of 60775 LinkedIn

In 't Veld: 'Democratie in staat van crisis'

18 reacties
De democratie met één keer per vier jaar verkiezingen is in de huidige netwerksamenleving  ‘onwerkbaar’, vindt bestuurskundige professor Roel in ’t Veld.

Ontzuiling
De oorzaak voor de crisis in de democratie ligt volgens In ’t Veld bij ontzuiling en individualisering. ‘Het individu is daardoor niet meer in zijn algemeenheid te representeren. Maar ons hele stelsel gaat er nog steeds van uit dat je op deze wijze kunt worden vertegenwoordigd, door één partij voor een periode van vier jaar.’

Regentesk
Nederland wordt weer bestuurbaar als burgers en professionals meebeslissen, stelt de Leidse bestuurskundige. Het probleem is ‘de uitermate regenteske traditie’ in ons land die verhindert dat burgers meebeslissen. Volgens In ’t Veld wordt het openbaar bestuur ook geregeerd door de angst. Bestuurders zijn bang hun baan te verliezen als ze de regels overtreden. Dit staat innovatie in de weg.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RWindt (machteloze burger) op
Filosofen hebben al vastgesteld dat wetenschap en techniek altijd vooruitgaan, maar ethiek weet men niet vast te houden.
Dat lijkt wel in op- en neergaande golven onbeheersbaar te moeten gaan. Het collectief geheugen laat het mensdom kennelijk op dit vlak in de steek.

Een filosoof, Thombee, of iets van die strekking, had ook een mooie quote:
overleven van de meerderheid hangt af van de creativiteit van een minderheid.
Je zou in een democratie die rol toedichten aan Tweede Kamer of Gemeenteraad.
Echter die mensen representeren een ultra klein deel van de kiezers. De niet-leden moeten het doen met wat de pot schaft bij verkiezingen. En er zitten teveel lichtgewichten in die "representatie". Dus creativiteit, ho maar! Lopen achter feiten aan en elkaar voor de voeten. Houd inderdaad innovatie tegen.

Deze professor is roepende in de woestijn. Net als destijds Fortuyn, waar die, meen ik, bevriend mee was. Twee professoren. Allebei actieve PvdA-ers.

Ach ja, in ons politiek systeem wordt innovatie en creativiteit verstikt, omwille van...jawel machtstructuren. Algemeen belang? Dat was voor mij Fortuynisme.
Nog een goed vaderlands gezegde:
profeten worden niet in eigen land geeerd.
Je kunt eraan toevoegen, tot de praktijk hun visie bewijst! Het onheil heeft zich dan helaas meestal al aangediend.
Door Michiel Jonker (projectmedewerker) op
Ik moet R. Windt gelijk geven dat de crisis eigenlijk niet meer verhuld is. Maar ligt de oorzaak niet eerder in de huidige mentaliteit van politici, bestuurders en ambtenaren dan in de structuur van het "systeem" op zich? Zoveel ego's die dingen roepen over het algemeen belang en ondertussen alleen hun eigen korte-termijn-belangen najagen. Daar kunnen wetten en afspraken niet tegenop.

Een paar maanden geleden zei Jan Terlouw (voormalig partijleider D66, voormalig commissaris v.d. koningin in Gelderland): “Ik vrees dat er een ramp nodig is om de mensheid tot (...) inzicht te brengen. En dan geen ramp met arme zwarte mensen, maar met rijke witte mensen. Ik zou graag zien dat we die omslag via beleid tot stand zouden weten te brengen, maar ik vrees dat een ramp noodzakelijk is.”

Dat ging over het klimaat van de aarde. Als je "rijke witte mensen" vervangt door "bestuurders en politici", dan kan het verwijzen naar het maatschappelijke klimaat in Nederland. Geen fijn vooruitzicht.

Overigens frappant dat er zoveel meer reacties zijn op dit artikel dan op het gerelateerde artikel "Bekwame burger redt democratie". Daarin vertelt In't Veld veel meer over zijn ideeën.
Door RWindt (machteloze burger) op
Je kunt met al die eerder genoemde onderzoeken, statistieken, enorm verlies van zetels bij de oude grote politieke partijen, opkomst van Fortuyn, Verdonk en nu Wilders, de verrechtsing in Europa, toch niet meer spreken van een crisis die verhuld is?

