of 62688 LinkedIn

Ideeën over andere democratie

Via de Democratic Challenge worden experimenten voor vernieuwing van de lokale democratie verzameld, gebundeld en ondersteund. De ervaringen worden actief gedeeld onder verschillende doelgroepen, waaronder alle gemeenten.

De vloggende wethouder, Inspraak Online, Transitiekabinet Gemeenten; dit zijn slechts drie van de veertig nieuwe lokale democratie-experimenten die zijn aangemeld bij de tweede fase van de Democratic Challenge. In deze ‘editie’ van het driejarig programma van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was om initiatieven gevraagd rondom zeven thema’s waaronder de gemeenteraad, e-democratie, Omgevingswet en regionale democratie.

Binnen dat laatste thema hebben de vijf gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Mill, Grave en St. Anthonis) hun experiment met het Kernradenmodel aangemeld. De gemeenten zitten in een bestuurlijke impasse over hun bestuurlijke toekomst. Voor de regio kan een maatwerkoplossing – gelegen in een Kernradenmodel − die impasse doorbreken, zo menen de gemeenten. De gemeenteraad voor het Land van Cuijk wordt volgens dat model samengesteld uit raadsleden van de vijf kernraden die per kern de aansluiting houden tussen de lokale gemeenschap en de regio. ‘Het experiment draagt bij aan de zoektocht naar de beste democratische legitimatie bij regionale samenwerking tussen vijf gemeenten in een grote en diverse regio’, stellen de initiatiefnemers. Omdat het kernradenmodel niet in het huidige (wettelijke) kiesstelsel past, willen de gemeenten het experiment aangaan.

Via de Democratic Challenge worden experimenten voor vernieuwing van de lokale democratie verzameld, gebundeld en ondersteund. De ervaringen worden actief gedeeld onder verschillende doelgroepen, waaronder alle gemeenten. Tijdens een festival op 13 oktober kunnen alle initiatiefnemers hun ervaringen presenteren. Op de website van de Democratic Challenge (http://democraticchallenge.nl/alle-nieuwe-aanmeldingen) staan alle nieuwe ideeën.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harry van der Burgt (Adviseur Openbaar Bestuur) op
Het experiment met het kernradenmodel is NIET aangemeld door de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Dat was en is ook nooit de bedoeling.
Zo'n experiment in de lokale democratie kan een bestuurlijke impasse doorbreken, zoals in het Land van Cuijk, maar ook in andere gemeentelijke samenwerkingen die dreigen vast te lopen. Of dat ook daadwerkelijk het beste bij de regio past hangt af van het draagvlak bij de gemeenteraden en de ruimte die door provincie en rijk geboden wordt.
Democratic Challenge kan ondersteuning bieden, voorwaarden onderzoeken en experimenteer ruimte creëren. Dan hebben gemeenteraden meer mogelijkheden om te kiezen.

Vacatures

Van onze partners