of 64204 LinkedIn

'CDA gebruikt provinciehuis voor partijdoelen'

Reageer
Commissaris van de Koningin Léon Frissen doet onderzoek naar het gebruik van het Limburgse provinciehuis voor partijdoeleinden door het CDA.

Telefoonnummer
De VVD en SP in de Staten hadden om een onderzoek gevraagd nadat zij constateerden dat het telefoonnummer van het partijbureau van de CDA een nummer van het provinciehuis is. Ook zou CDA-europarlementarier Ria Oomen tijdelijk uit het provinciehuis campagne voeren.

 

Lastercampagne
Het CDA is woedend over de aantijgingen van de twee oppositiepartijen en noemt ze onzin. ‘Dit is onderdeel van een lastercampagne tegen het CDA in Limburg. Net als het verbinden van gedeputeerde Vreehen aan de affaire in Echt-Susteren. Het is je reinste kolder,’ zegt CDA-fractievoorzitter in de Staten Geert Frische.

 

Niet integer
Er is inhoudelijk niets waar van de aanteigingen, stelt Frische. Het CDA deelt een medewerker; die werkt deels in de Staten en deels voor de partij. De kosten worden verdeeld. Daarvoor zijn volgens hem drie contracten opgesteld.’ Dat Ria Oomen campagne voert vanuit het provinciehuis is ook een misverstand, zegt Frische. Hij noemt het handelen van CDA en SP ‘niet integer’.

 

Scheiding
Sp-fractievoorzitter Thijs Coppes is niet onder de indruk van de felle kritiek van het CDA op de vragen van de oppositie. ‘Laat de gouverneur het maar uitzoeken. Wij vinden het vreemd dat als je het CDA-partijbureau belt, je een nummer in het provinciehuis moet draaien en iemand krijgt die daar werkt. Dan ontbreekt de noodzakelijke scheiding tussen partij en provincie.’

 

Beschadigen
Coppes heeft er, naar eigen zeggen, bewust voor gekozen om de vragen via een brief aan de Commissaris van de Koningin te stellen, juist om het boven het partijpolitieke uit te tillen,. ‘Als ik het CDA wilde beschadigen zou ik wel Statenvragen hebben gesteld,’ zegt Coppes. ‘Maar ik vind dat je wel zaken ter sprake moet kunnen brengen.’ Juist om de recente integriteitsaffaires in Limburg moet je elkaar scherp houden, meent Coppes.

 

Het is nog niet bekend wanneer Frissen klaar is met zijn onderzoek.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners