of 64120 LinkedIn

'Iedere gemeente moet vluchtelingen opvangen'

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vindt dat elke gemeente in ons land vluchtelingen moet opvangen. Daarvoor is 'een stevige nationale aanpak' nodig, zei de burgemeester vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam in het Scheepvaartmuseum.
9 reacties

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vindt dat elke gemeente in ons land vluchtelingen moet opvangen. Daarvoor is 'een stevige nationale aanpak' nodig, zei de burgemeester vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam in het Scheepvaartmuseum.


Zoveel mogelijk verspreiden
'Omdat de opvang van vijfhonderd vluchtelingen een dorp van duizend inwoners helemaal verandert of zelfs ontwricht, moeten we vluchtelingen zoveel mogelijk verspreiden', vertelde Van der Laan in zijn toespraak. 'Niet alleen over álle Europese landen, maar ook over álle Nederlandse gemeenten.'
 

Leuren met vluchtelingen
Daarbij moeten we volgens de burgemeester ,,voor lief nemen'' dat kleinschalige opvang meer kost. 'Want geld is niet ons grootste probleem. Kleinschaligheid verlicht de lasten voor de omliggende scholen, huizen, banen en zorg en dus voor omwonenden.' Opvang moet tijdelijk kunnen zijn en er moet waar nodig kunnen worden gerouleerd, stelt Van der Laan. Hij noemde de opvang van de ontheemden het grootste probleem waar we op dit moment mee worden geconfronteerd. 'Nationaal lijkt de opvang van vluchtelingen soms meer op het leuren met vluchtelingen.'
 

Niet echt in gesprek
Ook vindt hij dat we in Nederland 'niet echt in gesprek zijn' met elkaar. 'Een raadsvergadering verstoren in Purmerend. Stenen gooien in Steenbergen. Een gemeentehuis bestormen in Geldermalsen. Het is op geen enkele manier goed te praten en het moet altijd worden veroordeeld. Maar daarmee ben je er niet. Je moet je ook afvragen: waaróm raken burgers zo van hun pad? Omdat er nog geen perspectief is op een oplossing, wat mensen onzeker en dus eerder boos maakt.'

Ruimhartig 

Amsterdam zelf heeft 1500 opvangplekken voor vluchtelingen. Met de nieuwe aanpak is de hoofdstad bereid dat 'ruimhartig' uit te breiden. Voor de nieuwjaarsreceptie waren vijfhonderd vrijwilligers uitgenodigd die hebben geholpen met de opvang van vluchtelingen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J.Wolters (nvt) op
Ik ben het helemaal eens met u meneer van der Laan!
Maar : laten we er voor oppassen dat vluchtelingen/asielzoekers niet alleen worden ondergebracht in de "zwakkere" wijken van onze steden; maar dat ook de "rijkere" steden en "rijkere" wijken hun steentje bijdragen!

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Eberhard heeft het totaal NIET over het prijskaartje voor de belastingbetaler.......!
Door Edmond van Ooijen (emeritus docent staats- en bestuursrecht en kaderlid FNV) op
Die benoemde en dus niet gekozen bestuurder, afkomstig van de pensioenroverspartij bij uitstek (Bos-belasting/Houdbaarheidsbijdrage, Wet uniformering Loonbegrip, FTK, geen profijt van belastingverlaging), moeten we massaal negeren. Hij kan zich intussen bezig houden met alle misère in de residentieloze hoofdstad waar het schering en inslag is om met belastinggeld te smijten (met name in de uitkeringssfeer)!!Daar heeft hij zijn vuil gemaakte handjes meer vol aan!!
Door Fritz A. von Geusau op
Dus burgemeester Van der Laan weet ook al wat mensen boos maakt; 'omdat er nog geen perspectief is op een oplossing'. Fijn dat we zo'n helderziende hebben die precies kan benoemen wat er in de samenleving leeft. Geen wonder dat bestuurders per definitie niet meer communiceren met hun burgers. Dat is ook niet meer nodig met zo'n helderziende allesweter als dhr. Van der Laan.
Door B de B (Adviseur) op
We zijn niet in gesprek met elkaar zegt van der Laan. Heeft hij helemaal gelijk in want als je in gesprek bent met elkaar luister je ook naar de burgers.
Door Bob (Ambtenaar) op
Ik ben benieuwd wanneer de landelijke politiek zich hierover uitspreekt. Moeten vluchtelingen ook opgevangen worden in plaatsen waar de gewone Nederlander 15 jaar voor een woning ingeschreven moet staan? Vinden we het dan vreemd als mensen mensen boos worden?
Moeten we niet juist vluchtelingen opvangen in gemeentes waar leegloop een probleem is? Wat voor percentage vluchtelingen vinden we acceptabel?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ben het helemaal eens met @Ik. Iedere gemeente naar verhouding laten opvangen, dan kunnen er in Amsterdam nog heel wat bij.
Door Ik op
1500 op zoveel inwoners?

Totaal niet in verhouding met de 700 op 1400 inwoners van Oranje.

Amsterdam kan er dus nog een paar duizend opvangen.
Door vrolijk pasen op
vd Laan vindt zus en zo, de zoveelste breed uitgemeten mening van een benoemde pvda regent.