of 58952 LinkedIn

Hulpmiddel VNG bij publicatie verkiezingsuitslag

Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

Gemeentelijke website

Doel van de regels is meer transparantie over de stembusgang. Gemeenten moeten de processen-verbaal van de stembureaus scannen en op de gemeentelijke website publiceren. Daar moet ook de opgave van de burgemeester met de stemtotalen worden gepubliceerd.

Gemeenten die deelnemen aan het experiment centrale stemopneming moeten onder andere ook alle bijlagen met bezwaren per stembureau en de handmatig per stembureau ingevulde stemtotalen openbaar maken.

 

Naming and shaming

Minister Ollongren (BZK) had geëist dat de gemeenten het bij de Europese verkiezingen wel volgens de regels zouden doen. Zo niet, dan zou ze de namen publiceren van de gemeenten die dat niet deden. ‘Gemeenten vinden de transparantie die de nieuwe regels bieden ook belangrijk, maar ze moeten er aan wennen’, aldus een woordvoerder van het ministerie.

 

Verplichting

Ook de VNG benadrukt dat de nieuwe regels even wennen zijn. Een woordvoerder zegt dat gemeenten veel vragen hebben gesteld. ‘Het ging vaak om praktische vragen, zoals waar kun je dit het beste publiceren en hoe. Daar helpt de handreiking bij en wij hopen natuurlijk dat dit effect gaat hebben bij deze verkiezingen en dat het ze makkelijker af gaat om aan de verplichting te voldoen.’

Publicatie van de uitslag mag vanaf zondag 23 uur. Maandag 27 mei moet de uitslag online staan.

 

 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.