of 59206 LinkedIn

Infiltratie criminelen in gemeenteraden overdreven

Er is momenteel geen bewijs dat erop duidt dat criminelen in de aankomende verkiezingen het lokale bestuur willen infiltreren, zeggen emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en Guus Meershoek, lector aan de politieacademie.

Er is momenteel geen bewijs dat erop duidt dat criminelen in de aankomende verkiezingen het lokale bestuur willen infiltreren, zeggen emeritus-hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en Guus Meershoek, lector aan de politieacademie.

Elzinga en Meershoek waren zondagavond te gast in Reporter Radio op NPO Radio 1. Elzinga zei in die uitzending dat in nog geen enkel geval is bewezen dat een gemeenteraadslid het lokaal bestuur in zijn of haar gemeente poogt te ondermijnen. Dat burgemeesters wel die suggestie wekken, is volgens Elzinga 'heel schadelijk voor het aanzien van de politiek'.

 

Dat wordt beaamd door Meershoek. Volgens hem proberen drugscriminelen juist zo veel mogelijk onder de radar van bestuurders, politie en justitie te blijven. Hoewel bestuurders soms door criminelen bedreigd worden, is er volgens Meershoek in Nederland nog geen sprake van 'Italiaanse toestanden' waarbij stromannen van criminelen zitting nemen in gemeenteraden of -besturen. Het ministerie van Binnenlandse zaken kon Reporter Radio desgevraagd ook niet aangeven hoe vaak er gevallen van ondermijning of infiltratie zijn vastgesteld. Volgens het ministerie is criminele infiltratie moeilijk te bewijzen.

 

Bron: NOS

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Gelukkig lopen er nog verstandige mensen rond in ons land. Sommige politici lijken wel een angstcultuur te willen creëren om bepaalde wetgeving er door heen te jassen (afschaffen raadgevend referendum, zonder alternatief aan te geven, Sleepwet e.d.). Ze vergeten dat burgers hier helemaal niet van zijn gediend en daarmee dus juist het tegenover gestelde bereiken.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Ook nu weer blijkt dat er door mensen vanuit het bestuur angst wordt aangewreven aan het systeem/de burger. Volgens mensen die er voor geleerd hebben en dus normaliter beter op de hoogte zijn, tenzij er zaken verzwegen worden, is er geen sprake van ondermijning. De echte bestuursagenda blijft verborgen.

Wie ondermijnt nu wie of wat?
Is het aandacht vragen voor je eigen gelijk d.w.z. indoctrinatie? Is het inkapselen van anderen? We zullen maar wachten op het volgende modewoord.