of 59318 LinkedIn

'Huur van uitkering aftrekken verdedigbaar'

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) vindt het een goed idee om bij wanbetalers het huurbedrag van hun bijstandsuitkering af te trekken. Dit gebeurt momenteel als proef bij 132 Amsterdamse wanbetalers van woningcorporatie Rochdale in Zuidoost.

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) vindt het een goed idee om bij wanbetalers het huurbedrag van hun bijstandsuitkering af te trekken. Dit gebeurt momenteel als proef bij 132 Amsterdamse wanbetalers van woningcorporatie Rochdale in Zuidoost.

Proef verloopt succesvol
Volgens André Moerman, voorzitter signaleringcommissie van LOSR/MOgroep, is het juridisch geen probleem dat Dienst Werk en Inkomen (DWI) de betaling op deze manier regelt. De proef is nu enkele maanden bezig en verloopt succesvol. ‘De wet maakt het mogelijk om betaling in natura te regelen. Bovendien: de bijstandsuitkering is in principe bedoeld om de huur van te betalen, dus ik vind het goed verdedigbaar dat DWI dit doet. Wanneer mensen zelf niet in staat zijn om hun schulden af te lossen, kan dit een goede oplossing zijn.’

Wetgeving
Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart noemde in Het Parool het direct overmaken van de huur aan Rochdale ‘op de rand van juridisch acceptabel’. Maar volgens Moerman hoeft Vliegenthart zich geen zorgen te maken, omdat de wetgeving zo’n regeling faciliteert. 'Ik vind het goed verdedigbaar dat Amsterdam hiervoor kiest. Als het toch tot een procedure komt, verwacht ik dat de gemeente in het gelijk wordt gesteld. En dat is maar goed ook. Deze regeling bespaart geld, omdat geldverslindende huisuitzettingen voorkomen worden en het leed van de huurder wordt bespaard. Het is bovendien goed om er in vroeg stadium bij te zijn zodat schulden niet uit de hand lopen.'

Escalatie van schulden
Van een verschuiving van problemen is volgens Moerman niet direct sprake. 'Escalatie van schulden wordt voorkomen. De proef uitbreiden met corporaties Ymere en Stadgenoot door de hele stad ziet Moerman dan ook wel zitten. ‘Schuldproblemen zijn in het begin nog goed oplosbaar en met deze regeling is er een extra mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen. Een uitbreiding lijkt mij dan ook een goed idee.'

Het project werd bedacht door DWI-directeur Eric ten Hulsen en Rochdale-bestuurder Hester van Buren. Jaarlijks vinden er volgens Het Parool 155 huisuitzettingen plaats, die achtduizend euro per stuk kosten.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ted Sluymer op
Ik opteer voor een systeem waarbij via één centrale betaalunit (SVB...) betalingen van huren, hypotheken, leningen, zorgpremie, gas/water/licht en andere periodieke verplichtingen van iedereen die financiële verplichtingen heeft direct betaald worden.
Overigens heeft (info BKR) 'slechts' 8 procent van de bevolking problemen met betalen. Maar die 8 procent vertegenwoordigen forse aantallen. Die te lijf gaan met een adequaat werkend systeem kan veel verlichting geven en er kan vanaf dag één worden ingegrepen.
Door Jan op
Goed idee, maar dan ook de zorgpremie plus gas, water en elektra. En dan standaard bij elke bijstandstrekker. Zo voorkom of beperk je de belangrijkste schulden. Het zou trouwens ook een goed idee zijn alle toeslagen niet te berekenen over het geschatte inkomen van het lopende jaar maar over het door de fiscus vastgestelde inkomen van het vorige jaar of het jaar daarvoor. Veel mensen komen in de schulden door teruggevorderde toeslagen.
Door Niels op
"De proef verloopt succesvol"....maar wat is het beoordelingskader?
Door hansW (ambtenaar) op
Prima regeling. Voorkomt dat wordt "vergeten" huur te betalen. Fout en misbruik van de geest van de wet is als via de uitkering achterstallige huur wordt ingehouden en wordt doorgesluisd naar de corporatie. Andere schuldeisers hebben evenveel recht op terugbetaling als een corporatie, die zeker geen preferente schuldeiser is.
Door alex wijnhold (schuldhulpverlener, beschermingsbewind) op
Ik herken het verhaal helemaal van de heer Hoekstra. In het verleden was het heel normaal voor de sociale dienst Rotterdam om budgetbeheer te doen. Maar inderdaad geen kerntaak, lees bezuinigingen. Het is natuurlijk goedkoper schulden te saneren, huisuitzettingen, energieafsluitingen en bestuursrechtelijke heffing van het ZIN. Natuurlijk als deurwaarder leverde dat wel meer werk op, maar of het uiteindelijk bezuinigingen opleverde voor de gemeente?
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
@ Hans. Voor de afbetalingsregeling moeten ze aansluiten bij Zilveren Kruis (v.h. AGIS). Hier hebben een hoop DWI klanten al eenregeling via de uitkering voor, waarbij niet gekeken wordt naar de beslagvrije voet.
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
Ach, er zijn al genoeg mensen uitgezet omdat de huur via de uitkering werd betaald. Als er een uitkering wordt opgeschort, wordt ook de huur niet doorbetaald, gevolg hurachterstanden. Daarnaast geldt dit ook voor de ziektekostenpremie, die dan ook vaak via de uitkering worden betaald (zowiezo gaan daar nog steeds dingen bij fout).
Daarnaast is Rochedale kampioen in het optrekken van de "sociale" huren zodra een woning leegkomt tot een cent onder de huurgrens.
Misschien moet meneer Ter Hulsen eens in zijn eigen praktijk kijken naar de realiteit in plaats van mooi weer te spelen met een huurbaron.
Door Hans Kuiper (schuldhulpverlener) op
Niks nieuws onder de zon, doorbetaling van de huur vanuit de WWB.

Wat wel nieuw is in onderstaand stukje:
In Amsterdam maakt de Dienst Werk en Inkomen (DWI) daarom sinds enkele maanden voor mensen in Zuidoost met een uitkering en schulden direct de huur over aan Rochdale, plus een bedrag voor een afbetalingsregeling. Zo wordt voorkomen dat wanbetalers hun huis worden uitgezet.

- plus een afbetalingsregeling. Dat is het stukje dat nieuw is! Dit stukje is waarschijnlijk bedacht door Rochdale zodat zij als eerste het stukje wat boven het vrij-te-laten-bedrag valt, af kunnen snoepen. Hierbij is (nog) niet gedacht aan het belang van andere schuldeisers/ de positie van de schuldenaar/ en of er ook in andere schuldsituaties onderhandeld dient te worden om tot een stabiele situatie voor de schuldenaar te komen.

-niet-op-de-stoel- voor-schuldhulpverlener-gaan-zitten
Door hoekstra (adviseur) op
Toen ik ruim 20 jaar geleden begon te werken bij de sociale dienst hadden we een afdeling voor bijstandsgerechtigden met schulden. Die hield o.a. huur en andere vaste lasten in op de uitkering. Verdere schulden werden voorkomen. Die afdeling werd afgeschaft want het was geen kerntaak; mensen moesten het zelf kunnen of andere moesten het maar doen. Niks nieuws onder de Amsterdamse zon dus maar wel een uitstekend initiatief. Dat was het al en dat is het nog steeds.