of 63946 LinkedIn

Integriteitsonderzoek Dinkelland openbaar

Reageer
De gemeenteraad van Dinkelland heeft tijdens een besloten raadsvergadering op 25 maart besloten het integriteitsonderzoek van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) naar de drie wethouders openbaar te maken. Het rapport was op 22 maart al uitgelekt via RTV-Oost.

De uitkomsten van het rapport leidden op 21 maart tot het opstappen van PvdA-wethouder Evert-Jan Krouwel. Volgens BING was zijn integriteit in het geding. De twee andere wethouders treft geen blaam.

 

De drie wethouders van Dinkelland zeiden vorig jaar november het vertrouwen in burgemeester Frans Willeme op. Die moest vertrekken. Willeme trok vervolgens in het openbaar de integriteit van de wethouders in twijfel. Het zou gaan om zaken als huiselijk geweld, machtsmisbruik, mishandeling en fraude. De gemeenteraad besloot daarop een integriteitsonderzoek te laten doen naar de aantijgingen tegen de wethouders. Willeme kreeg steun van de bevolking van Dinkelland, maar werd in februari ontslagen door minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

 

BING onderzocht een hele serie aantijgingen tegen de wethouders. Daaruit is op te maken dat de integriteit van de CDA-wethouders Rob Engbers en Eric Kleissen niet of nauwelijks in het geding is. PvdA-wethouder Evert-Jan Krouwel heeft zich volgens BING daarentegen schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dit was bijvoorbeeld het geval in de civiele procedure van Krouwel tegen zijn beide buren over een erfdienstbaarheid naast hun woning. Hoewel hij direct belanghebbende was in deze burenruzie, heeft hij zich als wethouder met dit dossier bemoeid.

 

Zie ook:
Het BING-onderzoek
Wethouder Dinkelland weg om integriteitsrapport (26/03/2008)
Actiegroepen Dinkelland verdeeld (28/02/2008)
Willeme haalt uit naar commissaris en minister (27/02/2008)
Actiegroep Dinkelland wil uitstel burgemeesterszaak (13/02/2008)
BING onderzoekt Dinkelland (06/02/2008)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.