Advertentie

Hulpdiensten overstelpt met werk door regenval

Verschillende politiekorpsen in het zuiden, midden en wetsen van Nederland hebben opgeroepen alleen nog maar 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. De hulpdiensten hebben het te druk met de wateroverlast en moeten prioriteiten stellen.

28 juli 2014

De hulpdiensten in het zuiden en het westen van het land hebben het zo druk met de wateroverlast dat gevraagd wordt alleen in uiterste nood te bellen. Politiekorpsen in verschillende regio's roepen  via Twitter op om alleen 112 te bellen in levensbedreigende situaties. Veel mensen bellen het noodnummer ook om wateroverlast te melden, maar dat is niet de bedoeling, aldus de korpsen. 

Straten blank
Wie calamiteiten als gevolg van het noodweer, zonder dat levens in gevaar zijn, wil doorgeven, belt 0900-8844. De forse regenbuien hebben maandag in onder meer Amsterdam voor flinke overlast gezorgd. De brandweer werd overstelpt met telefoontjes van mensen die kampten met ondergelopen kelders en overstromende rioleringen. In sommige straten stond het water zo hoog dat het woningen binnenliep.
 
Keuzes 

Volgens een woordvoerder stond de telefoon roodgloeiend en kwamen er honderden meldingen binnen. De brandweer rukte tientallen keren uit, alle voertuigen waren in de binnenstad op straat. Vanwege de vele meldingen moesten keuzes worden gemaakt en ging de brandweer vooral naar situaties die gevaar konden opleveren.


Vangnetten

Ook het tramverkeer ondervond last van de hevige regenval. Op sommige plekken stond het water zo hoog dat het tegen de vangnetten kwam. Die zorgen ervoor dat een tram in de remmen schiet als er iemand onder dreigt te komen. Rond 14.00 uur waren de grootste problemen weer voorbij, zei een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB.

Zandzakken
In Alphen aan den Rijn zijn uit voorzorg zandzakken aangebracht aan de waterrand van de President Kennedylaan. Het gaat om een stuk van ongeveer 50 meter. Het Hoogheemraadschap Rijnland en de brandweer houden de waterstand daar in de gaten. Door de hevige regenval houdt het schap ook de situatie in Boskoop, Reeuwijk en Hazerswoude-Dorp extra in de gaten. ,,Van een waterdoorbraak is nog geen sprake, we zijn druk bezig het water weg te pompen, de gemalen draaien op volle toeren'', zei een woordvoerster van Rijnland. 


Koninklijke wachtkamer
Ook was er wateroverlast in de pas gerenoveerde koninklijke wachtkamer op het NS-station in Baarn. De brandweer is ingezet om het water weg te pompen, liet een woordvoerder weten.

In het noordwestelijke deel van Utrecht deden zich aan het eind van de ochtend wolkbreuken met zware windstoten voor. In Bussum liep de liftschacht van een verzorgingshuis onder. In sommige straten in die plaats staat ruim een halve meter water. In Hilversum waaide een boom op een woning. Ook uit Huizen en de omgeving van Baarn komen veel meldingen van wateroverlast.


Halve meter water

De brandweer in Bussum heeft maandagmiddag assistentie gevraagd aan korpsen in de regio om de wateroverlast te bestrijden. De Gooise plaats was maandag al tweemaal het centrum van een enorme hoosbui. Enkele straten in het centrum van de plaats staan ruim een halve meter onder water.
 
Geen watersport 

Ook in plaatsen in de omgeving van Bussum, zoals Kortenhoef en Nederhorst den Berg, en op de Ankeveense Plassen zorgt de regen voor veel hinder. Er hebben zich voor zover bekend nog geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De politie raadt watersporters dringend aan niet op het water te gaan.


Files

Op de snelwegen A12 en A50 bij Arnhem zijn maandagmiddag lange files ontstaan door hevige regenval en wateroverlast op de weg. Bij het Arnhemse NS-station Presikhaaf is een tunnel onder water gelopen. Buslijnen kunnen het station niet bereiken en rijden daarom om, zo liet vervoerder Breng weten. Ook het treinverkeer ondervindt hinder.


Code Oranje

Code Oranje geldt maandagmiddag in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. Er zijn daar zware regenbuien, nadat er in de ochtend ook al grote hoeveelheden neerslag waren gevallen. In de overige provincies, behalve in het noorden, is code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. Bij de vele regenbuien komt ook onweer en hagel voor. In de noordelijke provincies is het weer een stuk rustiger. Ook in Zuid-Holland, Overijssel en Limburg kunnen volgens het KNMI nieuwe onweersbuien tot ontwikkeling komen, die vooral plaatselijk zorgen voor overlast.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Nederland heeft een wereldnaam in watermanagement...tijd om hier thuis de boel eens flink op te schudden!
Advertentie