of 63966 LinkedIn

In meeste gemeenten blijft Piet 'zwart'

Bij de Sinterklaasintochten verandert er dit jaar in de meeste gemeenten niets aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat blijk uit een rondgang van NRC Handelsblad langs de vier grootste gemeenten in alle 12 provincies en langs de sinterklaascomités in deze plaatsen.
14 reacties

Bij de Sinterklaasintochten verandert er dit jaar in de meeste gemeenten niets aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat blijk uit een rondgang van NRC Handelsblad langs de vier grootste gemeenten in alle 12 provincies en langs de sinterklaascomités in deze plaatsen.

Geen klachten
De meeste organisatoren van de intocht zeggen geen klachten te hebben gekregen over de Pieten en dus houdt de metgezel van de Sint zijn donkere kleur, zijn pruik en de gestifte lippen. Een enkele intocht wordt extra aangezet, zoals in Assen met 400 Zwarte Pieten en negen praalwagens. Vaak geven comités en gemeentes echter aan niet per se tegen verandering te zijn en wordt daarover, in navolging van de landelijke discussie over het uiterlijk en karakter van Piet, ook nagedacht. Maar de veranderingen moeten dan wel geleidelijk worden ingevoerd.


Aanpassen intocht

Alleen Amsterdam en Utrecht hebben aangegeven de komende intocht wat aan te passen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei dat ,,Piet verder gaat veranderen om van de negroïde stereotypering en het koloniale verleden af te komen''. Utrecht zal volgens NRC ,,rekening houden met gevoeligheden, zonder het traditionele karakter van de intocht drastisch of versneld te veranderen''.


Oordeel Raad van State

Enkele gemeenten gaven aan nog te wachten op het oordeel van de Raad van State, die zich vanaf 16 oktober buigt over het beroep dat Amsterdam heeft aangetekend tegen de beslissing van de Amsterdamse rechtbank dat burgemeester Van der Laan de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken. Hij had beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet moeten luisteren, concludeerde de rechtbank. Van der Laan vindt dat de discussie over Zwarte Piet in de samenleving en niet in de rechtbank gevoerd moet worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joop op
In de meeste statistieken ook.
Door johannes (ambtenaar) op
Gelukkig dat de meeste gemeenten gewoon kiezen voor een zwarte piet. Daarmee is de kous af. Dit hele gedoe is een non issue, het gaat namelijk nergens over en zeker niet over discriminatie.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
@Sjaak: het is nooit een probleem geweest. Iedereen mocht zich gewoon uitdossen en desgewenst "kleuren". Het is gewoon weer een kleine groep die weer een nieuw onderwerp heeft gevonden om de eigen agenda op de kaart te zetten. Laf en belachelijk! Het is ook deze groep die dit hele feest wil saboteren onder het mom van discriminatie/slavenarbeid e.d. Ik geloof echt niet dat de slaven destijds met zoveel plezier hebben gewerkt als dat deze pietjes doen op Sinterklaasavond. En ook zal men destijds geen Sinterklaasgevoel hebben gehad. Het is een complete non-discussie met een'" verborgen" agenda.
Door Sjaak op
Het conservatisme viert hoogtij als het om sint en piet gaat. Er mag niets veranderd worden, omdat er gesproken moet worden van een traditie. En hoeveel tradities zijn er de afgelopen jaren niet stukje bij beetje aan de kant gezet of omgevormd tot een eigentijdse variant? Het gaat niet om het geheel verlaten van zwarte piet als maatje van de sint en het niet meer vieren van het sinterklaasfeest. Het gaat om het ruimte bieden naast de gewone zwarte piet aan andere pieten, met een ander tintje dan de meest donkere variant. Daar kan een weldenkend mens toch niets tegen hebben?
Door Willem op
Och @Pietertje toch. Heb jij vroeger geen leuke pakjesavonden meegemaakt? Of kreeg je de verkeerde cadeautjes?
Door Monique op
@Johannes
Ik vrees met je mee dat het uiteindelijk alleen om een schadeclaim zal gaan. Wie gaat dat betalen.....?
Door Pieter op
Hieruit blijkt wel weer dat de veel Nederlandse gemeenten geen enkele ruggengraat hebben, door dit verderfelijke feest nog in stand te houden.
Door H.(Appie) Kootstra (oud wethouder GL Winschoten) op
Ik ben blij dat de meeste gemeenten gewoon zoals altijd Sinterklaas en zijn zwarte pieten blijven ontvangen. waarom moeten wij zwichten voor een kleine minderheid die ineens zeggen dat is racistisch een zwarte piet? Het is een kinderfeest en heeft totaal niet daarmee te maken gewoon doorgaan zou ik zeggen.De burgemeester van Amsterdam en Utrecht zwichten voor een minderheid en benadelen de meerderheid van hun burgers dat is laf en toont geen lef heel zwak!
Door Dirk op
Gelukkig bestaat het gezond boerenverstand nog. Je moet echt een racist zijn om bij Zwarte Piet alleen maar aan zijn huidkleur te kunnen denken.
Door johannes (adviseur) op
Ik begrijp er niets van. Kinderen zien uit naar de intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten. Als kinderen racistisch zouden zijn, kijken zij toch helemaal niet uit naar dat fenomeen?
Kijnk eens op een schoolplein. Daar spelen kinderen van alle afkomsten gewoon samen.
Ik heb de indruk dat het allemaal gaat om de erkenning van het slavernijverleden van Nederland. Ik sluit niet uit dat het uiteindelijk zal uidraaien op een claim voor een financiele compensatie voor de afstammelingen van slaven.