Jan Nagel gaat weer een poging doen met een partij voor ouderen. Een autochtone Moslim doet dat voor Moslims.
Veel autochtone 50 plussers zitten bij de PVV. Veel vanuit de PvdA, denk ik.
De PVV heeft 38 procent protestkiezers (onderzoek Nova deze week). De PvdA heeft opnieuw concurrentie , nu bij de tweede, omdat die voor Moslims een alternatief voor PvdA biedt. De ontwikkelingen zijn boeiend, maar bestuurbaarheid van het land wordt een groot probleem zo met huidige politieke systeem.
Door op
Door Michiel Jonker (Projectmedewerker) op
Hoor de wind waait
door de bomen
die het bos niet
meer kan zien...

Ben het wel ermee eens, dat er een verhulde crisis is. Altijd al geweest trouwens. Onderdeel van de crisis is dat zoveel mensen zich als onderdeel van de oplossing presenteren, zoals bijv. de heer In 't Veld. Gelukkig is er nog bier.

Luister, we moeten die regenten het land uit jagen.
Door RWindt (machteloze burger) op
gzandbergen • gemeentewerker • 26.08.09 09:08

Geweldig origineel gevonden mijnheer Zandbergen. Kwalificaties en geen inhoudelijke reactie. Dat verklaart het overweldigende vertrouwen van de burgers in het bestuur. Vandaar ook de politieke stormen, maar die waaien wel over de Gemeentehuizen heen en de comfortabele luwte daarbinnen, alsmede baanzekerheid nietwaar?
Door gzandbergen (gemeentewerker) op
Logisch dat RWindt zich afficheert als "machteloze burger". Er is geen overheid te vinden, die zulke winderige gedachtengangen kan vertalen in "bestuur".
Door RWindt (machteloze burger) op
Eerder al een item gehad, dat politici op de lijst van beroepen op de 20ste plaats staan waar burgers vertrouwen in hebben. Nog onder autoverkopers.
De leden van politieke partijen zijn opgeteld minder in getal dan de landelijke badmintonclub, zoals Prof. Schendel dat eens formuleerde. Een klein deel daarvan is aktief. De oude grote politieke partijen halen tezamen geen meerderheid meer in Tweede Kamer. Sterk bewegend politiek landschap. Steeds weer het beeld bij onderzoeken, dat burgers tussen hun eigen muren of tuinhek tevreden zijn, maar niet met de samenleving. Een hele rij vernietigende onderzoekrapporten, van bouwfraude tot jeugdzorg, tot onderwijs.17 procent jongeren een psych. gerelateerde stoornis als schizofrenie, borderline, add of adhd. Velen komen ervan in de knel.
Grote problemen met immigratie, integratie en illegalen. Nu pas eens aanpassing kinderbijslag naar kosten levensonderhoud elders. De megasalarissen bij corporaties en in de zorg en schreeuwend tekort sociale woningen. Een financiele crisis on top of it

Allemaal onderbuikgevoelens en warhoofdigheid etc. lees ik hieronder.
Niets aan de hand met de staat van het Nederlands bestuur. Dat illustreren ook zo fijn de gemiddelde nieuws items op deze site!

Door Hans Sietsma (organisateiadviseur) op
Is de warhoofdigheid hieronder representatief voor de staat van het Nederlands bestuur, ambtelijk of politiek? Wat een treurnis, al die wilde gedachten over de democratie om zeep helpen, elitaire politici en andere onderbuik-ideeën. Je zou haast denken dat In 't Veld ongelijk heeft ;-))
Door RWindt (machteloze burger) op
Inderdaad, Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht. Een al lang bestaande quote en een waarheid als een koe! Dat geldt zowel voor burgers als mensen aan het stuur zelf helaas, waar dan ook.
Het is werkelijk in de top bijna overal zo georganiseerd dat broodnodige tegenwicht gezien wordt als ontwrichtend voor de organisatie. Het is zeker ontwrichtend voor je carriere.

Het politieke systeem is uitgewerkt en de situatie al lange tijd uitzichtloos.
Fortuyn had groot gelijk toen hij zei dat hij als relatieve buitenstaander en met een kwalitatief goede omvangrijke ploeg en organisatie eromheen, als enige de kans had het politieke systeem te hervormen, of daar een begin mee te maken in elk geval.

Wilders had in zijn lijn moeten blijven.
Nu hoor je veel, ik stem erop, maar ik ben niet eens met de manier waarop, maar er is geen alternatief.

De oude politiek is passief gebleven en heeft vertrouwen verloren. CDA heeft Balkenende nog vanwege diens onkreukbare reputatie en houdt dankzij hem nog stand. De oude partijen zijn niet bij machte politieke kwaliteit en stabiliteit te waarborgen.
Hoe gaat straks de formatie verlopen?