Advertentie

Initiatiefwet tegen oneerlijke concurrentie door overheid

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet snel in actie komen tegen overheden die de concurrentie aangaan met het bedrijfsleven. VVD en D66 komen daarom binnen een maand met een initiatief wetsvoorstel, zo melden zij in het Financieele Dagblad.

02 juni 2016

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet snel in actie komen tegen overheden die de concurrentie aangaan met het bedrijfsleven. VVD en D66 komen daarom binnen een maand met een initiatief wetsvoorstel, zo melden zij in het Financieele Dagblad

Concurrentievervalsing
Overheden concurreren regelmatig met bedrijven. Bijvoorbeeld met stadswachten die bedrijventerreinen beveiligen. Ook bieden gemeenten zalen aan voor feesten en partijen, bieden zijn sportfacliteiten en zijn er gemeentelijke plantsoenendiensten die tegen een lage prijs ook de tuintjes van particulieren onderhouden. Om concurrentievervalsing te voorkomen, moeten overheden zich aan gedragsregels houden. Deze staan in de Wet Markt en Overheid , die onderdeel is van de Mededingingswet.

Tandeloze wet
De wet is echter een tandeloze wet geworden, zo stelt VVD-Kamerlid Erik Ziengs in het FD. De bedoeling was ondernemers te vrijwaren van oneerlijke concurrentie van de overheid, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Doordat de PvdA bij de behandeling van de wet een uitzonderingsclausule afdwong, mogen overheden onder het mom van 'algemeen belang' activiteiten ontplooien die volgens de liberalen aan de private sector overgelaten moet worden. Door deze clausule is de Autoriteit Consument en Markt volgens de VVD en D66 niet in staat de wet te handhaven. Een groot deel van de klachten wordt door de ACM niet in behandeling genomen, omdat er een beroep op het algemeen belang wordt gedaan.


Evaluatie
Ziengs en D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelden vorig jaar al een initiatiefnota op om minister Kamp tot actie aan te zetten. Dat heeft tot nu toe geen resultaat opgeleverd. Daarom willen zij nog voor het zomerreces, dat op 8 juli ingaat, met een initiatiefwet komen. In reactie daarop heeft minister Kamp laten weten nog voor de zomer met een evaluatie van de Wet Markt en Overheid te komen. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tim / Mens
Overheden concurreren regelmatig met bedrijven. Dat klopt. Vooral (grotere) gemeenten doen dat veelvuldig. Op allerlei terreinen. Van catering tot verhuizen. Bedrijfsleven zal niet kunnen concurreren mede omdat gemeenten geen winstoogmerk hebben, niet failliet kunnen etc. Dit soort praktijken door gemeenten zijn schandalig.
Karel
Dan ook gelijk kijken naar de participatiewet. Is ook vask oneerlijke concurrentie en kost banen. Gemeente laat uitkeringsgerechtigden nu werk doen waar eerst mensen voor betaald werden via reguliere bedrijven.
K. de Beer / organisatie adviseur
Laten VVD en D66 eerst eens man en paard noemen. Wellicht dat in de jaren 60 dit nog voorkwam maar ik kan het me momenteel niet voorstellen dat gemeentes feestzalen exploiteren en plantsoenendiensten hovenierswerk verrichten voor particulieren. Ik denk dat het borrelpraat is.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het lijkt mij een beetje schieten met een mug op een olifant.
Paul / projectleider
Sowieso is het fijn als lokaal bestuur ook enige speelruimte houdt (en zij worden ook afgerekend door die burgers om het een beetje leefbaar te houden, en die burgers werken ook wee bij die bedrijven).



En zou iemand kunnen uitleggen waarom zo'n extra wet nodig is bovenop al die staatssteunregels die er ook al zin. Waarom een extra kop op toch al aardig strenge EU regels (waar bedrijven weer op fitten als ze graag willen dat de gemeente hun subsidie geeft om grond te komen of een voetbalstadion te kopen...)
Theo Stam Middelburg / Antipsychiatrie
Het grootste probleem bij diverse Politieke Partijen is naar mijn mening belangenverstrengeling. Ik heb in diverse Gemeenten gezien dat er lustig in de gesubsidieerde vijver gehengeld wordt, door Politici met een eigen bedrijf of banden met zo'n bedrijf. Van twee walletjes eten noemt men dat...
Advertentie