of 60220 LinkedIn

'Informatie over gevangenen niet zomaar naar gemeenten'

Het was de RSJ (de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming) zelf die vorig jaar oordeelde dat de nazorg voor gedetineerden veel te wensen overlaat. Gevangenissen, gemeenten en reclassering werken gebrekkig samen, concludeerde de raad.
3 reacties

Gegevens over gedetineerden die binnenkort vrijkomen mogen niet zomaar automatisch worden gedeeld met gemeenten, al is het doel daarvan de re-integratie van de gedetineerden te ondersteunen. Dat oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Nazorg laat te wensen over
Het was de RSJ zelf die vorig jaar oordeelde dat de nazorg voor gedetineerden veel te wensen overlaat. Gevangenissen, gemeenten en reclassering werken gebrekkig samen, concludeerde de raad. Maar informatie met gemeenten delen zonder dat de persoon over wie het gaat daarvoor toestemming geeft, mag alleen als sprake is van een zwaarwegend algemeen belang - denk aan gevaar voor de openbare orde en recidivegevaar - en als dit wettelijk geregeld is.

Geen hulp
De RSJ trok vorig jaar al aan de bel en meldde toen dat de helft van de gedetineerden überhaupt geen hulp krijgt bij terugkeer in de samenleving. Zij zitten te kort vast om aan hun re-integratie te kunnen werken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jongmans op
En die van alle burgers wel ?
Door Ben Aukema (auditor) op
Gewoon vragen en bij toestemming de (beperkte set van) gegevens doorgeven en zo niet dan doorgeven dat er geen toestemming is ontvangen van de drager van het BSN,
Door Gerard Jan de Ruiter (Consulent) op
Ja en verder? Mij komt het sterk voor dat dit artikel onvolledig is. Als het volledig wordt gemaakt: vraag de gedetineerde eerst om toestemming voor gegevensuitwisseling, wordt het gelijk een stuk minder sensationeel.