Advertentie

ID-kaart vanaf donderdag weer betaald

Mensen die een ID-kaart aanvragen moeten daarvoor dan toch weer betalen. Dat is het gevolg van een wetsontwerp dat minister Donner heeft ingediend.

21 september 2011
Mensen die donderdag of later een ID-kaart aanvragen, moeten daarvoor dan toch weer betalen. Dat is het gevolg van een wetsontwerp dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdagavond heeft ingediend.

Terugwerkende kracht
Als het wetsontwerp wordt aangenomen, zal het met terugwerkende kracht vanaf 22 september 2011 gelden. Hangende de procedure, moeten aanvragers dus alvast weer over de brug komen.

Juridische grondslag

Op 9 september stelde de Hoge Raad dat er geen leges mochten worden gevraagd. De juridische grondslag was er niet en de dienst die werd verleend, was volgens het orgaan niet genoeg om het geld zonder die juridische grondslag toch te vragen. Het was niet tegen dovemansoren gezegd; massaal trok men ten stadhuize voor een gratis ID-kaart. De documentjes dreigden op te raken en de kosten voor de overheden liepen toch aardig op.


VNG
In het wetsontwerp staat gewoon als wetgeving dat er betaald moet worden, zoals dat ook voor bijvoorbeeld het rijbewijs het geval is. De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is blij dat gemeenten de ID- kaart niet meer gratis hoeven uit te geven.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / beleidsmedewerker
@Zip Probeer er maar eens een spelt tussen te krijgen.
Burgers zitting nu een eenmaal aan het eind van de keten en krijgen linksom of rechtsom de rekening.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Leon
En dat vind jij wel leuk hè, rekeningen presenteren aan burgers. Maar burgers zitten niet alleen aan het eind, maar ook aan het begin van de keten. Al die afgedwongen speeltjes die de overheid voor zichzelf bedenkt en ons voor laat betalen, die gaan we ook een keer terug in rekening brengen. Hoezo verplichte ID kaart. Dit is mijn land. Ik mag hier zijn. En als ze het nodig vinden om te checken of ik echt ik ben, dan komen ze maar op de koffie of gaan we samen even naar het stadhuis. Ik betaal de overheid niet om mij allerlei controle-freak-fratsen in rekening te brengen.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Donner hoort helemaal niet thuis in de raad van state
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wat een arrogantie. Nederland is van de Nederlanders. Het moet mogelijk blijven onbezorgd over straat (in de openbare ruimte) te lopen zonder daarvoor te betalen.

Als dit de manier is waarop de regering-Rutte "Nederland aan de Nederlanders wil teruggeven", dan is dat echt een grote leugen.

Wij zijn mensen, geen identiteitskaarten.
Intercretum
Het begint een beetje voorspelbaar te worden: wanneer een wet in de weg blijkt te staan van een maatregel die bedoeld is om het overheid makkelijker te maken, wordt steeds vaker de wet gewijzigd puur en alleen om te maken dat de maatregel gewoon kan worden doorgedrukt.

En inderdaad, telkens blijken de risico's waarvoor zo'n oorspronkelijke wet diende te behoeden daadwerkelijk gegrond - veelal in het nadeel van allen die afhankelijk zijn van systemen die hen worden opgedrongen.

