of 59794 LinkedIn

Hulpverleners in meerdere steden belaagd

Op meerdere plekken zijn dit weekeinde hulpverleners die in actie kwamen bekogeld met vuurwerk. In Utrecht, Groningen en Veenendaal waren ambulancepersoneel, brandweer- en politiemensen doelwit van het vuurwerk.
Reageer

Op meerdere plekken zijn dit weekeinde hulpverleners die in actie kwamen bekogeld met vuurwerk. In Utrecht, Groningen en Veenendaal waren ambulancepersoneel, brandweer- en politiemensen doelwit van het vuurwerk.

Schade

In Veenendaal werd zaterdagavond een politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk. Een omstander werd hierbij geraakt. De politie weet niet hoe het met deze persoon is. Ook is niet duidelijk of en zo ja hoeveel schade er aan de politieauto is. Een 20-jarige man is aangehouden, hij zit nog vast.


Afschuw

Zaterdag waren in de Utrechtse wijk Kanaleneiland personeel van politie, brandweer en ambulances uitgerukt voor een brand in een flatgebouw aan de Stanleylaan. Door brand in een portiek moesten bewoners van acht flatwoningen hun huizen tijdelijk verlaten. Zes mensen, onder wie twee kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze mogelijk rook hadden ingeademd. Een aantal bewoners werd door de gemeente opgevangen. Tijdens hun reddingswerkzaamheden bestookten omstanders de hulpverleners met vuurwerk. Van Zanen bezocht deze mensen zondagochtend om ze een hart onder de riem te steken. ‘Ze houden zich sterk maar het hakt er echt in. Ook bij hun collega’s. Dit is onacceptabel. Je blijft met je handen af van hulpverleners.'

 

Klap en duw
Volgens de burgemeester zijn er drie brandweerlieden belaagd. ‘De eerste die aankwam bij de brand, kreeg direct een klap en een duw', aldus Van Zanen. ‘Hij vertelde me; ik kan op dat moment wel een potje gaan matten met die mensen, maar ik moet gewoon met spoed aan het werk. Er waren mensen in gevaar.' Twee andere brandweerlieden kregen tijdens hun werkzaamheden zwaar vuurwerk naar hun hoofd gegooid. Van Zanen: ‘Ze waren blij dat ze helmen op hadden, zo hard waren de knallen. Het is te bespottelijk voor woorden, blijf met je poten van deze mensen af.'

 

Maatregelen

Ook in de Groningse wijk Paddepoel ging htet mis. Brandweerlieden waren zaterdagavond afgekomen op vreugdevuurtjes, die later groter werden toen er ook een auto in het vuur werd geduwd. De politie die kwam assisteren en de brandweer werden door een groep jongeren bekogeld met vuurwerk. Er is nog niemand aangehouden. De politie in Groningen heeft bekendgemaakt dat ze voor oudejaarsavond geen extra maatregelen neemt na de recente rellen in Paddepoel. Een woordvoerder van de politie zei dat er voldoende manschappen staan ingepland. ‘Als het nodig is kunnen we eenvoudig opschalen', aldus de zegsman.


Mobiele eenheid
In de nacht van zondag op maandag was het weer onrustig in Paddepoel. Er werden op straat vuren aangestoken en vernielingen aangericht, waarna de Mobiele Eenheid een charge uitvoerde. Er werden ongeveer vijftien mensen aangehouden. Die worden maandag in de loop van de dag verhoord, zei de woordvoerder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.