Advertentie

Huizen laat paspoorten "jihadgezinnen" vervallen

De vier volwassenen en zes kinderen kunnen het land nu niet verlaten.

30 augustus 2014

De gemeente Huizen heeft vrijdagavond de paspoorten van vier volwassenen en zes kindern vervallen verklaard, omdat er aanwijzingen bestonden dat zij voorbereidingen troffen om naar Syrië af te reizen. Dat is zaterdag bekendgemaakt op een bijeenkomst van de gemeente Huizen, waar ook het Openbaar Ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming bij aanwezig waren.

Kinderen uit huis geplaatst, ouders opgepakt

De gezinnen, met kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 9 jaar, zouden van plan zijn geweest om op zeer korte termijn naar het Midden-Oosten te gaan. De kinderen zijn vrijdagavond uit huis geplaatst en ondergebracht bij pleeggezinnen. Een volwassen stel is vrijdagavond aangehouden, de andere twee volwassenen werden zaterdag opgepakt en in verzekering gesteld, zo liet het OM weten. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Maandag wordt de beslissing genomen of, en zo ja wanneer, de vier worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Paspoorten vervallen: uitreizen onmogelijk

De vier volwassenen, tussen de 30 en 34 jaar, worden ervan verdacht ,,de gewapende strijd van de terroristische beweging IS te steunen en zich met dit doel te willen vestigen in Syrië''. Hun paspoorten, evenals die van hun kinderen, worden vervallen verklaard. ,,Dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven'', meldt de gemeente in een persbericht. De inbeslagname van de documenten past in het beleid dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag aankondigde om strenger op te treden tegen radicalisering en jihadisme. Met de nieuwe inbeslagnames in Huizen komt het aantal Nederlanders van wie het paspoort is ingenomen omdat zij mogelijk aan de jihad wilden meedoen uit op 43, zo liet een woordvoerster van het OM weten.


Nog wel de Nederlandse nationaliteit

Het innemen van een paspoort is niet hetzelfde als het afnemen van de Nederlandse nationaliteit. Een woordvoerster van de gemeente Huizen liet weten dat de maatregel om het paspoort vervallen te verklaren volgens de richtlijnen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geldt ,,zolang er een vermoeden bestaat van gevaar voor de nationale veiligheid''.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Assad heeft de oplossing. Laat ze lekker gaan.
wim / ambtenaar
De harde aanpak - 'het buiten de maatschappij plaatsen' - lijkt me so wie so nogal disproportioneel.

Deze mensen hebben niets gedaan en worden nu eerst gestraft zonder tussenkomst van een rechter met 'afname' van hun paspoort en afname van hun kinderen. In een strafproces dreigen ze gevangenisstraf te krijgen. Ook al zouden ze Syrië bereiken, dan nog is er niets aan de hand en kunnen ze daar ook gewoon gaan wonen.

Martijn Leisink / Wethouder
Dus de kinderen zijn uit huis geplaatst en de ouders zitten vast. War is dan het doel om ook nog eens de paspoorten van de kinderen vervallen te verklaren???

Kinderen onder de 9 kun je moeilijk "een gevaar voor de nationale veiligheid" noemen. Tegelijkertijd kunnen de pleeggezinnen waar de kinderen geplaatst zijn, niet meer met vakantie naar het buitenland. Want, zo zegt de gemeente, "dit houdt in dat zij niet meer beschikken over een paspoort en er geen nieuw paspoort kan worden uitgegeven".

Het vervallen laten verklaren van de paspoorten van de kinderen is volstrekt disproportioneel.
Boris
Prima actie daar in Huizen. Nu nog het juiste moment kiezen, nml. als men het land al heeft verlaten. Dan ook meteen de NL-nationalitiet afnemen. Enkele reis dus.

Als je dat niet doet ontstaat er een nieuwe generatie probleemgezinnen met alle gevolgen (financieel en veiligheid) voor de maatschappij van dien.

True
..en wie heeft ze binnengelaten?
Willem / AS
En nu publiekelijk kruisigen op het dorpsplein....
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
voor Martijn Leisink de Wethouder. - bent u kwijt dat je als kind van 4 tot 9 jaar uitstekend in Nederland op vakantie kunt gaan? - gun deze kinderen eerst eens wat rust ipv een noodzakelijke ?? vliegreis
m.berkelaar
Neederland begeeft zich op een hellend vlak: waar houdt dit op?

En waarom mogen israeliers die zelf verklaren in israelische krijgsdienst op kinderen te hebben geschoten en dat rustig weer te zullen doen wel hun (tweede) neederlandse pas behouden?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat mij betreft is dit inderdaad de verkeerde volgorde. Als die malloten zich in Syrie bij de IS willen aansluiten, laat ze lekker hun gang gaan. Daarna verliezen ze hun Nederlandse nationaliteit wegens vreemde krijgsdienst en zijn wij van een stel extremisten af, die het kennelijk normaal vinden dat je ander mensen onthoofd. Opgeruimd staat netjes.
Advertentie