Advertentie

'IJsland-ambtenaren' verplicht op cursus

Het lijkt een beetje mosterd na de maaltijd, maar de gemeente Pijnacker-Nootdorp neemt voortaan het zekere voor het onzekere. De ambtenaren die over het geld gaan, moeten na het IJsland-debacle nu allemaal een speciale opleiding volgen.

12 februari 2009

Crisis was al voelbaar
De gemeente verloor vorig jaar maar liefst 12 miljoen euro doordat Landsbanki omviel. Opvallend was dat die miljoenen pas in september 2008 door de treasury bij Landsbanki werden gestort, terwijl de crisis op dat moment al voelbaar was.

 

Niet alleen regeltjes
Arie Wijten, concerndirecteur van de gemeente, wil dat de ambtenaren leren dat het niet alleen maar om regeltjes en systemen gaat. ‘Wat ons is overkomen is alsof wij voor een zebrapad stonden, het licht groen was en wij dus overstaken. Maar we hebben niet gekeken of er alsnog een auto aankwam. De kredietcrisis was in ons geval een vrachtwagen die ons van achteren overreden heeft. Maar wat we de ambtenaren willen leren is, ook al is het groen, dan nog moet je links en rechts kijken.’

 

Bestuurlijke sensitiviteit
De cursus wordt gegeven door de Bank Nederlandse Gemeenten maar wordt op maat gemaakt voor Pijnacker-Nootdorp. Tijdens de opleiding worden onder meer de thema's bestuurlijke sensitiviteit, bewustzijnsgerichtheid en omgevingsgerichtheid behandeld.

 

Meer autorisaties
De verplichte cursus is een deel van de maatregelen die de gemeente heeft genomen na het miljoenenverlies. Er hebben ook personele wijzigingen plaatsgevonden. ‘Nee, geen ontslagen en ook niemand is in functie achteruit gegaan,’ zegt de concerndirecteur. ‘De verantwoordelijkheden zijn wat meer uitgebreid, meer mensen moeten transacties voortaan autoriseren.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie