of 64621 LinkedIn

Inspectie ontkent positief oordeel over rol Rehwinkel

Burgemeester Rehwinkel van Groningen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, zegt dat de Inspectie Veiligheid en Justitie positief over zijn rol bij de rellen in Haren zijn. Diezelfde inspectie ontkent dat er uberhaupt contact met hem is geweest.
Reageer

De Inspectie Veiligheid en Justitie ontkent dat er contact is geweest met burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen over Project X in Haren. Rehwinkel zei vrijdag tegen het ANP dat de inspectie hem had laten weten dat hij juist heeft gehandeld bij de Facebookrellen van 2 weken geleden, maar die weet van niets.

Geen contact met burgemeester
,,Wij zijn niet betrokken bij Project X, dus hebben wij geen oordeel. Er is ook geen contact geweest met de burgemeester'', zei een woordvoerder van de inspectie. ,,We hebben geen idee waarom Rehwinkel dit heeft gezegd.'' De inspectie is toezichthouder op het terrein van politie, rampenbestrijding en crisisbeheersing.
 
Voorzitter van Veiligheidsregio 

Rehwinkel is als burgemeester van de grootste gemeente in de provincie Groningen ook voorzitter van de Veiligheidsregio (een gebied waar meerdere besturen samenwerken bij rampen en crises). Er was de laatste dagen kritiek op hem, omdat hij in die hoedanigheid vooraf niet in actie is gekomen, hoewel duizenden jongeren hadden aangekondigd om naar Haren te komen en dat het risico groot was dat het daar mis zou gaan. Eerder ingrijpen van de Veiligheidsregio had wellicht kunnen voorkomen dat het 'feest' in het Groningse dorp zo uit de hand kon lopen, concludeerden veiligheidsexperts.

Geen oordeel geveld 

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsregio vertelde Rehwinkel vrijdagmorgen dat hem geen blaam treft en dat hij daarin wordt bevestigd door de Inspectie Veiligheid en Justitie (waarin de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid is opgegaan). ,,Maar wij hebben dus helemaal geen oordeel geveld'', benadrukt een woordvoerder van de inspectie.
 
Algemene gebeurtenissen 

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio erkent dat er geen contact is geweest over Projext X en Haren, wel over het functioneren van de Veiligheidsregio in het algemeen. ,,Ten onrechte is het contact met de inspectie in verband gebracht met de gebeurtenissen in Haren'', zegt hij.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners