Advertentie

Hoorzittingen Kamer over omstreden herindelingen

De Tweede Kamer gaat begin volgend jaar openbare hoorzittingen houden over de voorgenomen herindelingen in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en in Groningen (Groningen, Ten Boer en Haren). Een deel van de betrokken gemeenten is daar fel op tegen.

12 december 2017

De Tweede Kamer gaat in januari openbare hoorzittingen houden over de voorgenomen herindelingen in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) en in Groningen (Groningen, Ten Boer en Haren). Zoals de plannen er nu liggen, moeten deze gemeenten per 1 januari 2019 fuseren. Een deel van de betrokken gemeenten is daar fel op tegen.

Voorbereiding

De vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken is nu bezig met de voorbereiding van de behandeling van de twee wetsvoorstellen voor beide herindelingen, die door de minister van Binnenlandse Zaken naar de Kamer zijn gestuurd. Op voorstel van 50Plus en de SGP besloot de Kamer eind oktober voortaan altijd een hoorzitting ter plaatse te houden als er in een regio veel weerstand is tegen een voorgenomen gemeentelijke herindeling. Onlangs is besloten dat de hoorzitting voor Groningen, Haren en Ten Boer op 19 januari in Hanze Plaza in Groningen wordt gehouden. Op 26 januari houdt de Kamercommissie een hoorzitting over de herindelingen in de Hoeksche Waard. De locatie daarvoor is nog niet bekend.

Omstreden

Beide herindelingen zijn omstreden. Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk willen niet met Oud-Beijerland en Strijen fuseren tot de Hoeksche Waard. In Groningen wil Haren niet fuseren, maar zelfstandig blijven. De provincies Zuid-Holland en Groningen hebben vanwege de gemeentelijke verdeeldheid het herindelingsproces overgenomen.

Haren uit wetsvoorstel

In reacties aan de Tweede Kamer hekelt een aantal raadsfracties uit Groningen en Drenthe en de Stichting Burgercomité Haren de gevolgde werkwijze van de provincie. In een gezamenlijke reactie stellen de gemeenteraadsfracties van Stadspartij, Gezond Verstand Haren, Student en Stad, Algemeen Belang Ten Boer en Leefbaar Tynaarlo dat Haren ‘vanwege foutieve informatie, een verkeerd proces, misleidende beeldvorming en een groot gebrek aan democratische legitimatie’ uit het wetsvoorstel moet worden gehaald. Dat stelt ook het Burgercomité Haren. Volgens het comité is het wetsvoorstel niet zorgvuldig, behoorlijk en rechtmatig door de provincie Groningen voorbereid. Het Burgercomité stelt dat de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel ‘geen waarheidsgetrouw beeld geeft van de door de provincie Groningen gevoerde herindelingsprocedure’. De stichting vraagt om een onafhankelijk onderzoek door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en wil dat Haren uit het wetsvoorstel wordt geschrapt, zodat alleen Groningen en Ten Boer in 2019 samengaan. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

peter
Wat vooral vreemd is, of juist wat mensen kwaad maakt is dat de gemeente met de minste financieele mogelijkheden elke gezien 100 euro geeft voor kerst en in 2018 geen rioolheffing heffen. Lekker makkelijk geld uitgeven net voor het samengaan. Oh ja, het is oud-bijerland
C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
In de Zuid-Hollandse polder Hoeksche Waard is het niet anders. Daar zijn de gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld tot november 2018 omdat de provincie denkt dat zij een wetsvoorstel tot herindeling door de strot van de burgers kan duwen. Dus eerst zal de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer daar een oordeel over moeten vellen. De Tweede Kamer komt in ieder geval naar de Hoeksche Waard toe met de vaste Kamercommissie Biza. Dus het dossier is uit de stapel "hamerstukken herindelingen" gehaald, evenals die van Heerlen en Landgraaf en Haren met Groningen. En dat zitten de respectieve provincies niet erg lekker. De provincie Zuid-Holland wil de vijf gemeenten van de Hoeksche Waard samenvoegen. Drie van de vijf gemeenteraden stemden tegen, bij schriftelijke inspraak van de bevolking werden van de 1585 ingediende zienswijzen er 1320 zienswijzen ingediend die mordicus tegen herindeling zijn. Dat is ruim 83%. Daarna werd er nog een burgerpeiling gehouden in de drie gemeenten die tegen herindeling stemden. Bij een opkomstpercentage van 80% stemde 7 op de 10 burgers TEGEN een herindeling. Hoeveel meer bewijs wil je hebben? Er is geen sprake van een bestuurlijke crisis, want er wordt op regionale thema's goed samengewerkt en de reserves van de gemeenten klotsen over de plinten. Nee, als ook hier het Parlement en vervolgens de Senaat niet ingrijpt dan wordt de fusie gewoon doorgedrukt. Daarmee wordt dan de bijl aan de wortel gelegd van de lokale democratie! Als de weerstand onder burgers zo overduidelijk is, blijkens referenda, opiniepeilingen, burgerpeilingen, petities en uiteraard de stemming in de gemeenteraden, dan is het kwalijk én onverstandig van bestuurders om een gemeentelijke herindeling door te drukken. Als hogere overheid dien je dus extra scherp op te letten of je wel de echte hoeder bent van onze vertegenwoordigende en dus lokale democratie. Veel burgers verliezen hun laatste restje vertrouwen en keren zich af van de democratie. En dan zijn vele provinciale en Haagse politici nòg verbaasd over de populariteit van het "populisme"! Ze werken het gewoon zelf in de hand, dus laat de gemeenteraadsverkiezingen vooral in het nadeel uitpakken van de huidige Haagse coalitie. Ze moeten weer terugkeren op hun schreden naar echte democratie en daarvoor respect tonen.

Advertentie