Gezien de economische situatie zou het te verkopen zijn dat er tijdelijk toch voor ID-kaarten betaald dient te worden, maar nee, dan is het minder gedoe om gauw even die wetgeving te verminken - het zit 'm in de bewoordingen, en in de manier van achteraf toch doordrukken van zaken die verhinderd dreigen te worden als blijkt dat men regelgeving aan de kaak stelt. Door dergelijke onbeschaamdheid verworden politici al gauw in het soort monsters dat treinen op tijd laat rijden zonder zich te storen aan de lading - terwijl het toch ook mensen zijn van eenzelfde kwetsbaarheid als alle mensen van vlees en bloed... Het bevordert niet bepaald het vertrouwen in een herstel van integer bestuur.
Ravenzwaai
Heel griezelig dit. Zeker als je bedenkt dat dit dezelfde regering is die probeert door flinke verhogingen van de griffiegelden minder beroep tegen haar eigen beslissingen te bewerkstelligen.
Ik weet niet welk disrespect dat hieruit blijkt groter is, dat naar de burger of dat naar de rechterlijke macht.
Het zijn dit soort moves die me doen schamen dat ik ambtenaar ben en die me doen afvragen wat voor zin al die aandacht voor integriteit binnen onze ambtelijke organisatie voor zin heeft als mijn bestuurders zich op deze manier gedragen.
Frank / opperadviseur
Geen wonder dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. Gezwets waar de burger geen touw meer aan kan vastknopen, volg de debatten. Het is met recht een regentenkliek geworden incl natuurlijk de poedel met het witte haar. Het zijn huichelaars en leugenaars geworden.
Jan
Het is toch een hoofdregel van het Nederlands belastingrecht dat je een belasting en heffing niet met terugwerkende kracht mag opleggen? Ook hier negeert deze regering, Donner voorop, weer een principe. Hopelijk verzet de Eerste Kamer zich hiertegen, als Kamer van reflectie.
Nico / zzp
Mensen, net naar de radio geluisterd. Degene (een jurist) die ervoor gezorgd heeft dat het nu gratis is, zegd dat het vermoedelijk juridisch niet houdbaar is. Dus meteen een bezwaar indienen, net zoals de vorige keer, waarbij ook iedereen die een bezwaarschrift was ingediend zijn geld terug kreeg. Het blijft wel jammer dat de VNG (die de gemeenten zou moeten steunen) de minister steunt. Zij draaien zelf op voor alle administratieve rompslomp rondom de bezwaarschriften.
S.K. / Kiezer
Deze keer was ik met mijn aanvraag van een gratis ID meneer Donner voor.
Wij Nederlders moeten echter het niet zo ver laten komen dat deze grijze eminentie de vicepresident van de Raad van State gaat worden.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
De regering had kunnen bedenken dat zaken die in het algemeen belang zijn - en dat is het geval bij een ID voor iedereen - uit algemene middelen betaald moetn worden. Nee 'het marktdenken' heeft bij Rutte en de zijnen zo ver doorgeslagen dat wie iets ontvangt daarvoor ook zelf moet betalen.
Pietje Precies / beleidsmedewerker
Een wet met terugwerkende kracht in laten gaan kan wel, voor zover dat geen nadeel oplevert voor degenen die onder deze wet vallen. Heffen met terugwerknde kracht mag dus niet.
W.Wilkens
@ Jan

Inderdaad, Jan: belastende maatregelen, straf en belastingen, behoren niet met terugwerkende kracht te worden geintroduceerd.
Daar schijnt de oorlog met Spanje indertijd om te zijn uitgebroken (volgens Grapperhaus?).
Merkwaardig ook dat juist deze stijle minister dit kennelijk zonder blikken of blozen passeert.
Hij staat op de nominatie om vice-president van de Raad van State worden en zal hierop in voorkomend geval bij voorstellen van Wet moeten wijzen.

Hoe dan ook: het gehele kabinet is voor het wetsvoorstel verantwoordelijk, maar gezien de samenstelling ervan behoeven we daar ook niet te veel constitutioneel geweten van te verlangen.


Pijn Acker / niet-elite burger
Overigens, bij deze ID-kaart-kwestie ging het om een arrest van de Hoge Raad, niet om een uitspraak van de Raad van State!

Zie: hogeraad.nl.
Willem / AS
@ Ravenzwaai Helemaal eens. Gisteren pleitte ik al (nav het onderzoek relatie burger - ambtenarij) voor een vervolgonderzoek naar de kloof tussen politiek en ambtenaar. De regenten denken dat ze alles kunnen maken. De ambtenaren, het voetvolk, mogen het opknappen en de hoon over zich heen krijgen.
Frans
De overheid blijft zich verzetten. Deze actie van minister Donner doet geheel geen recht aan de uitspraak van het Hof. Er zal wel weer een langdurige procedure moeten worden gevoerd om het recht te halen. En dan klaagt de regering dat er zoveel gebruik wordt gemaakt van de rechter. Dat werk je op deze manier zelf in de hand.
Frans / student
Is het mogelijk dat iemand een standaard bezwaarschriftje maakt en op het net zet, zodat iedereen die dit wil deze kan uitprinten en ondertekenen.
J. Kraus
Als mensen willen auto rijden is het hun keuze en hebben een rijbewis nodig. Als mensen willen reizen is het hun keuze en hebben ze een paspoort nodig. Maar een identificatieplicht is door de overheid opgelegd; dan moet een ID-kaart gratis ter beschikking gesteld worden want ik heb als burger hier geen keuzevrijheid het niet te doen.
gerrie
Ik heb die rommel nooit bij me
dingemans / ambtenaar
@ Willem:
"De regenten denken dat ze alles kunnen maken. De ambtenaren, het voetvolk, mogen het opknappen en de hoon over zich heen krijgen."

Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal in het openbaar bestuur waar de gekozen "regenten" regeren. Als ze verstandig zijn volgen ze de adviezen van ambtenaren; maar de ambtenaren (het voetvolk) behoren ook loyaal hun plaats te kennen en hetgeen hen wordt opgedragen uit te voeren. In ons bestel betekent het helaas tevens dat de (soms ongenuanceerder) kritiek van boze burgers hen treft in plaats van de gekozen politici. Als je dat niet kan verdragen zoek je maar een ander baantje, want meer smaken zijn er niet.
Wees blij dat wij geen Amerikaans systeem kennen, waarbij de top van de ambtenarij politiek benoemd is, dat geeft nog veel meer nare bijwerkingen.
M. Dijkman
détournement de pouvoir?
Kritikus / Geen Hagenees
Donner gedraagt zich als slecht verliezer.

