
Halve waarheden publiceren schiet niet op. In het officiële communiqué staat nl ook dit:
" Het valt de overheid aan te raden niet lichtzinnig geld uit te geven aan eenmalige trainingen, maar zich te bezinnen op een integraal, langlopend integriteitsbeleid."
En dat is nou precies wat een goed bureau doet: niet een eenmalige training verkopen, maar zorgen voor een goede implementatie van een langlopend integriteitsbeleid. En reken maar dat dat zin heeft!! Karin Ingelse, Integriteit.nl

Door Michiel Jonker op
Veel mensen zouden wel integer willen zijn, maar doen toch ook minder integere dingen omdat ze bang zijn anders in de problemen te komen (bijvoorbeeld bij hun leidinggevenden). Ze passen liever hun beeld aan van wat "integer" is en maken dat wat ruimer. Met andere woorden, de meeste mensen zijn "rekkelijk".

Integriteitstraining is soms vooral een taaltrainning. Je leert op welke manier je geacht over integriteit te praten, om te laten zien dat je integer bent. Het is niet altijd de bedoeling dat je echt doet wat je zegt.
Door TIP! (...) op
Integriteitstraining, laat me niet lachen. Dat je voor dilemma's kunt komen te staan en dat je jezelf dan afvraagt hoe te handelen, ja daar kan ik inkomen, maar dan nog, als je van hart en tussen je oren integer bent, kom je er altijd uit en heb je al die "verdienstelijke (voor de trainingsbureaus" trainingen en boekwerken hierover, echt niet nodig. Wie dit nodig heeft als techniek, schiet toch altijd te kort in de uitvoering, want het is die persoon niet eigen! Stuur die op een niet zachtaardige (want je hebt er van die sociale bureaus bij, die alleen maar je handje vasthouden) bewustwordings/reflectietraining met als uitgangspunt: "hoe komt mijn gedrag op anderen over en wat moet ik doen om dit gedrag te veranderen", m.a.w. een stevige spiegel voorhouden!
Door bas (logicus) op
Integriteit kan men op oudere leeftijd niet aanleren.
Dit behoort een kind op jonge leeftijd vanuit de vorming door zijn ouders mee te krijgen.
Een stabiele basis waarin beide ouders hun verantwoording nemen is hierin cruciaal.
Wat betekend dat hier een ± 18 jaar lange adem van de ouders voor nodig is om dit besef bij het kind door te geven. Want slechts de ouders zijn in staat deze bewuste ontwikkeling vorm te geven.
De hang naar luxe en eigen vrijheid vinden veel ouders echter belangrijker.
Door Joschke op
Het is zelfs zo erg dat bijvoorbeeld de niet-integere mensen (OM, leidinggevenden bij grote gemeenten zoals den haag) niet integer zijn maar het wel van het volk en de medewerkers eisen. Inderdaad Ingriteit zit in de mens, dat leer je niet aan. En als de niet-integeren de macht hebben, dan heb je een probleem... als burger en als integere gemeenteambtenaar. Het rottige is dat men wel denkt integer te zijn (OM dat liegt en bedriegt) of zoals Den haag die ambtenaren van de bestuursdienst laat liegen bij de rechter en dan doodleuk het vonnis negeren en de leugen instandhouden...
Door burger op
Volwassen mensen met een moreel besef zijn integer. Missen ze moreel besef dan is dat niet meer aan te leren. Dat tegenwoordig gemeenteraden, burgemeesters en wethouders (werkgevers) en ambtenaren getraind worden in 'integriteit' zegt alles over het gehalte van misbruik van macht door de overheid.
Door Ambtenaar op
Ik heb ook eens zo'n integriteitstraining gedaan, inclusief dilemmatraining, gepresenteerd door een duur, extern ingehuurd bureau (KPMG). Heel amusant, maar het ademde allemaal een grote vrijblijvendheid. Het werd door de meeste collega's ervaren als een verplicht uitje. Daarna weer over tot de orde van de dag. En KPMG ook weer blij.
Door Astrid Mans (Ambtenaar) op
Weer een onderzoekje klakkeloos overgenomen. Of eigenlijk het persbericht. Net als die hersenspinsel over de onzekerheid van de overheid. BB, wees eens kritisch.

Vacatures

Van onze partners