of 58952 LinkedIn

Hooijmaijers officieel verdacht van omkoping

De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt officieel verdacht van omkoping en ambtelijke corruptie. Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigde woensdag een bericht daarover in NRC Handelsblad.
5 reacties
De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt officieel verdacht van omkoping en ambtelijke corruptie. Een woordvoerder van het landelijk parket bevestigde woensdag een bericht daarover in NRC Handelsblad.
Steekpenningen
Hooijmaijers zou onder meer steekpenningen hebben aangenomen van een bouwbedrijf voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder bij Muiden. De woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) wil dat niet bevestigen. 'We doen geen mededelingen over de inhoud van ons onderzoek.'

Invallen

De Rijksrecherche en de FIOD-ECD deden in deze zaak eind maart invallen in twee woningen en bij zes bedrijven. Behalve bij Hooijmaijers en zijn vrouw werden ook doorzoekingen verricht bij een aantal bouwbedrijven. De oud-gedeputeerde zei na de invallen dat hij zich van geen kwaad bewust was.

Beslag

De tv-rubriek NOVA meldde in april dat justitie voor een bedrag van 1,8 miljoen euro beslag had laten leggen op panden van Hooijmaijers. Justitie wilde dat toen niet bevestigen.

In zijn functie als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en financiën was Hooijmaijers betrokken bij een reeks bouwplannen in Noord-Holland. De provincie heeft die projecten ook zelf onderzocht, maar tot dusverre niets verdachts gevonden.

Landsbanki

VVD'er Hooijmaijers trad vorig jaar gedwongen terug als gedeputeerde als gevolg van de Landsbanki-affaire. Noord-Holland verloor 78 miljoen euro doordat de provincie dit bedrag had gezet op de IJslandse bank Landsbanki, die omviel.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Cornelder (strateeg) op
Papier, krantenpapier voorop, en internetdownloads in het archief zijn héél geduldig.

Dus waarom is bij FRAUDE vrijwel altijd het CDA (beneden-Moerdijks) en de VVD (boven-Moerdijk) betrokken.

VVDer Hooijmaijers is slechts boven-Moerdijkse 'normaliteit' dus.

Wordt dus het komende kabinet van VVD en CDA dus een rovershol?
Door Morsnova op
@ jan: welke feiten? In de jaren 70 heerste het CDA in het "maatschappelijk middenveld". Dat waren veel maatschappelijke posities met invloed achter de schermen, maar waarbij de beloningsstructuur geen punt van discussie was.

Inmiddels is er een nieuw middenveld ontstaan van semi-overheidsbedrijven of verzelfstandigde instellingen, waarvan de directeuren opvallend hoge salarissen verdienen. Veel hunner zijn lid van de PvdA.

Kortom, graaien is niet 'rechts'. Het gebeurt door mensen, die zichzelf als rechts en door mensen die zichzelf als links afficheren.

Dat PvdA' ers momenteel de grootste graaiers zijn komt mede, omdat PvdA'ers hun toevlucht vaak zoeken in het publieke domein. VVD'ers zijn in dat domein ondervertegenwoordigd.

Er zijn natuurlijk ook veel VVD'ers, die goed op hun eigen portemonnee letten. Dat doen ze doorgaans in het bedrijfsleven. Daar kan je van alles van vinden, maar het anders van aard dat het graaien uit de staatsruif, wat die directeuren en bestuurders van staatsbedrijven doen.
Door Jan (ambtenaar) op
De feiten wijzen uit dat Broadcaster gelijk heeft, ook al roept men vanuit de
"rechtse kerk" van niet.
Door Willem (adviseur) op
Broadcaster,
U neemt wel erg selectief kennis van het nieuws. De linkse hoek komt met dergelijk gedrag net zo vaak, zo niet vaker in het nieuws. Hebzucht is niet politiek gebonden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Of betrokkene zich ergens schuldig aan heeft gemaakt moet natuurlijk nog worden afgewacht, maar het valt mij wel op dat het vaak de "vrije jongens" van de VVD zijn, die bij deze zaken betrokken zijn.