Pegida en de PVV demonstreerden al eerder tegen de benoeming van de PvdA-burgemeester met Marokkaanse wortels. Marcouch noemde het in zijn installatierede éen schande dat de Haagse Wilders van de Arnhemse geschiedenis van strijdbaarheid en moed totaal geen besef bleek te hebben, toen hij kwam demonstreren tegen deze burgemeester die uit volle overtuiging trouw zweert aan wet en vaderland.' De PVV wil in Arnhem meedoen aan de volgende raadsverkiezingen.

Haatzaaiers buiten de deur

Marcouch is, zo zei hij, opgegroeid met het motto 'Kan wél.' Zo werd de tienjarige analfabete nieuwkomer van een dubbeltje een kwartje en nu burgemeester. Hij beloofde Arnhem 'criminelen, geweldplegers en haatzaaiers' buiten de deur te houden. 'Arnhem vond een burgemeester die veiligheid organiseert.'

Veel PvdA-prominenten, zoals Job Cohen, Lilianne Ploumen, Jetta Klijnsma en Gerdi Verbeet, waren vrijdag in Arnhem om hun partijgenoot te feliciteren. Marcouch volgt Herman Kaiser op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. (ANP)