Advertentie

In vijf gemeenten zijn 'lokalo’s' de winnaar

In vijf van de twaalf nieuw te vormen gemeenten is bij de verkiezingen een lokale partij als winnaar uit de bus gekomen. GroenLinks is de grote winnaar in Groningen. Het CDA heeft in vijf gemeenten de verkiezingen gewonnen, de VVD in één. De opkomst is op 49,6 procent uitgekomen.

22 november 2018

Lokale partijen hebben bij de herindelingsverkiezingen goede zakengedaan. In vijf van de twaalf nieuw te vormen gemeenten is een lokale partij als winnaar uit de bus gekomen. In Noordwijk hebben de lokale partijen samen 48,1 procent van de kiezers achter zich weten te scharen, maar in Groningen maar 11,1 procent. GroenLinks is daar de grote winnaar. Ook het CDA heeft in vijf gemeenten de verkiezingen gewonnen, de VVD in één. De opkomst is uiteindelijk op 49,6 procent uitgekomen; iets hoger dan bij de herindelingsverkiezingen vorig jaar november, maar lager dan bij de raadsverkiezingen van maart.

Voortouw

In Westerkwartier, Het Hogeland, Molenlanden, West Betuwe en Noordwijk mogen lokale partijen als winnaar van de verkiezingen het voortouw bij de coalitieonderhandelingen nemen. Het CDA won de verkiezingen in Altena, Vijfheerenlanden, Hoeksche Waard, Noardeast-Fryslân en Beekdalen. De VVD wist in Haarlemmermeer de meeste zetels naar zich toe te trekken.

2 lokalo’s

In Westerkwartier (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn, deel Winsum) heeft VZ Westerkwartier de verkiezingen gewonnen. Zij wist 6 van de 33 zetels te bemachtigen. Sterk Westerkwartier behaalde er 2. In Westerkwartier deden 2 lokale partijen van de in totaal 9 partijen mee aan de verkiezingen. In het Hogeland (Bedum, de Marne, Eemsmond en Winsum) mag GemeenteBelangen Het Hogeland zich met 8 zetels de winnaar van de verkiezingen noemen. De andere lokale partij die aan de verkiezingen meedeed, Hogeland Centraal, komt niet in de 29 leden tellende raad.

7 van de 27 zetels

In Molenlanden (Molenwaard en Giessenlanden) behaalde Doe mee! Molenlanden 7 van de 27 zetels en is daarmee de grootste partij. Progressief Molenlanden wist 1 zetel te bemachtigen. In West Betuwe (Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen) is Dorpsbelangen met 5 zetels de grootste partij geworden. Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe behaalde 3 zetels en Verenigd West Betuwe 2 zetels. De lokalen tezamen hebben daarmee 10 van de 31 zetels op hun conto staan.


Bijna de helft

Ook in Noordwijk (Noordwijk, Noordwijkerhout) is NZ Lokaal met 5 zetels als eerste geëindigd. De partij haalde net iets meer stemmen dan het CDA dat ook op 5 zetels is uitgekomen. De Lijst Salman Noordwijk en PUUR haalden elk 4 zetels. Daarmee hebben de ‘lokalo’s’ in Noordwijk bijna de helft van alle zetels (13 van de 27) weten te bemachtigen.


Tweede partij

In Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) zijn de Lokalen Hoeksche Waard met 6 zetels de tweede partij geworden. Hier werd het CDA de grootste partij met 8 zetels. De Hoeksche Waardse Senioren Partij behaalde 2 zetels en Cromstrijen ’98 1 zetel. Ook in Altena (Aalburg, Werkendam en Woudrichem) is een lokale partij, na het CDA, tweede geworden. Altena Lokaal staat op 6 zetels, het CDA op 8 zetels. Progressief Altena haalde 4 zetels en BURGERSTEM Altena 1 zetel.  


Dramatisch laag

In Haarlemmermeer (Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude) was de opkomst met 34,93 procent dramatisch laag. HAP en Forza!Haarlemmermeer haalde elk 1 zetel meer; HAP is met 7 zetels de tweede partij. EENHaarlemmermeer en Sociaal Rechts Haarlemmermeer behielden elk hun ene zetel. CDVP verdwijnt uit de raad en GEZOND Haarlemmermeer komt met 1 zetel in de 39 zetels tellende raad. De lokalen samen hebben nu 15 van de 39 zetels.


43 procent

In Noardeast-Fryslân (Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a.) deden 5 lokale partijen, van de in totaal 9, mee aan de verkiezingen. De FNP eindigde als tweede partij met 16 procent van de stemmen. Ook hier werd het CDA de grootste partij. S!N wist 13,3 procent van de stemmen binnen te halen, GB-NEF 6,6 procent, ELP-NEF 5,8 procent en de Waddenpartij 1,6 procent. De lokalo’s samen wisten ruim 43 procent van de kiezers voor zich te winnen. In het Limburgse Beekdaelen (Nuth, Onderbanken en Schinnen) werd Beekdaelen Lokaal met 5 van de 25 zetels de tweede partij. Vitaal Beekdaelen haalde kiesdrempel niet.


D66 gehalveerd

Niet in alle gemeenten hebben lokale partijen het goed gedaan. In Groningen (Groningen, Haren en Ten Boer) hebben de twee lokale partijen - de Stadspartij voor Stad en Ommeland en Student en Stad - zetels moeten inleveren. Nieuwkomer 100% Groningen daarentegen heeft 2 van de 45 zetels te bemachtigen. GroenLinks heeft in Groningen een grote klapper gemaakt: met 11 zetels is zij veruit de grootste partij. D66 is meer dan gehalveerd en blijft steken op 5 zetels.

Centraal tellen

In Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik) werd VHL Lokaal, de enige lokale partij die aan de verkiezingen meedeed, met 3.051 stemmen de derde partij. De gemeente heeft de stemmen, in verband met het centraal tellen van de stemmen vandaag, nog niet naar zetels vertaald.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Deze opkomst betekent ook dat die lokale partijen blijven streven naar de belangen van de eigen bewoners en deze gemeentelijke herindeling/opheffing van hun gemeente zeer tegen hun zin is, zo bleek ook uit eerdere lokale peilingen. Kortom, deze samenvoeging had dus nooit mogen plaatsvinden. Want groot, groter, grootst betekent niet dat de kwaliteit van deze 'eenheidsworst' nu zoveel smaakvoller wordt door samenvoeging en opheffing.
Karel van Klaveren
In verschillende fusiegemeenten deed de PvdA mee onder een lokale naam. Bv. in Molenlanden waar ze zich Doe mee! noemden. De PvdA is blijkbaar zo bang voor de niet-behaalde rendementen uit het recente verleden dat ze niet eens onder de eigen naam verder durven.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Carola @ volop armoede, maar ook kiezersbedrog dus bij die omgebouwde lokale (PvdA) partijen.
Advertentie