Als Minister van Justitie was hij verantwoordelijk voor de invoering van de verplichte ID-kaart. In de gevoerde kamerdebatten is het punt van gratis verstrekken uitvoerig aan de orde geweest. Donner wilde er echter niet svan weten.

Nu fluit de Hoge Raad hem met terugwerkende kracht terug.

Maar Donner probeert het, deze keer vanuit zijn functie als Minister van Binennlandse Zaken gewoon opnieuw.

Je kunt er op wachten (wel jaren geduld hebben !) dat dit voorstel evenmin genade zal vinden in de ogen van de hoogste rechters.
Imk

Wat is er toch gebeurd met onze prachtige beginselen van behoorlijk bestuur?
Zoals het beginsel van de rechtszekerheid:
je moest als burger vertrouwen kunnen hebben in de overheid: geen wetten die met terugwerkende kracht (en in het nadeel van de burger) kunnen worden uitgevoerd! Als een regering eist dat een ieder zich moet kunnen legitimeren, dan moet iedereen een gratis identiteits-bewijs kunnen krijgen. Ook mensen met kleine inkomens. Voorstel: elke(overigens hardwerkende) topambtenaar een tientje minder per maand - dan kunnen de id-kaartjes gratis (gerekend naar kostprijs) worden verstrekt (mensen moeten dan toch nog een pasfoto laten maken volgens strikte richtlijnen, dus helemaal gratis is die kaart dan nog steeds niet.)
W.Wilkens
@ Max

Erger, abus de droit!

Donner heeft immers (nog) geen bevoegheid. Bovendien roept hij die op in de gegeven omstandigheden, wat dus wel erg rieket naar machtsmisbruik.
Sjoerd Visser
De overheid verliest steeds meer menselijkheid omdat men teveel denkt en handelt om maar zo snel mogelijk aan geld van een ander te komen. Het geld wat daarmee wordt binnengehengeld wordt gebruikt om die nu al 35-jarige tunnelvisie van "tijdelijke" bezuinigen in stand te houden en dat wanbeleid te maskeren. Feit is wel dat je steeds minder overhoudt en daar steeds meer voor moet betalen. Dan klopt het beleid gewoonweg niet. Maar helaas is de regering daar niet als de kippen bij om dat op te lossen, want dat zou leiden tot pijnlijke besluiten voor een deel van de bevolking die amper tot geen last hebben van de bezuinigingen en die daar echt geen hap minder om eten. Het is allemaal machtsmisbruik, zo ook dit machtsmisbruikende gehannes van Donner wat betreft die ID-kaart. Men blijft doorstelen met drogredenen.
Ravenzwaai
@ Ab Soluut.
Het is denk ik niet dat ambtenaren als Willem en ik niet trouw zijn of willen zijn aan bestuurders, dat staat buiten discussie. Waar het om gaat is dat wij (ambtenaren) worden bestookt met integriteitsprotocollen waar we naar moeten handelen. Doen we dan ook. Maar het is zo verrot te zien dat veel van onze bestuurders zich weinig van die protocollen aantrekken. Juist wij hebben daar goed zicht op omdat we in die keuken kunnen kijken als ambtenaar. En die keuken is soms echt heel vies. Dat werk niet echt demotiverend. En ja, ik kan ergens anders gaan werken, tuurlijk.
Maar die keuken blijft vies. Dat is het echte probleem.
O. ten Hove
Ambtenaren bij de gemeente Den Haag zeggen dat integriteit stopt bij de top. Hiermee willen ze zeggen dat het werkvolk integer moet zijn en als je dat niet ben dan vlieg je eruit. Mar de top... acht dat is een ander verhaal. Te stom om voor duvel te dansen, amar ze hebben wel de macht en ze zijn zo integer..., dus niet...
Leo / beleidsmedewerker
Gratis bestaat niet. Als er geen leges mogen worden geheven voor een ID kaart, dan worden de kosten uit de algemene middelen van de gemeente gefinancierd. De burger betaalt via de omweg van OZB toch de rekening.
Overigens zijn er meer diensten die de overheid de burger verplicht af te nemen en waarvoor de burger moet betalen. Denk aan de zorgverzekering, het ophalen van het huisvuil.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Braaf zo, Leon. Kwispel, kwispel. Lik, lik. Baasje blij, jij een extra hondebrokje erbij.
erwin / medewerker rijksoverheid
Tja, zo zie je maar weer... als het de overheid zelf geld kost, kan ze wel binnen een week maatregelen nemen..... werd de burger ook maar zo vlot bedient!!!
Advertentie