Advertentie

‘Hopelijk volgen meer gemeenten Amsterdam tegen TTIP’

Amsterdam heeft zich opgeworpen als eerste Nederlandse gemeente die zich uitspreekt tegen het handelsverdrag TTIP, dat tussen Europa en de Verenigde Staten gesloten moet worden. Een meerderheid van de raad steunt het voorstel van Groenlinks.

03 juli 2015

Amsterdam heeft zich opgeworpen als een van de eerste Nederlandse gemeenten die zich uitspreekt tegen het handelsverdrag TTIP, dat tussen Europa en de Verenigde Staten gesloten moet worden. Een meerderheid van de raad steunt het voorstel van Groenlinks.

Effect TTIP
In Tiel werd het handelsakkoord voor het eerst in een gemeenteraad in Nederland onder de aandacht gebracht. De Gelderse gemeente is dan ook de eerste die zich tegen het verdrag uit heeft gesproken. Amsterdam is van de grote gemeenten de eerste die dat voorbeeld volgt. Deelraadslid Marie-Anne van Reijen van Groenlinks vreest het effect van TTIP voor de volksgezondheid, voedselveiligheid, werkgelegenheid, het milieu, sociale zekerheid, duurzaamheid en privacy.


Kritische geluiden 

‘We zijn heel blij dat Amsterdam zich heeft uitgesproken tegen dit onwenselijke verdrag’, aldus Van Reijen, die met de motie donderdag na middernacht kon rekenen op steun van de linkse meerderheid, maar ook op de nodige kritische geluiden van enkele collega’s. ‘D66, CDA en VVD zeiden dat ze niet begrepen waarom we het hier over hadden. Toch gaat TTIP gemeenten aan. Er zijn veel zorgen of gemeenten duurzame producten nog voorrang kunnen geven. Daarnaast kan het beleid om lokaal opgewekte energie te stimuleren onder vuur komen te liggen.’ Van Reijen noemt als voorbeeld door gemeente Amsterdam verboden bestrijdingsmiddelen.

ISDS-clausule 

‘Een bedrijf als Monsanto kan door het State Dispute Settlement (ISDS) kan Amsterdam aanklagen omdat hun bestrijdingsmiddelen niet gebruikt mogen worden. Met deze clausule kunnen grote bedrijven wetgeving, die democratisch tot stand is gekomen, omzeilen.’ Ter illustratie noemt Van Reijen een voorbeeld met bedrijf Vattenfall, dat al eerder succesvol een rechtszaak tegen de Duitse stad Hamburg aanspande over de stedelijke milieuregels. ‘Hierna zwakte Hamburg haar regels af. Zoals de gemeente Hamburg, zullen gemeenten uit angst voor schadeclaims wet- en regelgeving minder streng vormgeven of wellicht niet voorstellen. Maar met de dreiging van een miljoenenclaim, ga je wel twee keer nadenken.'

Protesten 

In onder meer Amsterdam en Zwolle protesteerden demonstranten tegen het op handen zijnde handelsakkoord. Honderden gemeenten en regio’s in onder meer België, Duitsland en Frankrijk spraken zich al uit tegen TTIP. In april bleken door Binnenlands Bestuur benaderde provincies en gemeenten nog niet op de hoogte van de eventuele gevolgen van TTIP, terwijl het akkoord wel flinke gevolgen heeft voor lokale overheden. Het is echter uitgesloten dat lokale overheden inspraak krijgen bij het sluiten van het verdrag. Dat de landelijke politiek goedkeuring moet geven is nog wel een optie. Schaduwrapporteur Marietje Schaake liet eerder weten dat het ‘te complex wordt om lokale partijen bij de onderhandelingen te betrekken.’

Voorbeeld voor andere gemeenten 

Van Reijen hoopt dat meer gemeenten Amsterdam volgen in het uitspreken tegen TTIP. ‘We zijn de eerste grote gemeente die dit heeft gedaan. Het zou natuurlijk mooi zijn als bijvoorbeeld grote steden als Utrecht, Den Haag en Rotterdam volgen. We willen graag een voorbeeld stellen voor de andere gemeenten in Nederland.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Mijn indruk is dat gemeenten of nog niet weten, of denken dat deze materie de "landsgrenzen" betreft. Zelf heb ik relevvante mensen ge..ehh.tipt. Ik hoop dat het belang wordt ingezien. Zitten op USA-blaren zit ongemakkelijk.
henk / proces-keten manager bedrijfsleven
Goede zaak Amsterdam!! Iedereen die positief staat tov TTIP moet de Zembla uitzending van 25-2-2015 over genetische voedselproductie maar eens bekijken in Argentinië. De risico's zijn groter dan die van kernenergie en TTIP maakt het mogelijk dat deze Amerikaanse praktijken nu in Argentinië de standaard worden binnen Europa. Levensgevaarlijk voor onze kinderen en kleinkinderen.
Nathan Gradisen / Fractievoorzitter PvdA Tiel
Helemaal geweldig dat nu ook de hoofdstad zich uit heeft gesproken tegen TTIP! De gemeenteraad van Tiel heeft zich al eerder, op 17 juni, unaniem uitgesproken tegen onderdelen van TTIP. De gemeente Amsterdam is dus niet de eerste.
Nathan Gradisen / Fractievoorzitter PvdA Tiel
Prima! Heel erg bedankt, ook voor de snelheid!
Paul / projectleider
Goh kunnen ze Griekenland ook meteen even regelen, hebben ze vast ook net zoveel verstand van...
Advertentie